Είναι ερωτευμένος μαζί σου; Τσέκαρε τα σημάδια

Πλησιάζει η γιορτή των ερωτευμένων. Κι αν αναρωτιέσαι αν είναι ερωτευμένος μαζί σου, η Μαρίνα Μόσχα, ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας, MSc Θετικής Ψυχοθεραπείας, γράφει τα σημάδια που πρέπει να τσεκάρεις, ώστε να βγάλεις τα συμπεράσματά σου. Ο λόγος στην ειδικό…

Είναι όμορφο να νιώθεις τον σύντροφό σου ερωτευμένο μαζί σου. Πόση ανακούφιση φέρνει στο άγχος αποδοχής και πόσο τονώνει τη διάθεση! Πόσο πιο όμορφη φαίνεται η ζωή όταν υπάρχουν αμοιβαία ερωτικά συναισθήματα! Και πόσο πιο δύσκολη φαίνεται όταν μπορείς να γνωρίζεις τα δικά σου συναισθήματα για τον άλλον άνθρωπο, δεν είσαι σίγουρη όμως για τα δικά του προς εσένα…

Ας δούμε κάποια σημάδια που ίσως σε βοηθήσουν να διαχωρίσεις εάν σε αγαπά πραγματικά κάποιος ή όχι…
-Δεν προσπαθεί να σε αλλάξει: Αν κάποιος σε αγαπά πολύ, θα σε δεχτεί όπως είσαι και δεν θα προσπαθήσει να σε αλλάξει. Κανένας δεν είναι ίδιος με τον άλλον, γεγονός που σημαίνει ότι αν μπορεί να αποδεχτεί και να σεβαστεί τις διαφορές σας, η σχέση θα έχει καλή εξέλιξη. Μπορεί λοιπόν να έχετε διαφορετικές απόψεις, χωρίς όμως να προσπαθεί να τις επιβάλλει ο ένας στον άλλον, ούτε βέβαια και να υιοθετεί την δική σας ενώ διαφέρει από τη δική του, εκτός και αν τον πείσετε με επιχειρήματα.

-Νιώθεις ασφάλεια δίπλα του: Αν βρεις κάποιον που σε κάνει να αισθάνεσαι ασφαλής, είναι θετικό πρόσημο στη σχέση σας. Και όταν αναφέρομαι στην αίσθηση ασφάλειας, αναφέρομαι στην ελευθερία έκφρασης, στη σωματική ασφάλεια, αλλά και στην αποφυγή κριτικής.

-Ειλικρίνεια: Η ειλικρίνεια και η πίστη είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι κάθε σχέσης. Αν νιώθεις πως δεν μπορείς να εκφράσεις ελεύθερα τις σκέψεις σου ή πρέπει να κρύψεις κάτι από τον σύντροφό σου, μάλλον δεν τον εμπιστεύεσαι αρκετά. Είναι πολύ σημαντικό να βρεις κάποιον με τον οποίο μπορείς να είσαι απόλυτα ειλικρινής και να πάρεις το ίδιο σε αντάλλαγμα.

-Σε «ακούει» και προτείνει αυτό που είναι καλύτερο για σένα: Είναι δείγμα συναισθηματικής ωριμότητας να μπορεί να «ακούσει» ένας άνθρωπος χωρίς να μπει στη διαδικασία να κατακρίνει ή να επιβάλλει την άποψή του. Ο καθένας μπορεί να μιλήσει και να επικρίνει, αλλά χρειάζεται ένα ώριμο άτομο για να μπορεί να ακούσει. Η ενεργητική ακρόαση είναι μια δεξιότητα που δεν έχουν όλοι και μπορεί να αποτελέσει σημάδι πραγματικής αγάπης, καθώς εμπεριέχει και σεβασμό.

-Διαθέτει χρόνο για εσένα: Όταν κάποιος είναι ερωτευμένος, σε βάζει προτεραιότητα και θέλει να είναι σίγουρος πως δεν θα τον αγνοήσεις. Θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να είναι διαθέσιμος όποτε τον χρειάζεσαι, θα σε κάνει να νιώσεις ξεχωριστή και μοναδική για εκείνον.

-Σου δείχνει, έστω και με τον τρόπο του, τα συναισθήματά του: Πόσο όμορφο αλήθεια! Βέβαια, δεν λειτουργούν όλοι με τον ίδιο τρόπο, για αυτό παρατήρησε και μάθε τον δικό του τρόπο έκφρασης. Παράδειγμα, το να προσπαθεί να έρθει σε επαφή μαζί σου ή ενδιαφέρεται για το πώς πέρασες την ημέρα σου, αν είσαι καλά, είναι ένδειξη αγάπης.

-Σέβεται εσένα αλλά και τον περίγυρό σου: Ανεξάρτητα από την αγάπη που έχετε ο ένας για τον άλλον, εάν δεν υπάρχει σεβασμός, τότε είναι θέμα χρόνου η σχέση να ξεφτίσει. Και ο σεβασμός απλώνεται προς εσένα και ό,τι έχει να κάνει με εσένα: οι φίλοι σου, η οικογένειά σου, η δουλειά σου, ο χώρος σου, οι απόψεις σου κλπ.

-Επικοινωνείτε εύκολα και χωρίς δισταγμό: Η επικοινωνία είναι το κλειδί σε κάθε επιτυχημένη σχέση. Υπάρχουν ζευγάρια που αγαπιούνται αλλά διστάζουν να μιλήσουν ανοιχτά ή να συζητήσουν θέματα.

-Εμπιστεύεστε ο ένας τον άλλον: Με τόσα ψέματα γύρω μας είναι δύσκολο να εμπιστευτείς τον άλλον. Ωστόσο, εάν κάποιος είναι ερωτευμένος μαζί σου, η ειλικρίνειά του θα αντικατοπτρίζεται στις πράξεις του. Εάν λοιπόν σου έχει δώσει λόγους και ευκαιρίες να τον εμπιστευτείς και δεν σε έχει απογοητεύσει μέχρι τώρα, μάλλον αξίζει την εμπιστοσύνη σου.

-Σχεδιάζει ένα κοινό μέλλον μαζί σου: Όταν κάποιος σε εμπιστεύεται αρκετά για να συζητήσει το μέλλον του μαζί σου και να σε συμπεριλάβει στα μελλοντικά του σχέδια, είναι ένδειξη πως «υπάρχεις» στην ζωή του.

tlife.gr