Τα 5 είδη ζώων που κινδυνεύουν περισσότερο με αφανισμό

Η άγρια φύση κινδυνεύει και μας αφορά όλους. Η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε πλήρη εξαφάνιση 1 στα 6 είδη ζώων, αν εξακολουθήσουμε να δείχνουμε αδιαφορία, ενώ αυτήν τη στιγμή η λίστα της WWF περιλαμβάνει ήδη 17 ζώα – ανάμεσά τους τρία είδη ρινόκερου, έξι πρωτεύοντα και δύο αιλουροειδή.

Από τα παραπάνω είδη, τα 5 έχουν 100 ή λιγότερα ζώα σ’ ολόκληρο τον πλανήτη – έχουν μείνει μόλις 20 saola (γνωστές και ως ασιατικοί μονόκεροι) στα βουνά του Βιετνάμ και μόλις 10 Vaquita στην California.

Για να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος του προβλήματος, παρακάτω θα δούμε τα είδη που κινδυνεύουν περισσότερο. Ίσως, έτσι, πάρουμε επιτέλους την απόφαση να δράσουμε.

Saola (ασιατικός μονόκερως)

Αυτά τα πανέμορφα πλάσματα ανήκουν στην ομάδα των σπανιότερων μεγαλόσωμων θηλαστικών. Ζουν στο Βιετνάμ και το Λάος, ενώ ο πληθυσμός τους μειώνεται κατά 80% ανά δεκαετία. Αυτό σημαίνει ότι δε θα έχει απομείνει ούτε ένα, μέχρι το 2050.

Vaquita

Γνωστές και ως πυγμαίες φώκαινες, οι Vaquita ζουν αποκλειστικά στον Κόλπο της California. Ο πληθυσμός τους μειώνεται κατά 76% ανά δεκαετία – επίσης δε θα έχει απομείνει ούτε μία έως το 2050.

Γορίλας Cross River

To θηλαστικό αυτό ζει στους λόφους και τα βουνά του Καμερούν και της Νιγηρίας. Ο πληθυσμός του μειώνεται κατά 51% ανά δεκαετία.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Αφρικανικός ελέφαντας

Τα ζώα αυτά ζουν στα δάση της δυτικής Αφρικής και το Κονγκό. Ο πληθυσμός τους μειώνεται κατά 47% ανά δεκαετία.

Ρινόκερος της Σουμάτρας

Ο Ρινόκερος της Σουμάτρας είναι μέλος της οικογένειας των Ρινοκεροτίδων και ένα από τα πέντε είδη ρινόκερων που ζουν σήμερα. Κάθε 10 χρόνια, ο πληθυσμός τους μειώνεται κατά 35%.

jenny.gr/