Σηκωνόμαστε από τον καναπέ

Οσοι κάνουμε καθιστική ζωή λόγω του επαγγέλματός μας, περνάμε κατά μέσο όρο 9,3 ώρες τη μέρα στην καρέκλα, κάτι που έχει άμεσα αρνητικό αντίκτυπο στη φυσική μας κατάσταση, και μάλιστα χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως όταν καθόμαστε πάνω από 6 ώρες τη μέρα μειώνουμε κατά 40% τις πιθανότητες για αυξημένο προσδόκιμο ζωής σε σχέση με κάποιον που κάθεται λιγότερο από 3 ώρες, βλάπτοντας την υγεία μας.

Εστω και αν γυμναζόμαστε. Οι μελέτες δείχνουν ότι μόνο αν μειώσουμε τις ώρες του καθισιού μπορούμε να ανατρέψουμε τα δεδομένα.

Αν λοιπόν η μόνη γυμναστική που κάνουμε τελευταία είναι το περπάτημα μέχρι το αυτοκίνητό μας, ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσουμε. Κάνοντας μικρές προσαρμογές στις συνήθειές μας μπορούμε όχι μόνο να βγούμε από αυτό το τέλμα αλλά και να αποκτήσουμε μια στοιχειώδη φυσική κατάσταση. Για αρχή μπορούμε να υιοθετήσουμε τις παρακάτω απλές, καθημερινές κινήσεις οι οποίες θα αυξήσουν τους παλμούς μας και θα τονώσουν την ευεξία μας.

#Κινούμαστε όταν μιλάμε στο τηλέφωνο

Με αυτή την τακτική διεγείρεται η καύση θερμίδων, και μάλιστα χωρίς να καταλάβουμε πώς πέρασε η ώρα. Για παράδειγμα, όταν συνομιλούμε στο τηλέφωνο για 35 λεπτά ενώ περπατάμε γρήγορα μέσα στο σπίτι, καίμε έως και 100 θερμίδες (οι αριθμοί ισχύουν για έναν άνθρωπο που ζυγίζει περίπου 60 κιλά).

#Χρησιμοποιούμε σκάλες αντί για ασανσέρ

Πρόκειται για μια συνήθεια που όχι μόνο μας βοηθά να μένουμε σε φόρμα αλλά έχει και πολλά άλλα οφέλη. Σύμφωνα με ελβετικές μελέτες, η καθημερινή χρήση της σκάλας είναι μια σημαντική αεροβική άσκηση που συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, μειώνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης, κάνει καλό στους πνεύμονες και ενεργοποιεί τον μεταβολισμό.

#Πάμε σουπερμάρκετ χωρίς μεταφορικό μέσο

Το περπάτημα με τις τσάντες από τα ψώνια είναι μια καλή ευκαιρία για να συνδυάσουμε την αερόβια άσκηση με τα βάρη. Ετσι αφήνουμε παρκαρισμένο το όχημά μας στο σπίτι και πάμε στο κατάστημα με τα πόδια. Αν είναι μακριά, τότε παίρνουμε το αυτοκίνητο ή τη μηχανή μας και τα παρκάρουμε πιο μακριά ώστε να φτάσουμε στον προορισμό μας περπατώντας.

#Παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας 2-3 τετράγωνα (ή και περισσότερο) μακριά από τη δουλειά μας

Αν είμαστε τυχεροί και μένουμε σχετικά κοντά στην εργασία μας, μπορούμε να πηγαίνουμε με τα πόδια. Σε περίπτωση όμως που χρειάζεται το αυτοκίνητο, τότε το παρκάρουμε πιο μακριά από το γραφείο, έτσι ώστε να περπατάμε τουλάχιστον ένα 10λεπτο. Ιδιαίτερα στο σχόλασμα, αυτό αποδεικνύεται ευεργετικό γιατί έτσι εκτονώνουμε την ενέργειά μας και «καθαρίζουμε» τη σκέψη μας πριν φτάσουμε στο σπίτι.

#Αντί για καφέ, συναντιόμαστε με τον φίλο μας και πάμε βόλτα

Την περίοδο της καραντίνας, όταν τα καφέ ήταν κλειστά, είχαμε καθιερώσει τη συνήθεια να ασκούμαστε περπατώντας παρέα με κάποιον φίλο μας. Γιατί να την εγκαταλείψουμε τώρα; Η ευχάριστη αυτή δραστηριότητα αυξάνει την αίσθηση της ευεξίας και οξυγονώνει τα κύτταρα. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι ένας ολιγόλεπτος περίπατος ακόμα και 10 λεπτών διεγείρει άμεσα την παραγωγή ενδορφινών και μειώνει το στρες.

#Κάνουμε οικιακές δουλειές για καλύτερη υγεία

Η φασίνα, εκτός του ότι είναι απαραίτητη για λόγους υγιεινής, κάνει καλό και στη φόρμα μας. Για παράδειγμα, το σιδέρωμα για μία ώρα μπορεί να κάψει έως και 130 θερμίδες, το μαγείρεμα 150 θερμίδες, το καθάρισμα του μπάνιου για μισή ώρα περίπου 100, ενώ το σκούπισμα και το σφουγγάρισμα από 200 θερμίδες.

#Κάνουμε μικρές ασκήσεις βλέποντας τηλεόραση

Για να αυξήσουμε την ευλυγισία μας, εκτελούμε ένα εύκολο πρόγραμμα διατάσεων λίγων λεπτών ενώ παρακολουθούμε την αγαπημένη μας σειρά. Οι διατάσεις μπορεί να μην καίνε πολλές θερμίδες, όμως είναι απαραίτητες για την πρόληψη τραυματισμών και για την αποκατάσταση των πιασμένων μυών.

Παράλληλα συμβάλλουν στη σωστή στάση σώματος, η οποία αλλοιώνεται εξαιτίας της καθιστικής ζωής. Εκτός από διατάσεις, μπορούμε να κάνουμε μικρές προβολές, σκουάτ, κοιλιακούς και ραχιαίους των 3 σετ και 10 επαναλήψεων, τα οποία συνολικά δεν διαρκούν πάνω από 30′.

#Βγάζουμε τον σκύλο μας πιο συχνά βόλτα

Το αγαπημένο αυτό κατοικίδιο αποτελεί καλή παρέα για τρέξιμο και ποδήλατο, αν ωστόσο δεν θέλουμε να κάνουμε τέτοιου είδους προπόνηση, μπορούμε να αυξήσουμε τις φορές που το βγάζουμε βόλτα μέσα στην ημέρα, π.χ. πρωί και απόγευμα, καθώς και τη διάρκειά της. Σύμφωνα με στατιστικές, όσοι έχουν σκύλο έχουν 35% περισσότερες πιθανότητες να ασκούνται σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν.

#Κάνουμε μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της εργασίας μας

Οι ολοένα αυξανόμενες εργασιακές απαιτήσεις μάς εγκλωβίζουν στην καρέκλα έχοντας αρνητικό αντίκτυπο στη σωματική αλλά και πνευματική μας υγεία. Μπορεί να ακούγεται πολυτέλεια ή δύσκολο, όμως καλό είναι να σηκωνόμαστε κάθε μία ώρα για να ξεμουδιάσουμε, ενώ στα μισά του οκταώρου μπορούμε να βγούμε έξω και να κάνουμε έναν σύντομο περίπατο ή να ανέβουμε και να κατέβουμε τα σκαλιά του κτιρίου μας.

Καθιερώνοντας τις παραπάνω τακτικές στην καθημερινότητά μας, ακόμα και όταν δεν έχουμε όρεξη, αυξάνουμε τις πιθανότητες να πετύχουμε την κινητοποίησή μας. Αλλωστε όλοι όσοι γυμνάζονται συστηματικά επιβεβαιώνουν ότι η συνήθεια είναι ένα σημαντικό συστατικό της επιτυχίας ώστε να διατηρήσουμε μακροπρόσθεσμα έναν πιο υγιεινό και δραστήριο τρόπο ζωής.

vita.gr