Επειδή γιορτές χωρίς γλυκά δεν γίνονται, για να δούμε τι ισχύει για τη θρεπτική αξία των δημοφιλέστερων χριστουγεννιάτικων γλυκών.
Το ζυμάρι των μελομακάρονων είναι πολύ απλό. Γίνεται με αλεύρι, λάδι, ζάχαρη και χυμό πορτοκαλιού. Τα μελομακάρονα σιροπιάζονται με μέλι και πασπαλίζονται με καρύδια. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τα συστατικά και τι προσφέρουν στον οργανισμό μας:
Τα μελομακάρονα περιέχουν ελαιόλαδο προσδίδοντας ιδιαίτερη διατροφική αξία σε αυτό το παραδοσιακό γλύκισμα. Το ελαιόλαδο αποτελεί πηγή μονοακόρεστων λιπαρών τα οποία αυξάνουν την ‘καλή’ χοληστερόλη (HDL), προασπίζοντας την υγεία της καρδιάς. Το ελαιόλαδο προλαμβάνει ορισμένες ασθένειες του συκωτιού, την αρτηριοσκλήρωση και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις. Η παρουσία του μονοακόρεστου ελαϊκού οξέος σε μεγάλη αναλογία στο ελαιόλαδο έχει θετική συμβολή στη κανονική ανάπτυξη των παιδιών.
Η γλυκύτητά του προέρχεται από το μέλι και όχι από την ζάχαρη, οπότε βελτιώνεται η περιεκτικότητα σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Tο μέλι αποτελείται από 70-80% σάκχαρα, κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη και έχει μεγάλη θρεπτική αξία, αφού απορροφάται άμεσα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει νερό σε ποσοστό 16%, οργανικά οξέα, πρωτεΐνες και αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία σε μικρές ποσότητες (κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο κ.ά.), ένζυμα, συμπλέγματα πρωτεϊνών, βιταμίνες (Β2, Β6, C, D, E, παντοθενικό οξύ, φολικό οξύ κ.ά), φυσικές αρωματικές ουσίες κ.ά.
Τα καρύδια αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση. Οι πολυφαινόλες που περιέχουν, σε συνδυασμό με τα Ω3 λιπαρά οξέα, προσφέρουν ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία, χάρη στην ικανότητά τους να μειώνουν τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης.
Τέλος, η κανέλλα, τα γαρύφαλλα και το πορτοκάλι είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, και επιπλέον η κανέλα περιέχει και μικρή ποσότητα σιδήρου, η οποία μάλιστα έχει και μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα ειδικά όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη C του πορτοκαλιού.
Ο κουραμπιές είναι ένα γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο, αυγό και άχνη ζάχαρης.
Το βούτυρο που περιέχουν οι κουραμπιέδες είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α όπου Βοηθά στην ανάπτυξη και στην αντίσταση του οργανισμού στις λοιμώξεις και σε βιταμίνη D όπου συμβάλει στον υγιή σχηματισμό των οστών και των δοντιών. Παρόλα αυτά η συχνή κατανάλωση του αυξάνει την χοληστερόλη στο αίμα και οδηγεί σε απόφραξη των αρτηριών και καρδιακά νοσήματα. Εάν το βούτυρο αντικατασταθεί από φυτική μαλακή μαργαρίνη τότε τα λιπαρά του κουραμπιέ θα μεταμορφωθούν σε πολύ καλή φυσική πηγή των απαραίτητων πολυακόρεστων ω-3 & ω-6 λιπαρών οξέων και, επιπλέον, περιέχουν τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D και E.
Η άσπρη ζάχαρη δίνει μόνο κενές θερμίδες. Βέβαια, εάν αντικατασταθεί από μαύρη ζάχαρη παρόλο που η θερμιδική αξία παραμένει ίδια συγκριτικά με αυτής της λευκής ζάχαρης μπορούμε να επωφεληθούμε από μια μικρή ποσότητα βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Τα αμύγδαλα που περιέχουν αποτελούν πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και βιταμίνης Ε .
Το αυγό αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεϊνών, σημαντικές για την δημιουργία νέων κυττάρων.
Παρατηρούμε λοιπόν ότι ενώ θερμιδικά τα δυο γλυκά δεν έχουν μεγάλη διαφορά, η θρεπτική αξία στα μελομακάρονα υπερτερεί με λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και καλύτερη ποιότητα συστατικών. Τρώμε συνετά και με μέτρο!
