Κορίνα Λιούτα: Ενεργός πολίτης είναι αυτός που αντιλαμβάνεται τη δυσκολία

Η Κορίνα Λιούτα δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, διότι εδώ και πολλά χρόνια έχει αφήσει το αποτύπωμα της, στο χώρο της Υγείας και κυρίως στην ενασχόληση της με τα Άτομα με Αναπηρία.

Εδώ και ένα χρόνο ανέλαβε τα ηνία του Σικιαριδείου Ιδρύματος – κέντρο κατάρτισης νέων από 14 ετών και άνω, δίνοντας νέα πνοή σε μια ευαίσθητη δομή που φιλοξενεί καθημερινά δεκάδες ΑμεΑ για εκπαίδευση και δημιουργική διέξοδο από το σπίτι, υπό τις συνθήκες της έξαρσης της πανδημίας.

Έχετε διανύσει και έχετε διαγράψει μια σημαντική πορεία, τόσο στο κομμάτι της ιατρικής, όσο και στο κομμάτι του εθελοντισμού με επίκεντρο τα ΑμεΑ. Πόσο εύκολο ήταν για εσάς να φτάσετε έως εδώ;

Η διαδρομή μου στον χώρο της υγείας μόνο απαιτητική είναι ώστε να μπορώ να είμαι αποτελεσματική και χρήσιμη για τον ασθενή και ευπαθή συνάνθρωπο . Αυτή η διαδρομή έφερε όπως ήταν αναμενόμενο στην επαγγελματική μου ζωή και άτομα με αναπηρίες. Η καθημερινή μου προσπάθεια ώστε να υποστηρίζω κοινωνικά τους ευπαθείς και ανάπηρους συμπολίτες μου μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο σύστημα υγείας , ασφάλισης και πρόνοιας, απαιτεί γνώσεις, θέληση και ψυχική δύναμη αλλά πάνω απ όλα ενσυναίσθηση για να διαβλέπω τα προβλήματα και να τα κάνω μέρος της καθημερινότητας μου αλλά ποτέ να μην ταυτίζομαι με αυτά. Όταν ταυτιζόμαστε με τον πόνο τότε δεν μπορούμε να βοηθήσουμε, γι αυτό πρέπει να κατανοούμε τον πόνο και το πρόβλημα ώστε να το επιλύουμε. Αυτό λοιπόν είναι το «δόγμα» μου που υπηρετώ μακράν ανιδιοτελώς με πνεύμα αλληλεγγύης. Εύκολο είναι κάτι μόνο όταν το πράττεις με αγάπη και δικαιοσύνη έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι διαχρονικό.

Εδώ και ένα χρόνο έχετε αναλάβει τα ηνία του Σικιαριδείου Ιδρύματος – κέντρο κατάρτισης νέων από 14 ετών και άνω, με νοητική υστέρηση. Ποιες οι προκλήσεις και ποιο είναι το όραμα μας για την πορεία του ιδρύματος από εδώ και στο εξής;

Ανέλαβα το Σικιαρίδειο Ιδρυμα τον Νοέμβριο του 2020 ύστερα από την τιμητική πρόταση της φίλης και αξιόλογης Υφυπουργού κας. Δόμνας Μιχαηλίδου. Ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, τεραστίων προβλημάτων και χρόνιων παθογενειών με αποδέκτες τα άτομα με αναπηρία και τους εργαζόμενους που βίωσαν πρώτιστα τα προβλήματα. Αποτέλεσε υπέρβαση εκ μέρους μου αφού η συγκυρία που το ανέλαβα συνέπεσε με τον μεγάλο όγκο δουλειάς στο Κέντρο Υγείας που εργάζομαι ως Προϊσταμένη Ν.Υ. και Συντονίστρια του Ιατρείου Covid19 και του Εμβολιαστικού Κέντρου. Δεν έκανα όμως δεύτερη σκέψη έπειτα από την πρόταση , αφού στη ζωή μου προέχει το κοινό καλό πάντα όπως έχω διδαχθεί από τον πατέρα μου και ξεκίνησα ως άμισθη Πρόεδρος ΔΣ τον τιτάνιο αγώνα οικονομικής εξυγίανσης και αναβάθμισης του πολύπαθου αυτού ιστορικού ιδρύματος , ώστε να πάρουν τη θέση που τους αξίζει στην κοινωνία τα άτομα με αναπηρία και οι φροντιστές τους εκπαιδευτικοί καθώς και οι οικογένειές τους που καθημερινά σηκώνουν έναν σταυρό έχοντας ένα ανάπηρο παιδί. Με όραμα και σκληρή δουλειά συνεχώς είμαστε στο τέλος του τούνελ, με σημαντικές παρεμβάσεις βιωσιμότητας του Ιδρύματος με τη στήριξη και αμέριστη βοήθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων, της Υφυπουργού κας .Μιχαηλίδου, της Περιφέρειας Αττικής και ειδικά του Περιφερειάρχη κ. Πατούλη ο οποίος ως δήμαρχος Αμαρουσίου γνωρίζει τις χρόνιες παθογένειες του ιδρύματος που εδρεύει στο Μαρούσι και του νυν Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Αμπατζόγλου που στηρίζει καθημερινά σε πολλαπλά επίπεδα το Ίδρυμα αφού υπάρχει αμοιβαία συνεργασία και διασύνδεση με τον Δήμο Αμαρουσίου.

Εκτός από πρόεδρος του Σικιαριδείου, είστε προϊσταμένη Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και Συντονίστρια Εμβολιαστικού Κέντρου Υγείας Αμαρουσίου. Πώς κυλάει η διαδικασία του εμβολιασμού; Είστε ικανοποιημένη από τον ρυθμό της;

Το κέντρο υγείας Αμαρουσίου είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Αττικής και ως εκ τούτου το Εμβολιαστικό Κέντρο που έχουμε οργανώσει έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα με σεβασμό στον πολίτη κι κατέχει υψηλή θέση στους εμβολιασμούς αναλογικά με τον πληθυσμό. Οι εμβολιασμοί προχωρούν με ταχείς ρυθμούς όπως αρχικά, στην παρούσα με μία μικρή κάμψη τους λόγω νόσησης των πολιτών που έχουν κλείσει ραντεβού και ακυρώνουν κι επίσης με πολύ μεγάλο αριθμό εμβολιασμών κατ οίκον που συνεχώς αυξάνονται. Όπως και να έχει οφείλω να πω ότι ωριμάζει στην συνείδηση του πολίτη η αναγκαιότητα του εμβολιασμού ως πράξη ατομικής κοινωνικής ευθύνης απέναντι σε μία πανδημία όπου όλοι πρέπει να συστρατευθούμε για την ανάσχεσή της με ομοψυχία.

Πόσο σημαντικό είναι να είμαστε ενεργοί πολίτες και να ασχολούμαστε με τα κοινά;

Ενεργός πολίτης είναι αυτός που αντιλαμβάνεται τη δυσκολία, το πρόβλημα, αυτός που στοχεύει στο κοινό καλό, αυτός που συμπαρίσταται στον συνάνθρωπο με αλληλεγγύη και διάθεση προσφοράς με πνεύμα αλτρουϊσμού και αγάπης. Αυτός που έχει κάνει τον εθελοντισμό πράξη ζωής μέσα σε ένα μεταβαλλόμενο κλιματικά, οικονομικά και όχι μόνο πλανήτη που κάθε μέρα μας δοκιμάζει μας καθιστά σε εγρήγορση κι εμείς μόνο με την συμπαρουσία ανθρώπων θα μπορούμε να έχουμε ένα φωτεινό αύριο. Αυτό ήρθε να μας διδάξει και ο covid19 όπου χωρίς διακρίσεις πλήττει τους ανθρώπους.

Τα τελευταία δύο χρόνια βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Πόσο σας επηρέασε και κατά πόσο σας ώθησε να αναθεωρήσετε τον τρόπο που αντιμετωπίζετε την καθημερινότητα

Η πανδημία είναι μια πρωτόγνωρη παγκόσμια υγειονομική κρίση που έχει διαταράξει τις γεωγραφικές ισορροπίες, την ανθρωπογεωγραφία και έχει πλήξει τα συστήματα υγείας όσο και ενισχυμένα και αν είναι. Εμείς οι επαγγελματίες υγείας έχουμε συνηθίσει να διαβιούμε επαγγελματικά σε υγειονομικές συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Η παρούσα πανδημία έδωσε ένα σημαντικό στίγμα ….και ως Νοσηλεύτρια και εκπρόσωπος της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλαδος – ΕΝΕ, ως μέλος του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΝΕ απερίφραστα έχω να καταθέσω ότι η πανδημία ανέδειξε το σημαντικό έργο των δημοσίων λειτουργών υγείας που στηρίζουν με αυτοθυσία του ΕΣΥ αφού το δημόσιο σύστημα υγείας πρωτοστατεί στην ανάσχεση της.

Το 2021 έφυγε και το 2022 είναι πραγματικότητα. Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Το 2021 έφυγε με παρακαταθήκη τα αποτελέσματα της σκληρής μου δουλειάς στην υγεία και στην αναπηρία. Το 2022 συνεχίζω άοκνα, ώστε να βγούμε από την υγειονομική κρίση, να βάζω το δικό μου λιθαράκι μόνο με δουλειά, συνέπεια, σεβασμό και πάνω απ όλα ομοφροσύνη. Με λυπεί η εικόνα του διχασμού που επικρατεί, της ασέβειας, της καταστρατήγησης των θεσμών κάτι που δείχνει μόνο παρακμή και σίγουρα δεν βοηθά στα αδιέξοδα της κρίσης, απεναντίας τα διογκώνει και ταλαιπωρεί τον πολίτη που ψάχνει να βρει λύση στο πρόβλημα του. Οραμά μου είναι να δώσω τον κόσμο που τους αξίζει στα Άτομα με Αναπηρία με εφαλτήριο το Σικιαρίδειο Ιδρυμα, πρεσβεύοντας το ρηθέν του Τσώρτσιλ : «ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΣΟΥ ΑΝ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΡΙΞΕΙΣ ΠΕΤΡΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΚΥΛΙ ΠΟΥ ΓΑΥΓΙΖΕΙ»