Βούλα Παπαντώνη – Σελέκου: Το μυστικό για μένα είναι το μεράκι και η αγάπη για το επάγγελμα μου

Η Βούλα Παπαντώνη – Σελέκου κατάφερε εδώ και δυο χρόνια να κάνει το όνειρο της πραγματικότητα. Απέκτησε το δικό της βιβλιοχαρτοπωλείο, το γνωστό σε όλους «Τα Μαγικά Γράμματα».

Είκοσι χρόνια στον χώρο του βιβλίο (σ.σ. από το 1997) και είναι παντρεμένη με μια κόρη 14 ετών. Εκλεγμένο μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων και αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας.

Όπως σημειώνει «η χρονιά που έφυγε ήταν δύσκολη χρονιά λόγω του covid-19.. Όμως με την επίμονη και υπομονή, το χαμόγελο και την αισιοδοξία μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μάς. Το μυστικό για μένα είναι το μεράκι και η αγάπη για το επάγγελμα μου».

Δραστηριοποιείστε στο χώρο του βιβλίου για τουλάχιστον 20 χρόνια. Πως ήταν έως τώρα αυτή η διαδρομή;

Δε ξέρω κατά πόσο με έχει αλλάξει αυτή η 20ετής ενασχόληση μου με το βιβλιοπωλείο. Το γεγονός ότι βρίσκομαι, καθημερινά σε ένα χώρο που μου αρέσει, με βιβλία κάτι κάλο θα μου έχει κάνει τόσα χρόνια.

Τα πρώτα βιβλία που αγαπήσατε; Το πρώτο που διαβάσατε;

Τα πρώτα βιβλία που αγάπησα ήταν τα κλασσικά του Ιούλιου Βερν. Το πρώτο βιβλίο που διάβασα ήταν το «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα».

Εδώ και δυο χρόνια αποκτήσατε τη δική σας επιχείρηση. Πόσο εύκολο ήταν για εσάς να πάρετε αυτό το ρίσκο;

Ύστερα από μια παραίτηση ήρθε η επιχείρηση. Προέκυψε… και μέσα σε ένα βράδυ λήφθηκε η απόφαση. Ένα ρίσκο; Σίγουρα! Ένα μεγάλο ρίσκο. Όμως, πρέπει να ρισκάρουμε στη ζωή μας και κάθε εμπόδιο πρέπει να μας δίνει δύναμη, να γινόμαστε πιο δυνατοί, πιο πεισματάρηδες και πιο δημιουργικοί.

Από τη δική σας εμπειρία, ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η γυναίκα επιχειρηματίας;

Η γυναίκα επιχειρηματίας δεν είναι θέμα μόνο δικαιωμάτων, είναι μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει είναι η δυσπιστία, η ικανότητα και η αποτελεσματικότητα, σε σχέση με τον άνδρα.

Τι χρειάζεται για να αναδειχθεί περεταίρω ο κόσμος του βιβλίου, ιδίως στην εποχή του διαδικτύου και των socialmedia;

Θεωρώ ότι πρέπει να ιδρύονται σχολικές, δημοτικές και ποιοτικές βιβλιοθήκες. Τα ΜΜΕ να προβάλλουν το βιβλίο. Ενδιαφέρον της Πολιτείας για τη συγγραφή καλών βιβλίων και τη διάδοση τους, όπως βραβεία, εκθέσεις, οικονομικά κίνητρα και σεμινάρια. Το βιβλίο διδάσκει, μορφώνει και ωριμάζει τον άνθρωπο.

Έχοντας πίσω σας όλη αυτή την εμπειρία, στον χώρο του βιβλίου, τι σημαίνει βιβλιοπώλης στις μέρες μας;

Τα βιβλιοπωλεία είναι ένας χώρος πολιτισμού που εκπέμπουν μια ομορφιά, τόσο υλική, όσο και πνευματική. Δε μπορεί να είναι ελκυστικό λειτουργώντας ως σούπερ μάρκετ, όπου ο πελάτης μπαίνει, γεμίζει το καλάθι του, πληρώνει και φεύγει. Ο υπεύθυνος του βιβλιοπωλείου πρέπει να γνωρίζει τα βιβλία, όχι μόνο απ’ έξω, αλλά και από μέσα. Ένας τέτοιος βιβλιοπώλης εμπνέει τον αναγνώστη να ξανάρθει γιατί θα βρει κάποιον να μιλήσει.

Δυο χρόνια πανδημίας και όλα έχουν ανατραπεί σε όλα τα επίπεδα. Εσένα πόσο σε επηρέασε και πόσο άλλαξε τον τρόπο σκέψης σου και την καθημερινότητα σου;

Σαφώς και επηρέασε η πανδημία, όπως εξάλλου και όλο τον κόσμο. Μόλις άνοιξα το βιβλιοπωλείο,, μετά από τρεις μέρες έγινε το γενικό lock down. Δύσκολη χρονιά, όμως με υπομονή και επιμονή με το χαμόγελο και την αισιοδοξία, μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Η εμπειρία μου μεγάλη και οι γνώσεις μου στο χώρο ικανές για να εξυπηρετήσουν και τον πι απαιτητικό πελάτη. Το μυστικό για εμένα είναι το μεράκι και η αγάπη μου για το επάγγελμα.

Το 2021 έφυγε και το 2022 είναι πραγματικότητα. Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Δε μου αρέσει να κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια. Θέλω να είμαι υγιείς, εγώ και η οικογένεια μου. Να διαβάζω, να ενημερώνομαι και να εξελίσσομαι. Εύχομαι ο βιβλιοπωλείο μου να γίνει ένα όμορφο στέκι για όλους τους Τρικαλινούς.