Ποια τρόφιμα ενισχύουν τη μνήμη;- Από την Διαιτολόγο- Διατροφολόγο Ελευθερία Μουντούρη

Είτε θέλετε να βελτιώσετε τη μνήμη σας κατά τη διάρκεια μιας εξεταστικής περιόδου, είτε απλά θέλετε να έχετε την καλύτερη δυνατή εγκεφαλική λειτουργία για την δουλειά σας ή όπου αλλού χρειάζεται, η σωστή διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν κάποια τρόφιμα τα οποία ενισχύουν την λειτουργεία του εγκεφάλου.

  • Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε και μαγνήσιο είναι το καλύτερο αγχολυτικό αλλά και βοηθητικό της μνήμης.
  • Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα -γνωστά για τον σημαντικό ρόλο που παίζουν μεταξύ άλλων στη μάθηση και στη μνήμη-, βιταμίνη Β12, βιταμίνη D, ιώδιο, φώσφορο.
  • Τα καρύδια αποτελούν εξαιρετική πηγή α-λινολενικού οξέος, βιταμινών Β, μαγνησίου και αμινοξέων όπως η αργινίνη που δρα αγγειοδιασταλτικά, εντείνοντας έτσι την αιματική ροή.
  • Ο κρόκος του αβγού είναι πραγματικός θησαυρός αφού αποτελεί ειδική πηγή ω-λιπαρών, βιταμινών Β, μαγνησίου, αμινοξέων και άλλων θρεπτικών συστατικών.
  • Η μαύρη σοκολάτα και το κακάο διαθέτουν συστατικά που τονώνουν τον εγκέφαλο όπως φλαβονοειδή, καφεΐνη και αντιοξειδωτικά.
  • Το σπανάκι αποτελεί ιδανική πηγή φολικού οξέος και βιταμίνης Β που σχετίζεται άμεσα με τη γενικότερη υγεία των αγγείων και του εγκεφάλου.
  • Όλα τα είδη μούρων από βατόμουρα, κράνμπερι, μύρτιλα, acai μέχρι φράουλες κ.ά. είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον εγκέφαλο, καθυστερούν τη γήρανσή του και βελτιώνουν τη μνήμη.
  • Το αβοκάντο περιέχει τη βιταμίνη Ε η οποία βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και προστατεύει από την εκφύλισή του.
  • Το πορτοκάλι περιέχει τη βιταμίνη C, η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μάχεται ενάντια στις βλαβερές ελεύθερες ρίζες που μπορεί να βλάψουν τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Ελευθερία Μπουντούρη

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ασκληπιού 9, Τρίκαλα

2431304686