Βαριά και πρησμένα πόδια; Οι ασκήσεις που θα τα ανακουφίσουν

Πονάνε τα πόδια σας από την καθημερινή ορθοστασία; Δεν είστε μόνες… Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Ποδιατρικής Ιατρικής Εταιρείας, το 61% των γυναικών περνούν καθημερινά περισσότερες από 4 ώρες όρθιες.

Τα πόδια σας φέρουν όλο το βάρος του σώματός όταν στέκεστε όρθιες, επομένως όσο περισσότερες ώρες είστε στα πόδια σας, τόσο πιο πιθανό είναι να νιώσετε πόνο. Ωστόσο, το να βρείτε ανακούφιση είναι πιο εύκολο απ’ ότι νομίζατε.

Δείτε τις καλύτερες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να ξεκουράσετε τα ταλαιπωρημένα πόδια σας:

Τεντώστε τα δάχτυλα των ποδιών σας

Για να απαλύνετε τον πόνο στα πόδια και τον πόνο στα πόδια σας, σηκώστε το ένα πόδι και κυλήστε το προς τα κάτω μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών να είναι στραμμένα προς το έδαφος. Στη συνέχεια, λυγίστε το πόδι σας. Επαναλάβετε χρησιμοποιώντας το άλλο πόδι. Αυτή η άσκηση θα σας βοηθήσει να τεντώσετε όλους τους μικρούς μύες που βρίσκονται στο κάτω μέρος των ποδιών σας, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε τον πόνο και να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος.

Σταθείτε στις μύτες των ποδιών (releve)

Αυτή η άσκηση είναι καλή για την ανακούφιση από τις κράμπες στα δάχτυλα των ποδιών που προκαλούνται από το να στέκεστε για ώρες με τα στενά παπούτσια. Επιπλέον, μπορεί επίσης να ενισχύσει τους μύες της γάμπας και να τους κάνει να φαίνονται πιο γραμμωμένοι. Σηκωθείτε και ανυψώστε τις φτέρνες σας έτσι ώστε να στέκεστε στις μύτες (μαξιλαράκια) των ποδιών σας. Κρατήστε τη θέση αυτή για 10 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε 10 φορές.

Σφίξτε τα δάχτυλα των ποδιών σας

Για να ενισχύσετε τα δάχτυλα των ποδιών και να βοηθήσετε στην ανακούφιση του πόνου των ποδιών, διαχωρίστε τα δάχτυλα των ποδιών σας χρησιμοποιώντας φελλούς ή διαχωριστικά δακτύλων από αφρό και στη συνέχεια πιέστε τα δάχτυλα των ποδιών σας μαζί για πέντε δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε 10 φορές.

Κυλήστε μια μπάλα

Θέλετε να δημιουργήσετε ένα άμεσο μασάζ για το κάτω μέρος των ποδιών σας; Τοποθετείστε μια μπάλα του γκολφ ή μια μπάλα του τένις κάτω από την καμάρα του ποδιού σας. Εφαρμόστε ελαφριά πίεση για περίπου δύο λεπτά. Αυτή η άσκηση μπορεί να είναι χρήσιμη για πόνο στο τόξο, για τις κράμπες και για τον πόνο στη φτέρνα από πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Τεντωθείτε όρθιες

Ένα τέντωμα τύπου δρομέων που φέρει βάρος μπορεί να είναι χρήσιμο για τον πόνο του ποδιού στην καμάρα. Σηκωθείτε και τοποθετήστε τα δάχτυλα των ποδιών σας σε έναν τοίχο. Γείρετε λίγο προς τα εμπρός μέχρι να νιώσετε την καμάρα σας να τεντώνεται. Επαναλάβετε χρησιμοποιώντας το άλλο πόδι.

Τεντωθείτε καθιστές

Καθίστε ξυπόλητες και σταυρώστε το αριστερό σας πόδι έτσι ώστε ο αστράγαλός σας να ακουμπάει στον δεξιό μηρό σας. Στη συνέχεια, κρατήστε τα δάχτυλα των ποδιών σας και λυγίστε τα προς τα πίσω προς την κνήμη σας, τεντώνοντας τη ζώνη του ιστού που συνδέει το κάτω μέρος της φτέρνας με τα μαξιλαράκια. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ διαπίστωσε ότι τα άτομα που ζουν με πελματιαία απονευρωσίτιδα είχαν 75% πιθανότητα να μην έχουν πόνο μέσα σε 3 έως 6 μήνες από την εκτέλεση αυτής της διάτασης τρεις φορές την ημέρα.

vita.gr