Πώς να κάνεις μια γάτα να σε συμπαθήσει

Εάν δεν έχεις συναναστραφεί αρκετά στη ζωή σου με γάτες, μπορεί να έχεις την εντύπωση ότι είναι απόμακρες ή απρόσιτες. Ίσως πάντα θεωρούσες ότι τα πας καλά μόνο με τα σκυλάκια και ήταν τα μοναδικά κατοικίδια που είχες στο σπίτι όταν ήσουν μικρή, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεσαι να καταλάβεις γιατί οι γάτες δεν ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο όπως ένας σκύλος.

Έλα, όμως, που ήρθε η στιγμή που αποφάσισες να δοκιμάσεις πώς είναι να… συμβιώνεις με μία γάτα. Είτε υιοθέτησες εσύ ένα γατάκι είτε γνώρισες κάποιον που έχει γάτα (ή γάτες!), θα πρέπει να κάνεις μια προσπάθεια να έρθετε πιο κοντά και να την κάνεις να σε συμπαθήσει. Είναι λογικό να μην γνωρίζεις ακριβώς τη σωστή προσέγγιση, αλλά πίστεψέ με, είναι πολύ εύκολο να αποκτήσεις οικειότητα με μια γάτα.

Παρακάτω θα βρεις μερικές σημαντικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να χτίσεις μία σχέση εμπιστοσύνης με τη νέα σου γατούλα.

#1. Άφησε τη γάτα να κάνει την πρώτη κίνηση

Άσε τη γάτα να έρθει προς το μέρος σου, ώστε να σε μυρίσει και να νιώσει πιο άνετα μαζί σου. Μην πας να τη χαϊδέψεις απότομα από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας σας, γιατί το πιθανότερο είναι να μην έχει καλή αντίδραση!

#2. Μην την κοιτάζεις επίμονα

Στον κόσμο των ζώων, ένα έντονο βλέμμα μπορεί να ερμηνευθεί ως απειλή. Απόφυγε να την κοιτάζεις επίμονα και αντ ‘αυτού, ρίξ’ της ένα γλυκό και σύντομο βλέμμα. Επίσης, ποτέ μην μπεις στον πειρασμό να κοιτάξεις μια γάτα που σε κοιτάζει. Άφησέ την να αισθάνεται ότι έχει εκείνη τον έλεγχο.

#3. Πάρε μερικές λιχουδιές μαζί σου

Εάν η γάτα είναι απρόθυμη να έρθει προς το μέρος σου, ρίξε μια λιχουδιά κοντά σου για να τη βοηθήσεις να συνδέσει την παρουσία σου με θετικά πράγματα. Μερικές φορές, η δωροδοκία είναι καλό πράγμα!

#4. Δώσε βάση στον τόνο της φωνής σου

Μπορεί να έχεις λάβει μια υπερβολικά θετική αντίδραση μιλώντας σε ένα σκυλάκι με φωνή μωρού ή βγάζοντας μία κραυγή, αλλά αυτό δεν… περνάει στα αιλουροειδή. Διατήρησε τη φωνή σου απαλή, ήρεμη και καθησυχαστική. Οι γάτες δεν αντιδρούν θετικά σε δυνατούς ήχους, επομένως ο τόνος της φωνής σου πρέπει να είναι παρόμοιος με αυτόν που θα χρησιμοποιούσες για να ηρεμήσεις ένα νευρικό παιδί.

#5. Παίξε μαζί της

Οι γάτες γεννήθηκαν για να κινούνται. Είναι αρπακτικά με απίστευτη μυστικότητα και ακρίβεια. Ένας μεγάλος αριθμός από τα προβλήματα συμπεριφοράς που παρατηρούνται σε γάτες εσωτερικού χώρου οφείλονται στην πλήξη και την έλλειψη δραστηριότητας. Εάν έχεις περάσει τον περισσότερο χρόνο σου με σκύλους, γνωρίζεις το πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι, το περπάτημα και η άσκηση για εκείνους. Το ίδιο ισχύει και για τις γάτες, γι’ αυτό βρες ποικίλλους και ευφάνταστους τρόπους για να παίξεις μαζί της.

queen.gr