Fitness rules: Ο πόνος σε αυτό το σημείο «μαρτυρά» ότι κάτι κάνετε λάθος

Κοινή παραδοχή των ειδικών στο τομέα της άσκησης και του fitness είναι ότι η σωστή τεχνική αποτελεί το πιο σημαντικό στοιχείο κάθε προπόνησης. Όχι μόνο διασφαλίζει ότι αποκομίζετε τα μέγιστα από μια άσκηση, αλλά μειώνει επίσης και τον κίνδυνο τραυματισμού. Συνήθως σε ομαδικά μαθήματα ή και στο γυμναστήριο, υπάρχει κάποιος instructor που μπορεί να σας βοηθήσει να διορθώσετε την φόρμα σας αλλά όταν γυμνάζεστε μόνοι σας ή στο σπίτι, τα πράγματα αλλάζουν, μπορεί εύκολα να «χάσετε» την τεχνική σας και τελικά να μην κάνετε την άσκηση όσο καλά νομίζετε. Ο πόνος είναι αυτό που μας συνήθως μας αφυπνίζει.

Ο πόνος «μαρτυρά» το λάθος

Ένα ενδεικτικό σημάδι ότι μάλλον κάνετε κάτι λάθος; Αν δεν αισθάνεστε καλά στην μέση σας, τότε πιθανότατα να μην είστε και τόσο συγκεντρωμένοι στην τεχνική σας, μας προειδοποιούν οι ειδικοί. Έτσι, εάν αισθάνεστε σφίξιμο, πόνο ή ενόχληση στην μέση σας όσο προπονείστε, αυτό σημαίνει ότι μάλλον ήρθε η στιγμή να ελέγξετε την τεχνική σας.

Ένα βήμα που τείνουμε να παραλείπουμε και μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες πόνου, όχι μόνο στην μέση αλλά και στο σύνολο των μυών που «δουλεύουμε», κάνοντας την προπόνησή μας ακόμα πιο δύσκολη ή επίπονη, είναι το ζέσταμα.

Η προθέρμανση, ή αλλιώς ζέσταμα, είναι μία σημαντική διαδικασία που πρέπει να προηγείται της προπόνησής σας, έτσι ώστε να αυξήσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας και την καρδιακή σας συχνότητα και να προετοιμάσετε το μυϊκό σας σύστημα να μεταβεί από την φυσιολογική του κατάσταση στην κατάσταση της προπόνησης.

Πώς αντιμετωπίζεται

Σε περίπτωση λοιπόν, που ενώ έχετε κάνει ζέσταμα αισθανθείτε κάποια ενόχληση στην μέση, οι ειδικοί προτείνουν να μειώσετε τα κιλά ή την ένταση της άσκησης στο επίπεδο όπου η ενόχληση θα σταματήσει. Μετά το πέρας της προπόνησης δεν θα πρέπει να ξεχνάτε τις διατάσεις και την αποθεραπεία για να αποφύγετε την έντονη ενόχληση την επόμενη ημέρα.

Εξίσου σημαντικά και πολύτιμα είναι τα «rest days», οι μέρες που δεν γυμνάζεστε, καθώς μας δίνουν την ευκαιρία να ξεκουραστούμε και να χαλαρώσει το σώμα, ώστε να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη δυναμική μας προπόνηση.

vita.gr