Λίτσα Πισκερά: Η αγάπη για τον Απόδημο Ελληνισμό υπήρχε πάντα

Η Λίτσα Πισκερά, η φωνή των απόδημων, δεν σταματά να μιλά για την απόφαση της να αφιερώσει χώρο και χρόνο στα θέματα που απασχολούν τους Έλληνες ανά την υφήλιο, μέσω της ραδιοφωνικής εκπομπής « Ενας κόσμος Ελλάδα» που μεταδίδεται κάθε Σάββατο από τον Real FM. Μια εκπομπή που στόχο έχει την αμφίδρομη επικοινωνία με τον Οικουμενικό Ελληνισμό.

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα με τα οποία διατηρεί πάντα στενές σχέσεις και τα επισκέπτεται συχνά. Μετά την αποφοίτησή της από το Γυμνάσιο, αποφάσισε να μεταβεί στην Αθήνα για σπουδές κοινωνικής λειτουργού.

Αντ’ αυτού, βρέθηκε στο Κολλέγιο Αθηνών και στο ΕΛΚΕΠΑ να σπουδάζει δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία και στη συνέχεια στην ΕΡΤ, όπου από το 1989 ανέλαβε τα καθήκοντα της Διευθύντριας Δημοσίων Σχέσεων.

Μετά τη συνταξιοδότηση της αφιερώθηκε πλήρως στα ζητήματα του Απόδημου Ελληνισμού και στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε την εκπομπή «Ενας κόσμος Ελλάδα» η οποία σήμερα μεταδίδεται κάθε Σάββατο στις 5 το απόγευμα από τη συχνότητα του Real FM 97,8.

κα. Πισκερά μετράτε πάνω από 30 χρόνια στο χώρο των δημοσίων σχέσεων και της επικοινωνίας, πόσο εύκολη ήταν αυτή η διαδρομή και πόσο άξιζε το ταξίδι έως τώρα;

Αν και τίποτε δεν είναι εύκολο στη ζωή μας, θα έλεγα -κοιτάζοντας πίσω- πως η σημαντικότητα της δικής μου διαδρομής στο χώρο αυτό δεν έχει να κάνει με τη δυσκολία ή την ευκολία αλλά με το εύρος των δημιουργικών δραστηριοτήτων που μπόρεσα να αναπτύξω και την ικανοποίηση για τα αποτελέσματα αυτών των δραστηριοτήτων. Αρα το ταξίδι άξιζε πράγματι τον κόπο!

Το τελευταίο διάστημα ασχολείστε με θέματα του απόδημου ελληνισμού μέσω της εκπομπής σας «Ένας κόσμος Ελλάδα» στο ραδιόφωνο του Real fm. Πόσο σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε τους Έλληνες ανά την υφήλιο και πόσο σημαντικό είναι να μην λησμονούν και εκείνοι την πατρίδα τους;

Η αγάπη και το ενδιαφέρον μου για τον Απόδημο Ελληνισμό υπήρχε πάντα γι’ αυτό και όταν εργαζόμουν στην ΕΡΤ προσπαθούσα να εμπλέκω και τους εκτός Ελλάδας, ΄Ελληνες στις όποιες δράσεις αναπτύσσαμε. Όταν όμως συνταξιοδοτήθηκα και έχοντας περισσότερο χρόνο στη διάθεση μου αποφάσισα να αφιερωθώ, θα έλεγα, στους ανά τον κόσμο συμπατριώτες μας. Ετσι ξεκίνησε και η ραδιοφωνική εκπομπή « Ενας κόσμος Ελλάδα» που σήμερα μεταδίδεται κάθε Σάββατο από τον Real FM. Μια εκπομπή που στόχο έχει την αμφίδρομη επικοινωνία με τον Οικουμενικό Ελληνισμό. Ξέρετε γίνονται εξαιρετικά πράγματα από τους Απόδημους ΄Ελληνες και την Εκκλησία. Πράγματα που δεν μαθαίναμε αλλά αξίζει τον κόπο να τα γνωρίζουμε.

Υπάρχουν κάποια περιστατικά που έχουν καταγραφεί έντονα στη μνήμη σας από τις εκπομπές σας, για τον απόδημο ελληνισμό;

Πολλά και ομολογώ πολύ συγκινητικά. Για να πω την αλήθεια δεν υπάρχει εκπομπή που να έκανα και να μην ένοιωσα κάποια στιγμή αυτό τον κόμπο στον λαιμό. Η ανιδιοτέλεια με την οποία αναπτύσσουν δράσεις οι Απόδημοι είτε για τη γλώσσα μας, είτε για την προβολή της χώρας μας, είτε για την προώθηση της είναι από μόνη της πηγή συγκίνησης αλλά και απέραντης χαράς.

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά κύριο λόγο οι απόδημοι;

Τα προβλήματα είναι αρκούντως γνωστά, όπως επί παραδείγματι η ψήφος των Αποδήμων αλλά αυτά είναι ζητήματα που αφορούν την κεντρική πολιτική σκηνή. Αυτό που εγώ προσωπικά θέλω να προβάλω δεν είναι τα προβλήματα που σίγουρα υπάρχουν αλλά η δημιουργικότητα και εφευρετικότητα τους κυρίως δε η αγάπη τους για την πατρίδα. Μια αγάπη που εκφράζεται εντυπωσιακά και με χίλιους τρόπους.

Πως θα περιγράφετε τον εαυτό σας ;

Ως εργατική, δημιουργική, βιβλιοφάγο, η οποία προσπαθεί διαρκώς να βελτιώνεται.

Δύο χρόνια πανδημίας και όλα έχουν ανατραπεί σε όλα τα επίπεδα. Πόσο σας επηρέασε και πόσο άλλαξε τον τρόπο σκέψης σας και την καθημερινότητα σας;

Δε νομίζω πως υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει επηρεαστεί από τις συνέπειες της πανδημίας. Lockdown, Χιλιάδες άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους… Σε μένα, είναι αλήθεια, πως το «κλείσιμο» λειτούργησε ως μια ευκαιρία ενδοσκόπησης, αυτοκριτικής και κατά συνέπεια βελτίωσης. Εξάλλου πάντα υπάρχουν οι εμβολιασμένοι φίλοι!

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο;

Μα δεν είναι ένα! Θα ήθελα σελίδες για να σας τα αναπτύξω! Γεννάω συνέχεια ιδέες και κάποιες απ’ αυτές προσπαθώ να τις υλοποιήσω- παρά τις δυσκολίες των καιρών- σαν «επίμονος κηπουρός»!