Έφη Λεβέντη: Είναι πολύ ικανοποιητικό να δίνεις λύσεις σε καθημερινές ανάγκες δημοτών

Η Έφη Λεβέντη τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τα κοινά μέσα από τα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων.

Υπήρξε αθλήτρια στίβου, ξεκίνησε με 800άρι αλλά την κέρδισε το ακόντιο.

Ως Αντιδήμαρχος Νεολαίας και Πολιτισμού του δήμου Τρικκαίων έχει θέσει μια σειρά από στόχους που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα των δημοτών σε αυτούς τους τομείς.

Τα τελευταία χρόνια ασχολείστε με τα κοινά, είτε ως Δημοτικός Σύμβουλος, είτε ως Αντιδήμαρχος Τρικκαίων. Πως προέκυψε αυτή η ενασχόληση;

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά προέκυψε ύστερα από την πρόταση που μου έκανε ο κ. Παπαστεργίου – και τον ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό -, να συμμετάσχω στο συνδυασμό στις εκλογές του 2014.

Η αλήθεια είναι ότι φοβήθηκα αρχικά, αλλά το τόλμησα, εκλέχθηκα, δοκιμάστηκα, ξαναεκλέχθηκα το 2019 και αυτό που λέω σήμερα είναι ότι αξίζει να δουλεύεις για τον τόπο σου. Είναι εύκολο να κρίνεις όταν είσαι «απ΄ έξω», είναι όμως πολύ ικανοποιητικό να δίνεις λύσεις σε καθημερινές ανάγκες δημοτών.

Δραστηριοποιείστε σε πολύ σημαντικούς τομείς, ως αντιδήμαρχος του δήμου Τρικκαίων, μεταξύ των οποίων Παιδείας, Νεολαίας και Πολιτισμού. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας επιγραμματικά σ΄ αυτή την κατεύθυνση;

Από το 2014 που εκλέχθηκα έως και σήμερα δραστηριοποιήθηκα όντως σε σημαντικούς τομείς όπως είναι ο Πολιτισμός (ως αντιπρόεδρος του Μουσείου Τσιτσάνη) και ως αντιδήμαρχος Παιδείας – Πολιτισμού – Αθλητισμού & Δημοσίων Σχέσεων για 2η θητεία.

Οι προτεραιότητές μου είναι πολλές γιατί είναι πολλά τα αντικείμενα.

α) Παιδεία: Συνεχίζουμε να μεριμνούμε για τα κτήρια των σχολικών μας μονάδων. Θέλουμε να παραμένουν στην καλύτερη  δυνατή κατάσταση. Συνεχώς τα συντηρούμε, τα ανακαινίζουμε, τα αναβαθμίζουμε, τα βελτιώνουμε. Σε άριστη συνεργασία με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, δίνουμε λύσεις, χρησιμοποιούμε την τεχνολογία, κινούμαστε άμεσα, αξιοποιούμε τον χρόνο των διακοπών για να έχει αξιοπρεπείς συνθήκες η σχολική κοινότητα του Δήμου μας

β) Πολιτισμός: Στα Τρίκαλα του πολιτισμού, κρατούμευψηλό επίπεδο. Η πανδημία έβαλε «φρένο» σε πολλά μας σχέδια για παραστάσεις, συναυλίες και εκδηλώσεις.
Τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα, απολαύσαμε εξαιρετικές μουσικές και θεατρικές παραστάσεις.
Συνεχίζουμε και φέτος με ποικιλία εκδηλώσεων και δράσεων, ενώ βασική μας προτεραιότητα είναι τα εγκαίνια του Μουσείου Τσιτσάνη.

γ) Αθλητισμός: Χαίρομαι πουολοκληρώνουμε την επίστρωση  του νέου ταρτάν στο Δημοτικό Στάδιο της πόλης μας, ώστε πλέον να είναι ξανά ανοιχτό φια μεγάλες διοργανώσεις. Ταυτόχρονα, ετοιμαζόμαστε να αποκτήσουμε νέο, ολοκαίνουριο αθλητικό εξοπλισμό (στρώματα επί κοντώ και ύψους). Επίσης ολοκληρώνουμε ένα πολύ σημαντικό έργο, τη νέα πισίνα στο πάρκο του Αη Γιώργη. Και φυσικά, συνεχίζουμε όλα τα μικρότερης κλίμακας αθλητικά έργα σε χωριά του Δήμου μας.

Οι γυναίκες έχουν δυνατότητες να ασχολούνται με την πολιτική ή παραμένει ακόμα ένα «ανδροκρατούμενο» περιβάλλον;

Βεβαίως και έχουμε! Το έχουμε ήδη αποδείξει και ειδικά στα Τρίκαλα. Μπορεί το ποσοστό συμμετοχής γυναικών στα ψηφοδέλτια να είναι συγκεκριμένο, έχουμε όμως συνέπεια, καταπληκτική δυναμική και άψογη συνεργασία στις καθημερινές δυσκολίες που προκύπτουν.

Ξέρετε, ως γυναίκες έχουμε ευαισθησίες, γινόμαστε πρακτικές, έχουμε αντοχές και είμαστε αποτελεσματικές. Οι γυναίκες με τα έργα τους αποδεικνύουν ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τους λόγους που οδήγησαν στην καθιέρωση της ποσόστωσης.

Υπήρξατε αθλήτρια στίβου, γι’ αυτό και η αγάπη σας για τον αθλητισμό δε σταμάτησε, αφού είστε και μέλος (εθελοντικά) του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων. Πόσο σημαντικό είναι να ασχολούμαστε με τον αθλητισμό;

Αγαπώ τον αθλητισμό, υπήρξα αθλήτρια στίβου, ξεκίνησα με 800άρι αλλά με κέρδισε το ακόντιο. Είχα ενθουσιαστεί με το παγκόσμιο ρεκόρ της συντοπίτισσάς μας Σοφίας Σακοράφα. Μπορεί να μην είχα υψηλές επιδόσεις αλλά λάτρεψα τον στίβο και ακόμα και σήμερα τον υποστηρίζω δυναμικά.

Είμαστε αθλητική οικογένεια, ο σύζυγός μου είναι μαραθωνοδρόμος και ποδηλάτης, τα παιδιά μου κολυμβητές για πολλά χρόνια, με παράλληλο άθλημα το μπάσκετ. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχω σε αγώνες μικρών αποστάσεων (5 χλμ). και φυσικά είμαι εθελόντρια στη διοργάνωση του «δικού μας» Ημιμαραθωνίου Καλαμπάκα-Τρίκαλα « Θανάσης Σταμόπουλος», μέσω του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων.

Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι σημαντικό να ασχολούμαστε με τον αθλητισμό (όχι απαραίτητα με τον πρωταθλητισμό) γιατί αποκτούμε αξίες, όπως συνεργασία, ομαδικότητα, πειθαρχία, αυτοέλεγχο. Για να μη θυμίσω και το ότι ο αθλητισμός βοηθά σημαντικά την υγεία μας, με καταπολέμηση άγχους, ενίσχυση ανοσοποιητικού, βελτίωση μυικής δύναμης.

Συναντήσατε εμπόδια στην έως τώρα επαγγελματική σας εξέλιξη;

Όχι. Αντιθέτως, εργάζομαι σκληρή ήδη από τα φοιτητικά χρόνια, σε διάφορες περιόδους. Ακολούθησε ο ιδιωτικός τομέας μετά το τέλος των σπουδών και το 1991 ο δημόσιος τομέας, Υπουργείο Οικονομικών, ΚΕΠΥΟ. Από το 1993 εργάζομαι στη Δ.Ο.Υ. Τρικάλων με ενδιάμεσες μεταθέσεις.
Σέβομαι τη δουλειά μου, ενώ πιστεύω ότι με τους πολίτες οφείλουμε να είμαστε συνεπείς και δίκαιοι.

Δυο χρόνια πανδημίας και όλα έχουν ανατραπεί σε όλα τα επίπεδα. Εσάς πόσο σε επηρέασε και πόσο άλλαξε τον τρόπο σκέψης και την καθημερινότητα;

Δυστυχώς με επηρέασε με δυσάρεστο τρόπο, καθώς μου «πήρε» τον αγαπημένο μου πατέρα.

Υπήρξε μεγάλη ανατροπή στη ζωή της οικογένειάς μας, ασθενήσαμε με αυτόν τον «ύπουλο» ιό. Έτσι διαπιστώσαμε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, ότι η καθημερινότητα αλλάζει από τη μία στιγμή στην άλλη, καθώς και πόσο κοστίζουν οι απώλειες των αγαπημένων μας.

Ποια είναι τα σχέδια σας για τη χρονιά που διανύουμε;  Στα τέλη του Ιουλίου του 2022 θα ολοκληρώσω τον δεύτερο κύκλο μου στη σύνθετη, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πάρα πολύ σημαντική αντιδημαρχία Παιδείας – Πολιτισμού – Αθλητισμού και Δημοσίων Σχέσεων. Θα παραμείνω, φυσικά, δημοτική σύμβουλος υπηρετώντας τους συμπολίτες μου από αυτή ή από όποια άλλη μου ζητηθεί από τον Δήμαρχο, Δημήτρη Παπαστεργίου. Φυσικά επιστρέφω στη δουλειά μου και στους αγαπημένους φορολογούμενους – λογιστές και συναδέλφους μου στη Δ.Ο.Υ. Τρικάλων.
Να έχουμε υγεία λοιπόν!