Ένα κείμενο για εσένα που χώρισες επειδή «δεν φταις εσύ, εγώ φταίω»

«Δεν φταις εσύ, φταίω εγώ» ή όπως είπε μελωδικά και ο Γιώργος Νταλάρας στο ξεκίνημα της καριέρας του, «δεν φταις εσύ η φαντασία μου τα φταίει, που σ’ έπλασε όπως ήθελε αυτή». Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι που μπορούν να φέρουν -από το πουθενά- κοντά δύο ανθρώπους και άλλοι τόσοι -ή και περισσότεροι- για να απομακρύνουν τον έναν από τον άλλο και να τους στείλουν πίσω εκεί από όπου ήρθαν ή -γιατί όχι- κάπου καλύτερα. Διότι σε αντίθεση με την αρχή μίας σχέσης, η οποία παρουσιάζει ελάχιστες διαφοροποιήσεις από περίπτωση σε περίπτωση, το τέλος μίας σχέσης βρίθει από απίθανες εκδοχές που δεν χορταίνουμε να αναπολούμε και να αφηγούμαστε από παρέα σε παρέα, γελώντας ή κλαίγοντας γοερά, σε εμβρυακή στάση ενίοτε.

Αναμφίβολα, ένας χωρισμός μπορεί να είναι επίπονος, δακρύβρεχτος, συναινετικός, αναμενόμενος, ξαφνικός, όμως σπάνια θα θεωρηθεί μία ευχάριστη εμπειρία, ακόμη και από εκείνον που αποφασίζει να τερματίσει τη σχέση. Παρόλα αυτά, όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν στην περίπτωση που κάποιος αποφασίζει να «αδειάσει» ξεδιάντροπα κάποιον άλλο, εξοβελίζοντας τη διαχρονική και πλέον κλισέ ατάκα, «δεν φταις εσύ, εγώ φταίω», η οποία πλέον έχει εξελιχθεί σε έναν αστικό μύθο. Είναι κάτι σαν την ιστορία με τον τύπο που έφυγε από το σπίτι επειδή πήγε στο περίπτερο να πάρει τσιγάρα και τελικά, δεν επέστρεψε ποτέ. Ναι, ξέρεις πως έχει συμβεί, απλά ελπίζεις και εύχεσαι να μην είσαι εσύ η επόμενη.

«Δεν φταις εσύ, εγώ φταίω» ή αλλιώς… το κρίμα στον λαιμό μου

Ακόμη και τις φορές που ο άλλος δεν διαθέτει την ελάχιστη αξιοπρέπεια και ενσυναίσθηση, ώστε να σκαρφιστεί μία καλύτερη δικαιολογία από το all time classic «δεν φταις εσύ, εγώ φταίω», για να δώσει τέλος στη σχέση σας, είναι φυσιολογικό εκ μέρους σου να υπάρχει η ανάγκη για μία πιο συγκεκριμένη εξήγηση, ακόμη και αν ξέρεις πως θα σε πληγώσει. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μάλιστα, όταν δεν έχουν καταστεί σαφείς και στις δύο πλευρές οι πραγματικές αιτίες ενός χωρισμού, είναι εξαιρετικά πιθανό ένας από τους δύο συντρόφους να συνεχίσει να αισθάνεται μέρος αυτής της σχέσης, να συνεχίσει να το «ζει», αλλά ως επί το πλείστον μόνος του. Λαμβάνοντας υπόψη μας, λοιπόν, όλα τα παραπάνω, δεν υπάρχει τίποτα λογικότερο από το να γεμίζουμε ερωτηματικά και να ζητάμε ξανά και ξανά εξηγήσεις, ακόμη και όταν ο άλλος επιμένει πως δεν φταίμε εμείς και πως το κρίμα είναι ξεκάθαρα στον λαιμό του. Εκτός αν εσύ νιώθεις καλυμμένη με αυτήν την εξήγηση, οπότε no hard feelings.

Όταν πίσω από πέντε λέξεις κρύβεται ο μυστηριώδης κόσμος του Αλέξη

Μπορεί η φράση «δεν φταις εσύ, εγώ φταίω» να αποτελείται μόνο από πέντε λέξεις, στην πραγματικότητα όμως, πίσω της κρύβονται πολλές παραπάνω, οι οποίες περιγράφουν την ανικανότητα ή τη δυσκολία του συντρόφου σου να συνεχίσει να συνυπάρχει μαζί σου. Για παράδειγμα, μία ελεύθερη μετάφραση είναι το «δεν ήμουν έτοιμος να μπω σε μία σχέση» ή εναλλακτικά, «δεν ήμουν έτοιμος να μπω σε μία σχέση μετά τον χωρισμό μου με την Ελένη, για την οποία δεν σου έχω μιλήσει ποτέ και δεν έχω καταφέρει να ξεπεράσω, όσο κι αν προσπάθησα μέσα από τη σχέση μας». Ομολογουμένως όση πίκρα και να σε γεμίζουν οι παραπάνω εκδοχές, είναι καλύτερες και πιο ουσιαστικές για να χωρίσετε, ακόμη και με τη δικαιολογία του «φταίω εγώ που χωρίζουμε, όχι εσύ», αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει σε έναν ικανοποιητικό βαθμό.

Και στο φινάλε γιατί να χρησιμοποιήσει μία τόσο αστεία δικαιολογία;

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, θα ήταν άδικο να μην παραδεχθούμε πως υπάρχουν εκατοντάδες συνάνθρωποί μας, οι οποίοι προτίμησαν να βεβηλώσουν την αξία της παραπάνω φράσης με σκοπό να γλιτώσουν την περαιτέρω συζήτηση και το άσκοπο μπλα-μπλα που επιφέρει ένας μονόπλευρος χωρισμός. Σε αυτήν την περίπτωση, η φράση μπορεί να αποδοθεί σε ελεύθερη μετάφραση με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, στους οποίους το κεντρικό concept παραμένει σχεδόν πάντα το ίδιο: Έχω πάρει απόφαση εδώ και καιρό να χωρίσουμε, ό,τι και να κάνεις δεν θα μου αλλάξεις γνώμη αλλά δεν έχω κάποια καλύτερη δικαιολογία.

Διότι όταν ο άλλος είναι τόσο θαρραλέος, αλλά και τόσο δειλός ταυτόχρονα, ώστε να «σηκώσει» το βάρος του χωρισμού σας, αναλαμβάνοντας παράλληλα όλη την ευθύνη για την κατάληξη της σχέσης, αυτόματα μειώνει τις πιθανότητες να προκληθεί κάποιος έντονος τσακωμός ή να προκύψουν ενστάσεις από την άλλη πλευρά. Αυτό συμβαίνει επειδή το αβαντάζ της ατάκας «δεν φταις εσύ, φταίω εγώ», είναι πως δεν αφήνει πολλά περιθώρια, κανείς δεν μπορεί να την αντισταθμίσει δίνοντας υποσχέσεις για μεγάλες αλλαγές ή προτείνοντας τρόπους βελτίωσης της σχέσης, όπως θα συνέβαινε σε κάθε άλλη περίπτωση. Είναι κατά κάποιον τρόπο αμετάκλητο και αφοπλιστικό, ενώ συγχρόνως παρέχει τη δυνατότητα σε αυτόν που φεύγει, να φύγει με το κεφάλι ψηλά.

 Rest in peace φίλε μου 

Όπως έχει αποδείξει αναρίθμητες φορές η ζωή και ο αμερικανικός κινηματογράφος, η φράση «δεν φταις εσύ, φταίω εγώ» μπορεί να είναι εντελώς κούφια, αλλά μέχρι σήμερα παραμένει ο πιο ασφαλής τρόπος για να «πέσει» η αυλαία όσο το δυνατόν πιο πολιτισμένα και ανθρώπινα ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που υπήρξαν μαζί, ενώ είναι αυτή που εξασφαλίζει μία κατάληξη που βολεύει και τις δύο πλευρές, με εκείνον που την ξεστόμισε να είναι βέβαια σε μία σαφώς πλεονεκτικότερη θέση. Έτσι και αλλιώς, ο βασικός λόγος που ένα άτομο επιλέγει να πέσει τόσο χαμηλά, λέγοντας απερίσκεπτα «δεν φταις εσύ, φταίω εγώ», είναι από τον φόβο του πως τερματίζοντας τη σχέση και εκφράζοντας τους αληθινούς λόγους, θα προκαλέσει στον άνθρωπο που έχει απέναντι του ανεπανόρθωτο πόνο, οπότε επιλέγει να πετάξει μία βερμπαλιστική αοριστία που μπορεί να σημαίνει τα πάντα αλλά και τίποτα ταυτόχρονα, παρά να του τρίψει στα μούτρα το αθεράπευτο κόλλημα με την πρώην ή πως δεν γουστάρει αρκετά.

Παραβλέποντας τις 800 λέξεις που προηγήθηκαν, αν «καίγεσαι» ακόμη από επιθυμία να μάθεις τι πήγε στραβά στη σχέση σου και έληξε με την ατάκα «δεν φταις εσύ, εγώ φταίω», μπορείς πάντα να παίξεις το παιχνίδι των ερωτήσεων που επιδέχονται μόνο μονολεκτικές απαντήσεις, σε μία προσπάθεια να στριμώξεις τον πρώην φίλο σου. Δεν το συνιστώ, βέβαια. Διότι όταν η λήξη μίας σχέσης σηματοδοτείται από τη φράση «δεν φταις εσύ, φταίω εγώ», μην περιμένεις να λάβεις μία ολοκληρωμένη ή πιο συγκεκριμένη απάντηση. Το ιδανικότερο είναι να πάρεις μία βαθιά ανάσα και να σκεφτείς όλους τους μη προφανείς λόγους που δεν έβλεπες ή έκανες πως δεν έβλεπες τόσο καιρό και οι οποίοι αποδεικνύουν πως τελικά ο σύντροφός σου έφταιγε για όλα, αλλά ακόμη περισσότερο που σε χώρισε με αυτόν τον τρόπο.

πηγη- queen.gr