Σαρακοστιανή Νηστεία: Τα οφέλη της και τι να προσέξουμε – Από την Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Ελευθερία Μπουντούρη

Η νηστεία της Σαρακοστής είναι βασισμένη κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Αντίθετα η κατανάλωση ζωικών τροφίμων (κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, ψάρι) μειώνεται σημαντικά.
Τα οφέλη της νηστείας είναι πολλά. Ενδεικτικά, λόγω της αποφυγής των ζωικών τροφίμων, μειώνεται η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης. Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, οσπρίων, λαδερών και μονοακόρεστων λιπαρών βοηθά το καρδιαγγειακό μας σύστημα και μειώνει την ολική και LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκεριδία. Παρατηρήθηκε καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος, της αρτηριακής πίεσης, βελτιωμένη εντερική λειτουργία, χαμηλότερες τιμές ουρικού οξέος και μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.

Επίσης, έρευνες αναφέρουν πως η σαρακοστιανή νηστεία επιδρά θετικά στην ψυχολογία μας, απομακρύνει την κατάθλιψη και βελτιώνει την διάθεση λόγω της αποφυγής τροφίμων με μεγάλη περιεκτικότητα σε τοξίνες.

Τι πρέπει όμως να προσέξουμε:

  • Πρέπει να καταναλώνεται ποικιλία τροφίμων απ’ όλες τις ομάδες, τα οποία θα συνδυάζονται σωστά προκειμένου να παρέχουν στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
  • Προσοχή στην ποσότητα των τροφίμων, γιατί πολύ συχνά καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες νηστίσιμων τροφίμων θεωρώντας ότι «δεν παχαίνουν», ενώ στη πραγματικότητα είναι πλούσια σε θερμίδες.
  • Κατά τη διάρκεια της νηστείας τα όσπρια αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών, τα οποία εάν συνδυαστούν με αμυλούχες τροφές (δημητριακά, ρύζι, πλιγούρι, ψωμί) και με ξηρούς καρπούς ή σπόρους(κολοκυθόσπορος, λιναρόσπορος κ.α.), εξασφαλίζουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, παρόμοιας με αυτή του κρέατος.
  • Τα θαλασσινά αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης.
  • Η πρόσληψη μη αιμικού σιδήρου είναι αυξημένη (φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ξηροί καρποί). Εάν, όμως, συνδυαστεί με πηγές πλούσιες σε βιταμίνη C (ντομάτα, πορτοκάλι, πιπεριά, λεμόνι), ο βαθμός απορρόφησής του αυξάνεται σημαντικά.
  • Για να αποφύγουμε ανεπάρκειες σε ασβέστιο τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να αντικατασταθούν με γάλα αμυγδάλου και σόγιας, αμύγδαλα, ταχίνι, μπρόκολο και κουνουπίδι.
  • Ο ψευδάργυρος είναι ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο καθώς βοηθά τα κύτταρα του οργανισμού να αναπαραχθούν και να αναπτυχθούν, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά το νευρικό σύστημα. Μπορούμε να τον συναντήσουμε στα καρύδια, στα κάσιους, στα φασόλια, στη φάβα και στα κουκιά.

Δείτε το βίντεο: