Θα παχύνω αν τρώω αργά το βράδυ;

Πιθανότατα ανησυχείτε ότι θα παχύνετε επειδή τρώτε αργά το βράδυ. Σίγουρα έχετε ακούσει την κλασική συμβουλή να μην τρώτε μετά τις 8μ.μ., αλλά συχνά τέτοιες προτάσεις είναι μύθοι.

Στην πραγματικότητα, το τι τρώτε παίζει μεγαλύτερο ρόλο από την ώρα που το τρώτε.

Πράγματι, μελέτες σε ζώα έχουν συνδέσει την κατανάλωση φαγητού το βράδυ με αυξημένο βάρος, οι μελέτες σε ανθρώπους όμως δείχνουν ότι η διατροφή που σας δίνει περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεστε για τις καθημερινές σας ανάγκες, είναι αυτή που οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας που τρώτε.

Με λίγα λόγια, αν τρώτε χωρίς να υπερβαίνετε τις καθημερινές σας θερμιδικές ανάγκες, δε θα παχύνετε επειδή τρώτε τη νύχτα.

Μάλιστα, μπορείτε να επιλέξετε υγιεινά τρόφιμα που θα σας χορτάσουν χωρίς να σας επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες. Μερικά σνακ που μπορείτε να καταναλώσετε όταν νιώθετε πεινασμένη μετά το δείπνο σας είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δύο φέτες γαλοπούλας, μια φέτα τυρί ή ένα γιαούρτι.

Κάτι το οποίο πρέπει να προσέξετε είναι να μην επιλέγετε ανθυγιεινά ή/και λιπαρά τρόφιμα αργά τη νύχτα, αφού εκτός από το να σας επιβαρύνουν με υπερβολικές θερμίδες, θα υποβαθμίσουν και την ποιότητα του ύπνου σας.

Παράλληλα, αν θέλετε να αποφύγετε το βραδινό τσιμπολόγημα, δοκιμάστε να καταναλώνετε ένα πλούσιο πρωινό, καθώς και να έχετε πολλά μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα σας, ώστε να μην καταλήξετε να πεινάτε το βράδυ.

Σε κάθε περίπτωση, δε θα παχύνετε τρώγοντας τη νύχτα, αρκεί να μην υπερβαίνετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε θερμίδες. Από εκεί και πέρα, καλό είναι να τρώτε τουλάχιστον 3 ώρες προτού ξαπλώσετε ώστε να μην επιβαρύνετε τη διαδικασία της πέψης.

imommy.gr