Ελληνικό #MeToo: «Είμαστε εδώ για να το παλέψουμε»

Στις 26 Ιανουαρίου θα συνεχιστεί η πρώτη δίκη που προέκυψε από το ελληνικό #MeToo. Πρόκειται για την εκδίκαση της υπόθεσης που στοιχειοθετήθηκε μετά την καταγγελία αθλήτριας της ιστιοπλοΐας για τη λεκτική και σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη συστηματικά ως ανήλικη, από πρώην προπονητή της. Η 22 ετών σήμερα αθλήτρια καθώς και η Σοφία Μπεκατώρου που είναι μάρτυρας στη δίκη, παραχώρησαν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

«Είναι μια επώδυνη διαδικασία, είμαστε ακόμη στην αρχή, αλλά είμαστε οικογένεια και είμαστε εδώ για να το παλέψουμε, και για μένα και για όλους τους υπόλοιπους που ακολουθούν κι ελπίζω να ακολουθήσουν», είπε η 22 ετών αθλήτρια. Εκείνη πριν από έναν χρόνο άντλησε θάρρος από την προσωπική εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου που σηματοδότησε την έναρξη για το ελληνικό #MeToo και προχώρησε στη δική της καταγγελία.

https://player.glomex.com/integration/1.647.0/iframe-player.html?integrationId=yddswnmdjj9q3g17&playlistId=v-ch3pq9pvdi75-st&playlistIndex=0&origin=glomex-player&pageUrl=https%3A%2F%2Fwww.ladylike.gr%2Fepikairothta%2Felliniko-metoo-eimaste-edo-gia-na-to-palepsoume%2F

H αθλήτρια της ιστιοπλοΐας που κατηγορεί τον πρώην προπονητή της ότι την κακοποιούσε σεξουαλικά από την ηλικία των 11 ως και την ηλικία των 14 ετών -στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 λίγες ώρες πριν τη δίκη δήλωσε ότι η κακοποίηση ξεκίνησε στα 9 της χρόνια- ζήτησε η κατάθεσή της στη δίκη στις 26 Ιανουαρίου να πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών. Το αίτημα της έγινε δεκτό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Ο κατηγορούμενος χαρακτηρίστηκε «αμετανόητος» από την πολιτική αγωγή, ενώ εκείνος σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, αρνήθηκε την κατηγορία του βιασμού που του αποδίδεται.

Η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου ήταν στο πλευρό της καταγγέλλουσας στη δίκη, καθώς ήταν μάρτυρας της υπόθεσης. Μέσω εκείνης είχαν άλλωστε ενημερωθεί οι εισαγγελικές αρχές για την υπόθεση την οποία στη συνέχεια επιβεβαίωσε με την καταγγελία της η 22χρονη σήμερα αθλήτρια. Το πρόσωπο που έχει όσο κανένα άλλο ταυτιστεί στις καρδιές μας με το ελληνικό #MeToo και το απόστημα της σιωπής που έσπασε, μίλησε επίσης στους δημοσιογράφους.

Η Σοφία Μπεκατώρου για τον συμβολισμό της πρώτης δίκης για το ελληνικό #MeToo

«Η σημερινή δίκη είναι πολύ συμβολική, βρίσκομαι εδώ για να σταθώ στο θύμα με κάθε τρόπο, είναι μια πολύ θαρραλέα νεαρή. Δεν είναι εύκολη διαδικασία, ψυχολογικά περνάμε από διάφορα σκαμπανεβάσματα, ωστόσο, θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλες δύο δικάσιμες, οπότε θα πρέπει να σταθούμε δυνατές και να αντιμετωπίσουμε όλη αυτή την επώδυνη διαδικασία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε αρχικά η Σοφία Μπεκατώρου.δίκη #MeTooLOUISA GOULIAMAKI/AFP

«Εύχομαι η δικαιοσύνη να αποδώσει στον κατηγορούμενο την ποινή που του αναλογεί. Είμαι πολύ συγκινημένη, προσπαθώ να σταθώ κι εγώ όπως μπορώ, καταλαβαίνετε ότι όταν δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να πληρώσει κάποιος για τα εγκλήματα που έχει κάνει, είναι πολύ δύσκολο για το θύμα, ωστόσο, νομίζω ότι η γυναίκα αυτή είναι το σύμβολό μας, μέσα από τη δική της δίκη δικαιωνόμαστε και όλες οι υπόλοιπες γυναίκες, αλλά και οι άνθρωποι που είναι θύματα, που έχουν υποστεί βία», πρόσθεσε η Ολυμπιονίκης.

Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στο ελληνικό #MeToo βλέπουν πλέον τις υποθέσεις που άνοιξαν με τις καταγγελίες που έγιναν πριν από μήνες, να φτάνουν στη δικαιοσύνη. Κι η ώρα αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική. Εξίσου σημαντική θα είναι και η έκβαση της δίκης για τα επόμενα βήματα του κινήματος, όπως τόνισε η Σοφία Μπεκατώρου.

«Γι’ αυτό και η έκβαση της δίκης θα δείξει το κατά πόσον θα έρθουν περισσότερα πλέον θύματα να καταγγείλουν και δε θα κλείσουν τα στόματά τους. Είναι ορόσημο η σημερινή δίκη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ladylike.gr