Παλαιός Άγιος Αθανάσιος: Το πέτρινο χωριό στις πλαγιές του Καϊμάκτσαλαν

Χτισμένο σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στις πλαγιές του Καϊμάκτσαλαν, του τρίτου ψηλότερου βουνού της Ελλάδας, σε απόσταση 30 χλμ. από την πόλη της Έδεσσας και 123 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, ένα ορεινό χωριό της Πέλλας έχει χαρακτηρισθεί ως παραδοσιακός οικισμός από το 1992 ενώ η φήμη του ξεπερνά τα σύνορα της χώρας.

Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος ξεχωρίζει για την παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική του, αλλά και λόγω της γειτνίασής του με το φημισμένο χιονοδρομικό κέντρο του Βόρα, που έχει το μεγαλύτερο υψόμετρο απ’ όλα τα χιονοδρομικά της Ελλάδας, στα 2.500 μέτρα περίπου.

Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας (πηγή: Shutterstock)

Το χωριό του Παλαιού Αγίου Αθανασίου (που ονομαζόταν παλιά και Tσέγανη) χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό και δημιούργησαν τον Νέο Άγιο Αθανάσιο λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, στην πεδιάδα, όπου οι καιρικές συνθήκες ήταν πιο ήπιες.

Τα παλιά σπίτια έγιναν ξενώνες και ξενοδοχεία (πηγή: Shutterstock)

Η κατάσταση αντιστράφηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90, τότε που δημιουργήθηκε το χιονοδρομικό κέντρο του Βόρα. Το χιονοδρομικό κέντρο έγινε γρήγορα διάσημο στη Βόρεια Ελλάδα, για να ακολουθήσει πολύ γρήγορα και η υπόλοιπη. Ο δρόμος άνοιξε, τα πετρόχτιστα σπίτια με τις κεραμοσκεπές επισκευάστηκαν, δημιουργήθηκαν πολυτελείς ξενώνες και ξενοδοχεία με τζακούζι και spa, ταβέρνες, εστιατόρια και cafe-bars με σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική – και κάπως έτσι άρχισε η ιστορία της «Αράχωβας του Βορρά».

(πηγή: Shutterstock)

Σήμερα, το χωριό αποτελεί έναν από τους καλύτερους χειμερινούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας. O επισκέπτης που θα βρεθεί στον παραδοσιακό οικισμό θα θαυμάσει τα πετρόχτιστα σπίτια, δείγματα της παραδοσιακής μακεδονικής αρχιτεκτονικής, που δένουν απόλυτα με το φυσικό τοπίο της περιοχής. Τα κτήρια με τις κεραμοσκεπές και βασικά δομικά υλικά την πέτρα και το ξύλο κυριαρχούν παντού και εξηγούν γιατί ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος είναι γνωστός ως το «πέτρινο χωριό».

Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος από ψηλά (πηγή: Shutterstock)

Σημαντικό αξιοθέατο του χωριού είναι η εκκλησία της Aναλήψεως που χτίστηκε στα 1700. Στο εσωτερικό της θα δείτε εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας. Από το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου στον ομώνυμο λόφο μπορείτε να θαυμάσετε την υπέροχη θέα προς τη λίμνη Βεγορίτιδα, την τρίτη μεγαλύτερη λίμνη σε έκταση της Ελλάδας.

Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία χιονισμένο (πηγή: Shutterstock)

Αξέχαστη εμπειρία αποτελεί και η πεζοπορία από το χιονοδρομικό κέντρο μέχρι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, στην κορυφή του όρους. Το εκκλησάκι είναι αφιερωμένο στη μνήμη των Σέρβων πεσόντων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η διαδρομή διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα, αλλά αξίζει κάθε λεπτό, αφού βρίσκεστε σε υψόμετρο 2.524 μέτρων, στην τρίτη υψηλότερη κορυφή της Ελλάδας.

Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας – Καϊμάκτσαλαν

Στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν (πηγή: Shutterstock)

Στην ψηλότερη κορυφή του βουνού βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα-Καϊμάκτσαλαν, ένα από τα πιο οργανωμένα της χώρας, με εξαιρετικές υποδομές και πίστες για όλα τα γούστα. Είναι το ψηλότερο χιονοδρομικό της Ελλάδας και ένα από τα λίγα με τόσο μεγάλη διάρκεια χιονιού. Το κατώτερο σημείο του χιονοδρομικού κέντρου είναι στα 2.050 μ. με το κεντρικό καταφύγιο, πάρκινγκ, σχολές σκι και φτάνει μέχρι τα 2.480 μ. στο τέλος της διαδρομής του αναβατήρα Κρέμαση. Η θέα από το βουνό είναι εξαιρετική και όταν το επιτρέπει ο καιρός μπορεί να παρατηρήσει κάποιος τον Θερμαϊκό κόλπο και την κορυφή του Ολύμπου.

πηγη- reader.gr