Δήμητρα Καλλιάρα: Αγαπώ το ατόφιο και καθαρό άκουσμα

Η Δήμητρα Καλλιάρα δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, διότι η φωνή της και η έως τώρα μουσική της πορεία της, στα μουσικά δρώμενα έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα.  

Ασχολείται με τη μουσική από μικρό παιδί και με το κανονάκι μετέπειτα, αφού όπως σημειώνει η ίδια «ο ήχος που παράγει, το άκουσμά του και το ηχόχρωμά του ήταν τα στοιχεία που με μάγεψαν, με ταξίδεψαν και με κέρδισαν αμέσως. ..».              

Επόμενοι στόχοι για τη νεαρή τραγουδοποιό είναι να γίνει όσο το δυνατόν περισσότερο δημιουργική γίνεται, με σταθερά βήματα, νέες ιδέες και συνεργασίες.

Ας ξεκινήσουμε από την πρόσφατη εμπειρία σου στο “The Voice”. Μια όμορφη μουσική διαδρομή που έληξε πρόσφατα. Τι αποκόμισες από την εμπειρία αυτή και πως θα πορευτείς από εδώ και στο εξής;

Το “The Voice” ήταν, πράγματι, μια όμορφη μουσική διαδρομή, η οποία ήταν απρόσμενη, καθώς δεν είχα κάνει αίτηση, οπότε αυτό την κάνει ακόμη πιο ιδιαίτερη. Κατά την διάρκεια της παρουσίας μου στο παιχνίδι ήρθα σε επαφή με ανθρώπους τόσο του μουσικού χώρου, όσο και με ανθρώπους από τον χώρο της τηλεόρασης. Ακόμη, γνώρισα ανθρώπους που έχουμε την ίδια αγάπη για την μουσική και το τραγούδι και μοιραστήκαμε τις απόψεις μας, την ίδια σκηνή, την ίδια αγωνία και κάναμε κοινά σχέδια. Τα σχόλια των coaches, οι συμβουλές του coach μου και της vocal coach της ομάδας ήταν χρήσιμες που δύνανται να βοηθήσουν στην εξέλιξη όσον αφορά το τραγούδι. Μέσα από την διαδρομή αυτή, βίωσα καταστάσεις και διαδικασίες, τις οποίες δεν υπήρχε η δυνατότητα να βρίσκονται στην καθημερινότητά μου πριν το παιχνίδι. Σε μια τέτοια συνθήκη, ο καθένας έρχεται αντιμέτωπος και με τον ίδιο του τον εαυτό, καθώς πρέπει να είναι σε θέση να διαχειρίζεται ποικίλες καταστάσεις. Σε όλη αυτή την μουσική διαδρομή μου δέχτηκα πολλή αγάπη από άτομα όλων των ηλικιών, κάνοντάς με πολλές φορές να συγκινηθώ με τα λόγια τους και με τον τρόπο που εκφράζονταν, είτε σε δια ζώσης συνομιλίες μας, είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όσον αφορά την περίοδο μετά το “The Voice”, και όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες φυσικά, θα ήθελα να είναι δημιουργική και να υπάρχει συνεχής εξέλιξη.

Ασχολείσαι αρκετά χρόνια με την μουσική και επέλεξες να πορεύεσαι με ένα σπάνιο και ιδιαίτερο μουσικό όργανο το κανονάκι. Με ποια κριτήρια αποφάσισες να το διαλέξεις;

Ασχολούμαι με την μουσική από μικρό παιδί και με το κανονάκι μετέπειτα. Ο ήχος που παράγει, το άκουσμά του και το ηχόχρωμά του ήταν τα στοιχεία που με μάγεψαν, με ταξίδεψαν και με κέρδισαν αμέσως. Στην συνέχεια, με εντυπωσίασε το ξεχωριστό σχήμα του και ο ιδιαίτερος τρόπος παιξίματός του. Το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να τραγουδά ενώ ταυτόχρονα παίζει κανονάκι ήταν κάτι που επίσης μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Τώρα που έχει περάσει αρκετό διάστημα από την πρώτη συνάντησή μου με το κανονάκι, μπορώ να πω ότι ήταν αδύνατον να μην ασχοληθώ με αυτό το μουσικό όργανο.

Ποιες είναι οι αγαπημένες σου μουσικές επιρροές; Η μουσική διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας;

Ανέκαθεν ήμουν ανοιχτή σε ποικίλα ακούσματα. Το κάθε είδος μουσικής έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες, όπως και η μουσική κάθε χώρας και πολιτισμού. Αγαπώ εξίσου το ατόφιο και καθαρό άκουσμα, όσο και το πιο σύγχρονο και συνδυαστικό. Θεωρώ πως αν οι στιγμές της ζωής του καθενός μας συνοδεύονταν από μουσική υπόκρουση, θα ήταν εξαιρετικές ταινίες. Μέσω της μουσικής μπορείς να αισθανθείς, να εκφραστείς, να βιώσεις. Πιστεύω πως διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ζωή μας

Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα “έντυνες” μουσικά την πιο σημαντική στιγμή της ζωής σου;

Υπάρχουν αρκετές σημαντικές στιγμές στην ζωή μου, επομένως μου είναι δύσκολο να ξεχωρίσω μια συγκεκριμένη ως πιο σημαντική. Καταλαβαίνεις, θα αδικούσα τις υπόλοιπες. Ανάλογα όμως με την ψυχολογία της συγκεκριμένης περιόδου ή της στιγμής, και το είδος της καθεμιάς, θα μπορούσα να τις “ντύσω” τόσο με ξένη όσο και με ελληνική μουσική, είτε με τραγούδια είτε με ορχηστρικά κομμάτια. Σίγουρα κάποια ή κάποιες από τις σημαντικές στιγμές μου θα ήθελα να τις “ντύσω” με δυο από τα πολλά αγαπημένα μου ορχηστρικά κομμάτια, “Το βαλς των χαμένων ονείρων” του Μάνου Χατζηδάκι και τον “Μπάλο” του Αντώνη Απέργη.

Πάντα ήταν δύσκολα στη μουσική και ιδίως μετά την είσοδο των ψηφιακών μέσων και τώρα με την πανδημία, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Σκέφτηκες να αλλάξεις ρότα αυτό το διάστημα ή παραμένεις πιστή στα μουσικά σου όνειρα;

Λόγω της πανδημίας ο χώρος της μουσικής και τα μουσικά δρώμενα έχουν πληγεί αδιαμφισβίτητα. Αυτό που δεν έχει πληγεί θεωρώ πως είναι η ανάγκη έκφρασης και επικοινωνίας – αλληλεπίδρασης μέσω της μουσικής. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο χώρος της μουσικής, εξακολουθώ να παραμένω πιστή στα όνειρά μου και να μην χάνω την πίστη και την αισιοδοξία μου. Όταν κάτι προσφέρει στιγμές ευτυχίας, λύτρωσης και ικανοποίησης, αξίζει τον κόπο. Όσο μπορώ, λοιπόν, να ασχολούμαι αποκλειστικά και να βιοπορίζομαι από αυτό που αγαπώ, την μουσική, σε όλες τις μορφές της, θα το κάνω.

Θεωρείς ότι οι συνθήκες βοηθούν τους νέους μουσικούς ή όλα είναι θέμα marketing;

Όλες οι καταστάσεις έχουν θετικό και αρνητικό πρόσημο. Με τις νέες συνθήκες δίνεται η δυνατότητα να εκφραστεί κάποιος μέσω της μουσικής και να το επικοινωνήσει με διαφορετικούς τρόπους. Ωστόσο πιστεύω πως έχει να κάνει με ποικίλα στοιχεία, π.χ. μελέτη, όρεξη για δουλειά, χρόνος κ.α., Εξαρτάται όμως και από άλλους παράγοντες, π.χ. τύχη, συγκυρίες και marketing.

Ποια θα είναι τα επόμενα μουσικά σου βήματα και ποιοι  είναι οι στόχοι σου;

Λόγω των νέων δεδομένων που συνεχώς αλλάζουν την περίοδο που διανύουμε, δεν μπορώ να πω ότι τα επόμενα μουσικά μου βήματα θα πραγματοποιηθούν με την σειρά που έχω προγραμματίσει. Ωστόσο, στόχος μου είναι να είμαι όσο το δυνατόν περισσότερο δημιουργική γίνεται, με σταθερά βήματα, νέες ιδέες και συνεργασίες, κρατώντας όμως αγαπημένα και οικεία στοιχεία.