Mεγάλοι έρωτες που έμειναν στην Ιστορία

Αγαπήθηκαν με πάθος, ξεπέρασαν τα όριά τους, κάποιοι έζησαν μαζί ως το τέλος, κάποιοι αποφάσισαν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους, όμως οι ιστορίες τους έμειναν για να μας υπενθυμίσουν τη δύναμη του έρωτα.

Εδουάρδος Η’- Γουόλις Σίμπσον

Γουόλις Σίμπσον Έντουαρντ

Αρκετοί γαλαζοαίματοι δεν έχουν αντέξει τα βάρη των τίτλων τους και τους έχουν αποποιηθεί, η περίπτωση όμως του Εδουάρδου της Ουαλίας ήταν ιδιαίτερη, αφού, αν και νόμιμος διάδοχος του βρετανικού θρόνου, παραιτήθηκε των προνομίων του, εξαιτίας του έρωτά του για την περίφημη κυρία Σίμπσον. Η Αμερικανίδα Σίμπσον γνώρισε τον πρίγκιπα, ενώ ήταν παντρεμένη με τον δεύτερό της σύζυγο. Τις συστάσεις είχε κάνει μάλιστα η τότε ερωμένη του Εδουάρδου, Λαίδη Φέρνις. Το 1934 ξεκίνησε η θυελλώδης σχέση τους και η Σίμπσον κατάφερε να εξορίσει από τη ζωή του καλού της όλες τις γυναίκες που τον διεκδικούσαν. Εκείνος με τη σειρά του, τη γνώρισε στη μητέρα του, τη βασίλισσα  Μαίρη, η οποία δεν είχε συνομιλήσει ποτέ έως τότε με διαζευγμένη γυναίκα. Μετά από τον θάνατο του Γεωργίου, το Παλάτι πίεζε τον Εδουάρδο να σταματήσει τις επαφές του με την εύθυμη πλέον ζωντοχήρα και να αφοσιωθεί στα καθήκοντά του. Άλλωστε, η Εκκλησία της Αγγλίας δεν θα του έδινε ποτέ την άδεια να παντρευτεί μια γυναίκα με διαζύγια στο ενεργητικό της. Εκείνος όμως αποφάσισε να παραμείνει στο πλευρό της. Με έναν λόγο που απηύθυνε στον βρετανικό λαό εξήγησε πως «χωρίς τη βοήθεια και τη συμπαράσταση της γυναίκας που αγαπά, δεν μπορεί να υπάρξει» και δήλωσε την παραίτησή του. Όμως ο Εδουάρδος δεν έχασε μόνο τον θρόνο, αλλά εξορίστηκε από τη χώρα. Με τη Σίμπσον έφυγαν μαζί για τη Γαλλία, όπου και παντρεύτηκαν το 1937. Εκείνη θεωρήθηκε η πιο μισητή της γυναίκα της Αγγλίας και παρόλο που όλοι έλεγαν πως η βαθύτερη φιλοδοξία της ήταν να γίνει βασίλισσα, δεν τον εγκατέλειψε. Οι δυο τους έμειναν στην Ιστορία ως ένα από τα πιο λαμπερά ζευγάρια, με τις φήμες να οργιάζουν για την προσωπική τους ζωή. Τελικά, η Σίμπσον δικαιώθηκε μετά θάνατον, οπότε το Παλάτι αναγκάστηκε να την αποδεχτεί.Την τίμησε μάλιστα, ενταφιάζοντάς την δίπλα στον σύζυγό της επί βρετανικού εδάφους.

Φρίντα Κάλο – Ντιέγκο Ριβέρα

Ο γάμος «ενός ελέφαντα με μία περιστέρα», έτσι είχε πει η μητέρα της Φρίντα Κάλο, της διάσημης Μεξικανής ζωγράφου, όταν της ανακοίνωσε πως θα παντρευτεί τον ομότεχνό της Ντιέγκο Ριβέρα. Εν μέρει κανείς δεν μπορούσε να την αδικήσει για το σχόλιό της, μιας και οι δυο καλλιτέχνες ήταν εντελώς αταίριαστοι. Τα αντίθετα όμως έλκονται κι έτσι η Φρίντα γοητεύτηκε αμέσως από τον Ριβέρα, μόλις τον είδε στη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου είχε πάει για να τον γνωρίσει και να ζητήσει τη συμβουλή του.https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.498.1_en.html#goog_1537693396ADVERTISEMENT

Φρίντα Κάλο Ντιέγκο Ριβέρα
AP Images

Καταξιωμένος ήδη ζωγράφος εκείνος διέκρινε στη νεαρή Φρίντα ταλέντο και πάθος. Για χάρη της παράτησε τη γυναίκα του και την παντρεύτηκε, αν και τους χώριζαν πολλά χρόνια διαφοράς. Στη διάρκεια της κοινής τους ζωής και οι δυο υπήρξαν άπιστοι και ταυτόχρονα πάντα πιστοί στην αγάπη τους. Εκείνος τα έφτιαξε μέχρι και με την αδερφή της, εκείνη έγινε ερωμένη του Τρότσκι, μέχρι που τελικά οδηγήθηκαν στον χωρισμό το 1939, για να ξαναπαντρευτούν έναν χρόνο μετά. Η Κάλο, καταβεβλημένη από τα πολλά παραβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, πέθανε το 1954. Ο Ριβιέρα έγραψε στην αυτοβιογραφία του: «Η ημέρα που πέθανε η Φρίντα, ήταν η πιο τραγική της ζωής μου. Δυστυχώς, κατάλαβα πολύ αργά, ότι το καλύτερο κομμάτι της ζωής μου, ήταν η αγάπη μου για εκείνη»…

Ρίτσαρντ Μπάρντον – Ελίζαμπεθ Τέιλορ

Ελίζαμπεθ Τέιλορ
AP Images

Μπορεί η Τέιλορ να παντρεύτηκε οκτώ  φορές, όμως ο έρωτάς της ζωής της παρέμεινε  για πάντα ο Βρετανός ηθοποιός  Ρίτσαρντ Μπάρτον. Οι δυο τους γνωρίστηκαν στα γυρίσματα της « Κλεοπάτρας» το 1963, όπου υποδυόμενοι το ιστορικό ζευγάρι ανακάλυψαν πως η χημεία τους ήταν εκρηκτική. Εκείνος ερωτεύτηκε τα πανέμορφα βιολετί της μάτια και εκείνη το ταλέντο του. Το πρόβλημα ήταν ότι τότε ακόμα και οι δυο ήταν παντρεμένοι. Η παράνομη σχέση τους, που μαθεύτηκε όταν κυκλοφόρησε μια φωτογραφία τους από ένα ρομαντικό ταξίδι, προκάλεσε την οργή της κοινής γνώμης, αλλά και του Βατικανού, που αποκάλεσε τη σχέση τους «σαρκική αλητεία». Τελικά, και οι δυο πήραν διαζύγιο, οπότε το 1964 παντρεύτηκαν στον Καναδά. Έμειναν μαζί για χρόνια, άφησαν εποχή με τους ομηρικούς τους καβγάδες, αλλά και τις υπέροχες συνεργασίες τους, αλλά ο εθισμός τους στο αλκοόλ τους οδήγησαν στο διαζύγιο το 1974. Μην μπορώντας μακριά ο ένας από τον άλλον, σε λιγότερο από έναν χρόνο αποφάσισαν να ξαναπαντρευτούν. Κυρίως η Τέιλορ ήταν αυτή που ήθελε αυτό τον γάμο, και ο Μπάρντον που ποτέ δεν της έλεγε όχι, της έκανε το χατίρι. Ούτε όμως η δεύτερη  φορά είχε επιτυχία κι έτσι η «Λιζ και ο Ντικ», όπως τους αποκαλούσαν οι κύκλοι του Χόλιγουντ, ξαναχώρισαν. Από τότε τράβηξαν  διαφορετικούς δρόμους, όμως παρέμειναν βαθιά αγαπημένοι μέχρι τον θάνατο του Μπάρντον, γεγονός που συνέτριψε τη διάσημη σταρ.

Τζόνι Κας και Τζουν Κάρτερ

Τζόνι Κας
AP Images

Μερικά από τα πιο όμορφα τραγούδια για την αγάπη γράφτηκαν από τον Τζόνι  Κας, τον μεγάλο μουσικό της κάντρι, για την αγαπημένη του Τζουν Κάρτερ. Τη γνώρισε, ενώ ήταν ήδη παντρεμένος, σε μια περιοδεία. Εκείνη τον συνόδευε στα φωνητικά και από την πρώτη στιγμή τον εντυπωσίασε η φωνή της και η ισχυρή της προσωπικότητα.

Ο Κας όμως αντιμετώπιζε τότε  σοβαρά προβλήματα  με τα ναρκωτικά, γεγονός που δεν άντεχε ούτε η πρώην σύζυγός του ούτε και η Τζουν. Μετά από το διαζύγιό του, της ζήτησε να τον παντρευτεί και μάλιστα επί σκηνής, εκείνη όμως του έθεσε έναν όρο: να κάνει απεξάρτηση. Τότε εκείνος κατάλαβε πως έπρεπε να καταβάλλει  μεγάλη προσπάθεια για να είναι μαζί της. Μπήκε λοιπόν σε κέντρο αποτοξίνωσης και μετά από σκληρή μάχη, κατάφερε να βγει καθαρός. Η Τζουν κράτησε την υπόσχεσή της, αλλά γάμος τους δεν ήταν εύκολος: ο Κας κατά διαστήματα ξανακυλούσε στα ναρκωτικά και συχνά υπήρξε άπιστος, όμως εκείνη  ον στήριζε πάντα με όλες της τις δυνάμεις. Τελικά, η καρδιά της την πρόδωσε τον Μάρτιο του 2003: πέθανε στο κρεβάτι τους, αφήνοντάς τον για πρώτη φορά μόνο.  Όλοι ήξεραν πως ο Κας δεν θα άντεχε, χωρίς εκείνη. Πράγματι λίγους μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, την ακολούθησε. Τη συγκλονιστική τους ιστορία αφηγείται η ταινία «Ι walk the line» με τον Χοακίν Φοίνιξ και τη Ρις Γουίδερσπουν.

Μελίνα Μερκούρη -Ζιλ Ντασέν

Μελίνα Μερκούρη Ζιλ Ντασέν

Το 1955 η Μελίνα βρίσκεται στο Φεστιβάλ των Καννών με την ταινία «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη. Όλοι τότε μιλούν για την Ελληνίδα θεά, που στο πέρασμά της ξεσηκώνει θύελλες. Ανάμεσα στους θαυμαστές της και ο Ζιλ Ντασέν, που διαγωνιζόταν ως σκηνοθέτης με την ταινία «Ριφιφί. Στην επίσημη προβολή της «Στέλλας», δεν έχασε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τη γυναίκα για την οποία παραληρούσαν οι Κάννες. «Μαγεύτηκα, δεν είχα δει πιο όμορφο πλάσμα στην ζωή μου, έπρεπε να τη συναντήσω» θα έλεγε ο ίδιος αργότερα. Το βράδυ που η Μελίνα έχασε το βραβείο ερμηνείας, εκείνος τη βρήκε να κλαίει. «Αξίζεις πολλά  περισσότερα από ένα βραβείο», της είπε κι έτσι γεννήθηκε ένας έρωτας που κράτησε σαράντα χρόνια. Στην αρχή, τα πράγματα δεν ήταν εύκολα, καθώς ο Ντασέν δεν είχε πάρει ακόμα διαζύγιο από την πρώτη του γυναίκα, τη γνωστή βιολονίστα και παιδική του φίλη Μπεατρίς Λόουνερ. Τελικά, μετά από πέντε χρόνια παντρεύτηκαν στην επέτειο της γνωριμίας τους στις 18 Μαΐου του 1966, στο δημαρχείο της Λωζάνης  με μοναδικό μάρτυρα τον Νίκο Κούρκουλο. Μαζί γύρισαν πολλές ταινίες και αγωνίστηκαν κατά της δικτατορίας, μέχρι που τελικά εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα. Για χάρη της αγαπημένης του, ο Ντασέν άφησε την καριέρα του στο Χόλιγουντ και έγινε και ο ίδιος Έλληνας. Όταν το 1994 η Μερκούρη έφυγε από κοντά του, εκείνος έφτιαξε προς τιμή της το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, το οποίο ασχολείται με την υλοποίηση των οραμάτων της.

bovary.gr