Ρέθυμνο: Εκεί που χτυπά η καρδιά της Κρήτης

Σύγχρονο και παραδοσιακό, ανεπτυγμένο και παρθένο, τραχύ και ήπιο, το Ρέθυμνο είναι ένας τόπος γεμάτος ομορφιές και αντιθέσεις, που μπορεί να απολαύσει κανείς κάθε εποχή του χρόνου. Η παλιά πόλη του Ρεθύμνου είναι ένα τεράστιο μουσείο, αλλά η ενδοχώρα του νομού προσφέρει απλόχερα μία εμπειρία αυθεντικής Κρήτης.

Με πλούσια ιστορία και πολιτισμό, γραφικά χωριά που κρύβουν θησαυρούς, εξωτικές παραλίες και παραθαλάσσια θέρετρα για ατελείωτη χαλάρωση, φαράγγια και βουνά που σε προκαλούν για περιπέτεια και, φυσικά, με τις εκπληκτικές γεύσεις της κρητικής κουζίνας, το Ρέθυμνο συνδυάζει όλα αυτά που ψάχνει κάποιος όταν αναζητά έναν αυθεντικό τόπο για τις διακοπές του.

Παλιά Πόλη Ρεθύμνου: Ένα ζωντανό μουσείο

Ο φάρος στο ενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου (πηγή: Shutterstock)

Η Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου είναι ένας λαβύρινθος γεμάτος εκπλήξεις. Χαίρεσαι να περπατάς και να ρουφάς κάθε ανάσα αυτής της πόλης. Οι βόλτες ξεκινούν από το γραφικότατο Ενετικό Λιμάνι με το διάσημο φάρο και συνεχίζονται στα σοκάκια με τα θαυμαστά αρχοντικά μιας άλλης εποχής, τις κρυφές ολάνθιστες αυλές και τα πολλά ενετικά και τουρκικά μνημεία. Κατά τη βόλτα σας θα δείτε την Ενετική Λότζια, την κρήνη Ριμόντι (με το οικόσημο του Βενετού κυβερνήτη Ριμόντι), τον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Φραγκίσκου, που φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείου Ρεθύμνου, το Τζαμί Νερατζέ, το οποίο στεγάζει το Ωδείο της πόλης, την εντυπωσιακή Κυρία των Αγγέλων, τη Μεγάλη Πόρτα του Ρεθύμνου (Porta Guora), το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο σε βενετσιάνικο αρχοντικό του 17ου αιώνα κι άλλα σημαντικά αξιοθέατα.

Σοκάκι στην Παλιά Πόλη (πηγή: Shutterstock)

Μην παραλείψετε να ανεβείτε στο λόφο του Παλαιοκάστρου και να κάνετε μια βόλτα στο φρούριο της Φορτέτζας. Η πανοραμική θέα από τις επάλξεις κόβει την ανάσα. Χτισμένη κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας, η Φορτέτζα είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο καλοδιατηρημένα κάστρα στην Ελλάδα. Εδώ υπάρχουν σπουδαία κτίσματα, όπως το Επισκοπικό Μέγαρο, το τζαμί του Ιμπραήμ Χαν, δεξαμενές και πυριτιδαποθήκες, ο μικρός ναός του Αγίου Θεοδώρου Τριχινά αλλά και το ανοιχτό θέατρο Ερωφίλη, που κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου.

Χωριά Ρεθύμνου: Η αυθεντική ψυχή της Κρήτης

Τα Ανώγεια είναι το πιο ξακουστό χωριό του Ρεθύμνου (πηγή: Shutterstock)

Αφήνοντας πίσω σας την πόλη με τη βενετσιάνικη φινέτσα, θα ανακαλύψετε μοναδικά χωριά που θα σας δώσουν μια δυνατή γεύση από αληθινή, ανόθευτη Κρήτη. Σε αυτά τα μέρη όπου οι άνθρωποι βρίσκονται κοντά με το παρελθόν τους, θα γνωρίσετε αυθεντικούς Κρητικούς και θα απολαύσετε τη ζεστή κρητική φιλοξενία.

Μαργαρίτες: Το όμορφο χωριό των πιθαράδων βρίσκεται στους βόρειους πρόποδες του Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 300 μ. και σε απόσταση 27 χλμ. από το Ρέθυμνο. Η παράδοση του χωριού στην αγγειοπλαστική (θεωρείται το μεγαλύτερο κέντρο αγγειοπλαστικής της δυτικής Κρήτης) είναι εμφανής παντού: μεγάλες πήλινες γλάστρες βρίσκονται έξω από κάθε σπίτι και πιθάρια κοσμούν τους ολάνθιστους κήπους. Στις Μαργαρίτες λειτουργούν τουλάχιστον 16 εργαστήρια αγγειοπλαστικής, όπου μπορείτε να δείτε τους τεχνίτες να δουλεύουν με τον τρόπο των προγόνων τους.

Στις Μαργαρίτες η αγγειοπλαστική παράδοση είναι εμφανής σε κάθε γωνιά του χωριού (πηγή: Shutterstock)

Ανώγεια: Το πιο ξακουστό χωριό του Ρεθύμνου προσφέρει στον επισκέπτη μια αυθεντική εμπειρία ορεινής Κρήτης. Εδώ, στην «Άνω Γη» του Ψηλορείτη, θα ανακαλύψετε τη σπουδαία μουσική παράδοση του τόπου (ο Νίκος Ξυλούρης, ο Ψαραντώνης και ο Βασίλης Σκουλάς γεννήθηκαν στα Ανώγεια), θα ψωνίσετε κρητικά υφαντά και θα απολαύσετε τη ρακή σας παρέα με μαυροπουκαμισάδες παππούδες σε κάποιο παραδοσιακό καφενείο. Από τα Ανώγεια μπορείτε να εξορμήσετε στο οροπέδιο της Νίδας, στο Αστεροσκοπείο Σκοίνακα, στην Αρχαία Ζώμινθο και στο Ιδαίον Άντρο, το σπήλαιο όπου σύμφωνα με τη μυθολογία μεγάλωσε ο Δίας.

Στα Ανώγεια θα ψωνίσετε ωραία κρητικά υφαντά (πηγή: Shutterstock)

Αξός: Ένα χωριό με μακραίωνη ιστορία, στις βόρειες πλαγιές του Ψηλορείτη, χτισμένο σε αμφιθεατρική θέση, με θέα προς την πεδιάδα ανάμεσα στο Ψηλορείτη και τα Ταλαία όρη. Μπαίνοντας κανείς σήμερα στο χωριό της σύγχρονης Αξού, αμέσως μπορεί να διαπιστώσει ότι είναι απομεινάρι ενός σπουδαίου πολιτισμού. Η Ακρόπολη, ο ναός της Αφροδίτης, οι Θολωτοί τάφοι, τα απομεινάρια των τειχών σημάδια των αρχαίων χρόνων αλλά και οι βυζαντινές πετρόκτιστες εκκλησίες (άλλες με ψηφιδωτά και άλλες με τοιχογραφίες) έχουν γίνει κατά καιρούς αντικείμενο μελέτης διαφόρων ιστορικών.

Μαρουλάς: Νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου και 10 χλμ. από την πόλη, βρίσκεται ο Μαρουλάς, ένα παραδοσιακό χωριό όπου διασώζεται έντονα το βενετσιάνικο χρώμα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ενετικοί πύργοι που υπάρχουν στο χωριό και το ελαιοτριβείο. Νοτιοδυτικά του χωριού περνά το Πρασιανό φαράγγι.

Ο Μαρουλάς είναι ένα χωριό με έντονο βενετσιάνικο χρώμα (πηγή: Shutterstock)

Αργυρούπολη: Κοντά στα σύνορα Χανίων-Ρεθύμνου θα συναντήσετε αυτό το γραφικό ορεινό χωριό, που είναι γνωστό για τις πηγές του και το καταπράσινο τοπίο του. Η Αργυρούπολη, που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας Λάππας, μιας από τις πιο ισχυρές πόλεις της Μυκηναϊκής περιόδου που φέρεται να ίδρυσε ο Αγαμέμνονας. Η βόλτα στα σοκάκια της Αρχαίας Λάππας θα σας μείνει αξέχαστη. Σήμερα σώζονται στο χωριό πολλά σημαντικά ερείπια, μεταξύ των οποίων δύο ρωμαϊκά λουτρά, τρεις βασιλικές και αγάλματα της Αφροδίτης, του Δία και του Διονύσου.

Η Αργυρούπολη είναι γνωστή για τις πηγές της και το καταπράσινο τοπίο της (πηγή: Shutterstock)

Ατσιπόπουλο: Σε απόσταση αναπνοής από την πόλη του Ρεθύμνου, το Ατσιπόπουλο είναι ένα χωριό-αποκάλυψη. Αξίζει να το περπατήσετε για να δείτε τα ενετικά κτίσματα, τις παλιές καμάρες, τα πέτρινα σπίτια με τις ξύλινες ρουγόπορτες και τις πλακόστρωτες αυλές. Το χωριό έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός μέσης πολιτιστικής αξίας.

Βόλτες στην Ιστορία

Δεν πρέπει να παραλείψετε μια επίσκεψη στην ιστορική Μονή Αρκαδίου, η οποία βρίσκεται σε ένα μικρό εύφορο και κατάφυτο οροπέδιο, 23 χλμ. από την πόλη του Ρεθύμνου. Η μονή ιδρύθηκε από κάποιον μοναχό Αρκάδιο στις αρχές του 13ου αιώνα και έγινε γνωστή ως σύμβολο αυτοθυσίας και ελευθερίας την περίοδο της Κρητικής Επανάστασης, με το ολοκαύτωμα της 9ης Νοεμβρίου του 1866. Η πρώτη ολοκληρωμένη φρουριακή μορφή της δημιουργήθηκε την τελευταία περίοδο της Ενετοκρατίας. Το σημαντικότερο μέρος της μονής είναι ο κεντρικός δίκλιτος ναός, το Καθολικόν, που είναι αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη.

Η Μονή Αρκαδίου είναι ένα από τα πιο ιστορικά μοναστήρια της Κρήτης (πηγή: Shutterstock)

Κοντά στη Μονή Αρκαδίου, βρίσκεται η Αρχαία Ελεύθερνα – μία από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις της Κρήτης – όπου δεσπόζουν η ακρόπολη στο Πυργί και η νεκρόπολη στον λόφο του Πρινέ. Στο σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο εκτίθενται ευρήματα διάφορων χρονολογικών φάσεων, από τη Νεολιθική περίοδο έως τα Υστερορωμαϊκά και τα Βυζαντινά χρόνια.

Σημαντικό είναι επίσης το Υστερομινωικό Νεκροταφείο που έχει αποκαλυφθεί στη θέση Πρινοκέφαλο κοντά στο χωριό Αρμένοι και χρονολογείται από τον 13ο-12ο αιώνα π.Χ. Οι συστηματικές ανασκαφές ξεκίνησαν το 1969 και μέχρι σήμερα έχουν φέρει στο φως 220 θολωτούς τάφους μέσα σε ένα όμορφο δάσος βελανιδιάς.

Στα μονοπάτια της φύσης

Ξύλινη γέφυρα στο φαράγγι Πατσού (πηγή: Shutterstock)

Αν σας αρέσει η πεζοπορία, μπορείτε να διασχίσετε το φαράγγι των Μύλων, μια εντυπωσιακά πράσινη όαση πολύ κοντά στην πόλη του Ρεθύμνου. Το φαράγγι ξεκινάει από το Χρομοναστήρι και καταλήγει στο Ξηρό Χωριό. Επίσης, οι φυσιολάτρες δεν πρέπει να χάσουν το Πρασσανό φαράγγι που ξεκινά νότια του χωριού Πρασσές και μετά από μια τρίωρη διαδρομή μέσα από εντυπωσιακά τοιχώματα βράχων καταλήγει στον Πλατανιά. Άλλα φαράγγια μοναδικής ομορφιάς είναι το φαράγγι Πατσού στη περιοχή του Αμαρίου, το Αρκαδιώτικο και το Κουρταλιώτικο φαράγγι.

Το παλιό και έρημο σήμερα χωριό των Μύλων μέσα στο ομώνυμο φαράγγι (πηγή: Shutterstock)

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα εντυπωσιακά σπήλαια του Ρεθύμνου. Σε υψόμετρο 1.538 μ. στο οροπέδιο Νίδα στον Ψηλορείτη, βρίσκεται το Ιδαίον Άντρον, ένα σπήλαιο όπου σύμφωνα με τη μυθολογία μεγάλωσε ο Δίας. Αποτελούσε σημαντικό τόπο λατρείας τόσο κατά τη μινωική όσο και κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. Στο σπήλαιο Σφεντόνη, στα Ζωνιανά, θα εντυπωσιαστείτε από τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες. Επισκέψιμο είναι και το σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου στην Πατσό με την πολύ όμορφη εκκλησία – αφιερωμένη στον Άγιο Αντώνιο – που βρίσκεται μέσα σε αυτό.

Οι παραλίες που πρέπει να επισκεφθείτε

Οι ενδημικοί φοίνικες του Θεόφραστου απογειώνουν το φυσικό τοπίο στην Πρέβελη (πηγή: Shutterstock)

Η περιοχή του Πρέβελη, που βρίσκεται περίπου 35 χλμ. νότια του Ρεθύμνου, είναι ένα από τα μέρη που πρέπει να δείτε. Στο σημείο που ο Μεγάλος Ποταμός (Κουρταλιώτης) εκβάλλει στο Λιβυκό πέλαγος, βρίσκεται η ασυναγώνιστης ομορφιάς λιμνοθάλασσα Πρέβελη και η παραλία του Φοίνικα. Μια τοποθεσία εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, με φοινικόδασος και λευκή άμμο.

Η απέραντη και πολυφωτογραφημένη Τριόπετρα (πηγή: Shutterstock)

Οι νότιες ακτές του Ρεθύμνου, γενικότερα, φιλοξενούν μερικές από τις πιο όμορφες και ανέγγιχτες εξωτικές παραλίες της Κρήτης. Στις Λίγκρες, στην απέραντη Τριόπετρα και στον μυστηριακό Άγιο Παύλο με τους εντυπωσιακούς αμμόλοφους, το σκηνικό είναι εντυπωσιακότατο. Σε αυτή την περιοχή, το βλέμμα χάνεται στην απεραντοσύνη του Λιβυκού. Στη βόρεια πλευρά, η μεγάλη και οργανωμένη παραλία της πόλης του Ρεθύμνου που εκτείνεται 12 χλμ. στα ανατολικά ως τη Σκαλέτα, ο Πάνορμος και το Μπαλί είναι μερικές από τις πιο δημοφιλείς επιλογές.

πηγη- reader.gr/