Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε οι γυναίκες στις σχέσεις μας

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες έχουμε την τάση να βλέπουμε τα λάθη του άλλου και όχι τα δικά μας. Μας είναι πολύ εύκολο να εντοπίσουμε τις προβληματικές περιοχές του απέναντι που μας ενοχλούν και συνήθως αποφεύγουμε την αυτοκριτική. Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα, γράφει σήμερα για τα λάθη που ίσως εμείς κάνουμε στις σχέσεις μας και τις καταστρέφουμε. Ο λόγος λοιπόν στην ειδικό…

Πόσο συχνά πέφτεις στην παγίδα να σκέφτεσαι πως και πάλι η ζωή σού γύρισε την πλάτη στα θέματα των σχέσεων; Μήπως αντί να καταθλίβεσαι είναι προτιμότερο να παρατηρήσεις ποιο είναι το δικό σου μερίδιο λάθους στις σχέσεις και τις καταστρέφεις;

Φυσικά και δεν είναι τόσο εύκολες οι ανθρώπινες σχέσεις εφόσον υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στον ανδρικό τρόπο λειτουργίας και στον γυναικείο, είτε πρόκειται για τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς, είτε για την συναισθηματική έκφραση, είτε αναφερόμαστε στην σεξουαλικότητα. Ένα είναι βέβαιο, ότι για τον άλλον δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, όπως θα δούμε και παρακάτω. Μπορείς όμως να δεις τα δικά σου λάθη που τελικά αρκετές φορές τα πληρώνεις με αντίτιμο τη χαρά και την στενοχώρια.


1. Πιέζεις για παντοτινή δέσμευση! Το γνωστό “για πάντα” που εκείνος νιώθει πως τον πνίγεις ζητώντας διαρκώς την επιβεβαίωση για το πόσο σε αγαπάει και πόσο πολύ σε θέλει!

2. Θέλεις να είστε διαρκώς μαζί! Ο καθένας έχει ανάγκη από τον χώρο και τον χρόνο του. Διαφορετικά δεν έχει το οξυγόνο που του χρειάζεται για να αναπνεύσει. Η εξαρτητική συμπεριφορά κουράζει.

3. Τον περνάς από …ανάκριση! Το πιο σίγουρο είναι πως θα τον βλέπεις όλο και …λιγότερο. Σχέση θέλει, όχι ανακριτικό απόσπασμα, άλλωστε το τι έχει κάνει στη ζωή του ερωτικά πριν από εσένα, δεν σε αφορά!

4. Τον τρελαίνεις στα μηνύματα, στα τηλέφωνα! Δεν χρειάζεται εξήγηση νομίζω.

5. Ζητάς τους κωδικούς από τα social media ή ελέγχεις με ποιους ή ποιες έχει επαφές! Μην ξεχνάς, είχε ζωή και πριν από εσένα, δεν θα τους κόψει όλους επειδή σε γνώρισε. Σεβάσου την κοινωνική του ζωή.

6. Κάνεις αδιάκριτες ερωτήσεις! Δεν έχεις το δικαίωμα να εισβάλλεις τόσο γρήγορα στην προσωπική του ζωή: τι μισθό παίρνει, πληροφορίες γύρω από τα περιουσιακά του κ.λ.π.

7. Ζηλεύεις και κάνεις σκηνές! Λέμε πως η ζήλια είναι το αλατοπίπερο της σχέσης, αν όμως με το καλημέρα δείχνεις στοιχεία τέτοια, πολύ πιθανό να τον διώξεις.

8. Κρίνεις ή και ερμηνεύεις τα λόγια του: Σε κανέναν δεν αρέσει η κριτική, πόσο μάλλον να ερμηνεύει ο άλλος τα λόγια του και με ερμηνεία που στην ουσία είναι …παρερμηνεία!

9. Είσαι καχύποπτη και επιφυλακτική: Ό,τι και να σου πει ψάχνεις να βρεις τι κρύβεται από πίσω, ποια είναι τα κρυμμένα νοήματα… Έχε στο μυαλό σου πως ερμηνεύεις μέσα από τα δικά σου μάτια και πως μπορεί να μην είναι αυτή και η δική του αλήθεια.

10. Ζητάς αποδείξεις για την αγάπη του: Πόσο κουραστικό είναι κάθε λίγο να ρωτάς αν σε αγαπάει ή να σου το δείχνει με τρόπους που εσύ θεωρείς ότι εκδηλώνουν τα πραγματικά του αισθήματα. Είναι κατανοητή η ανάγκη σου αυτή, έχε στο μυαλό σου όμως πως χάνεται ο αυθορμητισμός και η διάθεση να δείξει την αγάπη του όπως εκείνος θέλει.

11. Αναλύεις τα πάντα! Όταν προσπαθείς να αναλύσεις τα πάντα, κουράζεσαι κι εσύ και χάνεις την στιγμή, κουράζεται όμως κι εκείνος όταν σε βλέπει να ψειρίζεις το οτιδήποτε. Και να ξέρεις πως δεν έρχεστε πιο κοντά με αυτόν τον τρόπο, αντιθέτως, απομακρύνεστε λόγω …κόπωσης!

12. Δεν εκφράζεσαι: Περιμένεις να μαντέψει εκείνος τι έχεις, εφόσον αν πραγματικά ενδιαφέρεται για εσένα, θα ξέρει τι θέλεις, τι σου αρέσει και τι ζητάς. Πρόκειται για τον γνωστό διάλογο: “Τι έχεις;” – “Τίποτα!” απαντάς εσύ, με τα μούτρα κατεβασμένα… Ξέρεις υπάρχουν κι άλλα …μουτράκια εκεί έξω, που είναι χαμογελαστά!

13. Δεν λες τι θέλεις, για να αποφύγεις τη σύγκρουση! “Μα πώς να ζητήσω, αφού ξέρω ότι θα μου πει… και θα τσακωθούμε αν πω την γνώμη μου!” Το μόνο σίγουρο είναι πως αργά ή γρήγορα η σχέση σας θα φτάσει σε τέλμα, γιατί κι εσύ θα κουραστείς αλλά και ο άλλος θα βαρεθεί να έχει ένα άβουλο πλάσμα δίπλα του χωρίς γνώμη και άποψη!

14. Λειτουργείς συγκεντρωτικά: Όσο και να παραπονιέσαι πως πρέπει να τα κάνεις όλα εσύ, όσο και αν νιώθεις πως κουράζεσαι, δεν θέλεις με τίποτα να αφήσεις ή και να μοιράσεις και στους άλλους ευθύνες και υποχρεώσεις, πολύ απλά γιατί κανείς τους δεν θα τα κάνει όπως εσύ!

15. Μόνο ο δικός σου τρόπος είναι σωστός: Ο καθένας λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο καθότι είναι διαφορετικός άνθρωπος. Μόνο που εσύ θεωρείς πως μόνο εσύ έχεις τον πιο σωστό τρόπο. Λειτουργείς απόλυτα ενώ ασκείς έντονη κριτική σε όσους το κάνουν με τον δικό τους τρόπο -διαφορετικά δηλαδή από εσένα…

tlife.gr