Ελάτη – Περτούλι: Ένας χειμερινός παράδεισος στα ορεινά των Τρικάλων

Σε απόσταση αναπνοής από την πόλη των Τρικάλων, στις πλαγιές του Κόζιακα, βρίσκεται ένας ορεινός παράδεισος με μοναδικής οµορφιάς τοπία, πέτρινα γεφύρια, πυκνά δάση, καταπράσινα λιβάδια, καταρράκτες, ποτάµια και πανέµορφα χωριά μέσα στα έλατα, με γνωστότερα την Ελάτη και το Περτούλι.

Οι δύο πετρόκτιστοι παραδοσιακοί οικισμοί με τα γραφικά ταβερνάκια και τους ξενώνες «βυθισμένους» στα χιονισμένα ελατοδάση, μαγεύουν όσους επιλέγουν να τα επισκεφθούν έστω και μια φορά. Το πλήθος των επιλογών για διαμονή, φαγητό και δραστηριότητες στη φύση, το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου και τα δεκάδες αξιοθέατα της περιοχής, μπορούν να εγγυηθούν υπέροχες στιγμές σε μία από τις πιο όμορφες ορεινές περιοχές της Ελλάδας.

Η κοσμοπολίτικη Ελάτη

Η Ελάτη είναι πνιγμένη στη καταπράσινη φύση του ορεινού όγκου του Κόζιακα (πηγή: Shutterstock)

Η Ελάτη, 30 χλμ. μακριά από τα Τρίκαλα και σε υψόμετρο 950 μ., δικαιολογεί απόλυτα την ονομασία της αφού είναι κρυμμένη στο πράσινο των ελάτων. Η γραφικότητα της και το υπέροχο κλίμα της, την καθιστούν έναν από τους πιο δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας.

Η Ελάτη είναι το μεγαλύτερο ορεινό χωριό της περιοχής (πηγή: Shutterstock)

Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται το Άλσος του Προφήτη Ηλία με το ομώνυμο πέτρινο εκκλησάκι – το κατάλληλο μέρος για δεκάδες φωτογραφίες. Δίπλα, σε μια γραφική πλατειούλα λειτουργεί η παραδοσιακή αγορά με τα ξύλινα σπιτάκια των παραγωγών που προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία από τοπικά προϊόντα και αναμνηστικά. Ψηλά, απέναντι από την κεντρική πλατεία, ανάμεσα στα έλατα, δεσπόζει ο ασβεστολιθικός Κόκκινος Βράχος. Είναι προσβάσιμος, από βατό μονοπάτι, σε 15 λεπτά και από την κορυφή του η θέα του χωριού είναι πανοραμική. Εδώ υπάρχει οργανωμένο αναρριχητικό πεδίο στο οποίο προσφέρονται συνολικά εφτά διαδρομές με διάφορους βαθμούς δυσκολίας.

Το παραμυθένιο Περτούλι

Λευκό τοπίο στο Περτούλι (πηγή: Shutterstock)

Δεκαπέντε χιλιόμετρα μακριά από την Ελάτη και σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, δεσπόζει το Περτούλι. Δασωμένες κορυφές, το ομώνυμο δάσος με έκταση 33.000 περίπου στρεμμάτων (διοικείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και χρησιμοποιείται για την πρακτική άσκηση των φοιτητών Δασολογίας) και τρεχούμενα νερά πρωταγωνιστούν στο τοπίο. Παραδοσιακά αρχοντικά, πολλά από τα οποία έχουν μετατραπεί σε ατμοσφαιρικούς ξενώνες, πέτρινα σπίτια, διάσπαρτες πέτρινες βρύσες και πλακόστρωτα ανηφορικά σοκάκια γύρω από την μεγάλη κεντρική πλατεία, συνθέτουν το σκηνικό στο πανέμορφο χωριό. Το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, μια άσπρη μινιατούρα μέσα στο καταπράσινο τοπίο, γίνεται ακόμα πιο γραφικό όταν το χιόνι σκεπάζει την περιοχή.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου βρίσκεται σε μια όμορφη τοποθεσία, ανάμεσα στα έλατα (πηγή: Shutterstock)

Στη θέση Περτουλιώτικα Λιβάδια, 6 χλμ. από το Περτούλι και 40 χλμ. από τα Τρίκαλα, λειτουργεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου. Φιλικό προς έμπειρους αλλά και αρχάριους σκιέρ, βρίσκεται σε μία όμορφη τοποθεσία, ανάμεσα στα έλατα. Τρεις πίστες και τρεις αναβατήρες, μια πίστα κόκκινη μήκους 1.500 μ., μια μπλε μήκους 400 μ. και μια πράσινη, εκπαιδευτική, μήκους 80 μ., δεν αφήνουν κανέναν παραπονεμένο.

πηγή: Shutterstock

Όσοι δεν είστε λάτρεις του σκι, μπορείτε να νοικιάσετε έλκηθρα και να επιδοθείτε σε καταβάσεις στις απέναντι πλαγιές των περτουλιώτικων λιβαδιών. Επίσης μπορείτε να κάνετε και άλλες δραστηριότητες όπως ιππασία, τοξοβολία και mountain bike.

reader.gr