DIY ινδιάνικη σκηνή για τα παιδιά

Πώς µπορεί ένα παιδί να αγαπήσει ξανά τα απογεύµατα στο δωµάτιό του ύστερα από ένα καλοκαίρι γεµάτο παιχνίδια και περιπέτειες στη φύση; Αυτή την εποχή δεν υπάρχει πιτσιρίκι που να µη δυσκολεύεται να ξαναµπεί στο φυσιολογικό του πρόγραµµα. Μια µικρή αλλαγή στον χώρο του όµως είναι αρκετή για να του θυµίσει ότι το να µένει στο σπίτι αγκαλιά µε το αγαπηµένο του βιβλίο µπορεί να γίνει εξαιρετικά διασκεδαστικό. Δεν υπάρχει γονιός που να µην έχει παρατηρήσει την αδυναµία των παιδιών στις µικρές, κλειστές γωνίτσες: είτε πρόκειται για «οχυρά» από µαξιλάρια είτε για δεντρόσπιτα, αυτοί οι χώροι έχουν την ικανότητα να βάζουν τη φαντασία των παιδιών σε κίνηση, ενώ τους προσφέρουν µια αίσθηση ασφάλειας. Ετσι, µια «ινδιάνικη» σκηνή µπορεί να µετατραπεί στο αγαπηµένο τους σηµείο του σπιτιού για διάβασµα και παιχνίδι. Το καλύτερο; Μπορείτε να την κατασκευάσετε µόνοι σας εύκολα, γρήγορα και οικονοµικά!

Θα χρειαστείτε

Αναλόγως με το σχήμα και το μέγεθος που επιθυμείτε για τη σκηνή σας, προμηθευτείτε τέσσερις ή έξι ξύλινες ράβδους, ύψους 180 εκατοστών και διαμέτρου περίπου 19 χιλιοστών. Εμείς επιλέξαμε το εξάγωνο σχήμα, καθώς δημιουργεί μια πιο ευρύχωρη σκηνή. Για να καλύψετε τις ράβδους απαιτούνται περίπου πέντε μέτρα ύφασμα της επιλογής σας. Τέλος, θα χρειαστείτε περίπου ένα μέτρο σκοινί και κάποια κομμάτια επιπλέον ύφασμα για τις κορυφές.

Βήμα πρώτο

Με ένα τρυπάνι ανοίξτε τρύπες στα 15 εκατοστά από την κορυφή κάθε ράβδου. Μέσα από αυτές θα περάσετε το σκοινί δένοντας τα ξύλα μεταξύ τους. Περιστρέψτε και ανοίξτε τα ξύλα προσεκτικά για να δημιουργήσετε τον σκελετό της σκηνής σας.

Βήμα δεύτερο

Κόψτε το ύφασμα σε κώνους με βάση 60 εκατοστών, κορυφή 6 εκατοστών και ύψος 140 εκατοστών. Αν έχετε επιλέξει η σκηνή σας να αποτελείται από λιγότερες πλευρές, θα χρειαστεί να κόψετε τους κώνους πιο μεγάλους στη βάση και πιο μικρούς στην κορυφή. Μπορείτε να μετρήσετε τις ακριβείς διαστάσεις απλώνοντας το πανί σε μία από τις πλευρές του σκελετού και προσθέτοντας 1-2 εκατοστά επιπλέον ώστε να μπορεί να ραφτεί με ευκολία.

Βήμα τρίτο

Κόψτε τον έναν κώνο στη μέση για να δημιουργήσετε την πόρτα της σκηνής. Επειτα κόψτε το επιπλέον κομμάτι ύφασμα σε μικρότερους κώνους, η βάση των οποίων θα πρέπει να ισούται με την κορυφή των μεγαλύτερων, καθώς θα ραφτούν επάνω τους. Δεν χρειάζεται τρομερή ακρίβεια. Απλώς ακουμπήστε το ύφασμα που θα σας χρησιμεύσει επάνω στους κώνους σας και κόψτε το ώστε να σχηματίζει συνέχεια.

Βήμα τέταρτο

Με μια ραπτομηχανή ενώστε όλα τα κομμάτια μαζί. Αν δεν έχετε ραπτομηχανή διαθέσιμη, μπορείτε να δώσετε τα έτοιμα κομμένα κομμάτια σε μια μοδίστρα. Στο τέλος, κάντε ένα στρίφωμα στην κορυφή και στη βάση, ώστε να παρατείνετε τον χρόνο ζωής της κατασκευής.

Βήμα πέμπτο

Στο εσωτερικό κάθε ραφής προσθέστε δύο κορδονάκια από το ύφασμα προκειμένου να μπορείτε να ασφαλίσετε το κάλυμμα πάνω στις ράβδους, όπως θα δένατε μια κουρτίνα.

Συναρμολόγηση

Μαζέψτε τις ράβδους σε ένα ματσάκι, περάστε επάνω τους το κάλυμμα και ανοίξτε τες και πάλι προσεκτικά. Δέστε το κάλυμμα επάνω στις ράβδους, γεμίστε το εσωτερικό με αφράτα μαξιλάρια και κουβερτούλες και η παιδική σκηνή είναι έτοιμη!

Επιπλέον Tips

  • Αν δεν έχετε ραπτομηχανή, μπορείτε να τυλίξετε τις ράβδους με ένα πανί και να το στερεώσετε με ένα χοντρό λάστιχο στην κορυφή. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι εξίσου «επαγγελματικό», αλλά αυτό ποτέ δεν έχει σταματήσει κανένα παιδί από το να απολαύσει το νέο του «κάστρο»!
  • Μπορείτε να φτιάξετε τη σκηνή με οποιοδήποτε υλικό προτιμάτε, όμως αν θέλετε να έχετε ένα αποτέλεσμα που θα… επιβιώσει των παιδικών παιχνιδιών, μην υποτιμήσετε την αξία ενός ανθεκτικού υφάσματος.
  • Αντιθέτως, είναι προτιμότερο τα ξύλα που θα χρησιμοποιήσετε να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφριά, ώστε σε περίπτωση που η κατασκευή πέσει επάνω στο παιδί να μην μπορεί να το τραυματίσει.
  • Επιλέγοντας ένα ύφασμα με έντονο μοτίβο, η σκηνή μπορεί να αποτελέσει ξεχωριστή διακοσμητική πινελιά σε όποιο δωμάτιο και αν την τοποθετήσετε. Αν, μάλιστα, επιλέξετε να κόψετε τα κομμάτια της κορυφής από ένα άλλο εμπριμέ ύφασμα, το αποτέλεσμα θα εντυπωσιάσει όποιον δει την κατασκευή σας!
  • Για μια ακόμη πιο ονειρική πινελιά, μπορείτε να τυλίξετε στο εξωτερικό της σκηνής μια σειρά από φωτάκια ασφαλείας. Το μικρό σας θα νιώθει ότι βρίσκεται μέσα στα παραμύθια που διαβάζει!

imommy.gr