4 συνταγές για το τραπέζι της Καθαρά Δευτέρας από τα φρεσκοκαταψυγμένα τρόφιμα Λαναράς

ΠΙΛΑΦΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 συσκευασία κοκτέιλ θαλασσινών Λαναράς 500gr
  • 500γρ ρύζι parboiled
  • 100gr αρακάς Λαναράς
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
  • 1/3 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 100ml λευκό κρασί
  • 800ml νερό
  • Αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το καρότο και σιγομαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον αρακά, το ρύζι και το κοκτέιλ θαλασσινών, χωρίς την καβουρόψιχα. Μαγειρεύουμε στο λάδι για 2-3 λεπτά ακόμη και μετά προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να βράσουν τα υλικά στο κρασί για άλλα 2 λεπτά. Μετά πρσθέτουμε το νερό, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει το ρύζι και να απορροφήσει τα υγρά του. (περίπου 30 λεπτά). Αφού βγάλουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε την καβουρόψιχα και σερβίρουμε.

ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ ΚΟΦΤΟ

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 χταπόδι Λαναράς Μεσαίο
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 300γρ ντομάτα στον τρίφτη
  • 30 γρ. ντομάτα πελτέ
  • 500 γρ μακαρονάκι κοφτό
  • 800 ml νερό
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • 5-6 σπόρους μπαχάρι
  • Αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζουμε το χταπόδι αφού το έχουμε ξεπαγώσει γυρίζοντας την κουκούλα και αφαιρώντας το στόμα. Το κόβουμε σε κομμάτια ανάλογα την προτίμησή μας. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Σιγομαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά και μετά προσθέτουμε το χταπόδι. Το μαγειρεύουμε άλλα 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τη ντομάτα, τον πελτέ, το σκόρδο, το νερό, τη δάφνη, το μπαχάρι, το αλάτι και το πιπέρι. Μαγειρεύουμε για 40 λεπτά. Ιδανικά βράζουμε το μακαρονάκι σε άλλη κατσαρόλα με αρκετό νερό που έχουμε αλατίσει, σουρώνουμε και κρυώνουμε. Φροντίζουμε το μακαρονάκι να κρατάει λίγο και πριν σερβίρουμε ζεσταίνουμε τη σάλτσα μας και προσθέτουμε τότε το μακαρονάκι.

Συμβουλή: Μπορούμε να βράσουμε το μακαρονάκι στη σάλτσα, αλλά χρειάζεται πολλή προσοχή και συχνό ανακάτεμα για να μην κολλήσει. Επίσης αν το ανακατεύουμε δυνατά θα σπάσουμε αρκετά από τα ζυμαρικά. Οπότε είναι προτιμότερος ο τρόπος που περιγράφεται αρχικά.

ΘΡΑΨΑΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΨΗΤΟ

ΛΙΚΑ:

  • 1 συσκευασία Θράψαλο Φιλέτο Λαναράς 700gr
  • 1 πιπεριά πράσινη κομμένη λωρίδες
  • 1 πιπεριά κόκκινη κομμένη λωρίδες
  • 1 ντομάτα κομμένη λωρίδες
  • Φέτα κομμένη σε μπαστούνια 1εκ. πάχος
  • Γραβιέρα Κρήτης, ή Νάξου κομμένη σε μπαστούνια
  • Θυμάρι ή ρίγανη
  • Αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Γεμίζουμε τα θράψαλα που έχουμε ξεπαγώσει και ξεπλύνει με 2 λωρίδες πιπεριά πράσινη, 2 κόκκινη, 1 ντομάτα, 1 μπαστουνάκι φέτα κι ένα γραβιέρα, αφού πρώτα έχουμε μαρινάρει τα υλικά της γέμισης με θυμάρι, ή ρίγανη, πιπέρι κι ελαιόλαδο. Τοποθετούμε τα πλοκάμια στο στόμιο του γεμισμένου θράψαλου, κλείνουμε με οδοντογλυφίδες και ψήνουμε για 15-20 λεπτά σε φούρνο, ή σε σχάρα.

Συμβουλές: Αλατίζουμε ελαφρώς εξωτερικά τα θράψαλα, αλλά όχι πολύ, γιατί η φέτα και η γραβιέρα είναι αλμυρές. Σερβίρουμε με λαδολέμονο και συνοδεύουμε με χωριάτικη σαλάτα.

ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 συσκευασία γαρίδες αποφλοιωμένες Λαναράς 500gr
  • 1 πακέτο μακαρόνια Νο 6
  • 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
  • 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
  • 1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 300 γρ ντομάτα στον τρίφτη
  • Λίγα ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Λίγο βασιλικό (κατά προτίμηση φρέσκο)
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 500ml νερό
  • Αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό, αλατίζουμε και βράζουμε τα μακαρόνια. Τα σουρώνουμε και τα κρυώνουμε αφού τα έχουμε δοκιμάσει να είναι λίγο σκληρά. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το καρότο και τις πιπεριές και σιγομαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά. Ύστερα προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, νερό, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά. Μετά προσθέτουμε τα ντοματίνια και τις γαρίδες και μαγειρεύουμε άλλα 5 λεπτά. Σερβίρουμε με τη σάλτσα πάνω από τα μακαρόνια, ή τα ανακατεύουμε όλα μαζί.