Τα σουρεαλιστικά γλυπτά που δείχνουν τις μεταπτώσεις του μυαλού μας

Ο καλλιτέχνης Johnson Tsang με έδρα το Hong-Kong δημιουργεί έργα τέχνης από πορσελάνη που κόβουν την ανάσα με τον συμβολισμό τους. Σμιλεύει ανθρώπινα πρόσωπα που παραμορφώνονται με τρόπους που θυμίζουν σουρεαλιστικούς πίνακες. Κοιτάζοντας το καθένα ξεχωριστά μοιάζει με θέα στο υποσυνείδητο του Tsang. Σε ορισμένες από τις προτομές, τα χέρια αναδύονται από το κεφάλι για να χειραγωγήσουν το πρόσωπο. 

Η ποικιλία των δημιουργικών έργων του Tsang καταδεικνύει την αγάπη του για τον πειραματισμό. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά κοινά χαρακτηριστικά που ενώνουν αυτές τις ιβουάρ μάσκες. Για παράδειγμα, απεικονίζει πάντα μάτια κλειστά, σαν τα πρόσωπα να κοιμούνται και αυτό που τους συμβαίνει είναι μέρος ενός ονείρου.

Ίσως αυτό τονίζει την εσωτερική πτυχή αυτών των γλυπτών.

Μέσα από τα γλυπτά μπορεί κανείς να εντοπίσει τον δικό του εσωτερικό κόσμο, τις σκέψεις που στροβιλίζονται καθημερινά μέσα στο μυαλό του, τους φόβους που μοιάζουν να θέλουν να ξεπηδήσουν από το κεφάλι του, τις τρελές σκέψεις που μπορεί να κάνει… Μοιάζουν με απόγνωση κι αυτό είναι που καθιστά αυτά τα γλυπτά ιδιαίτερα εντυπωσιακά.

Αυτό που υποστηρίζει ο ίδιος ο καλλιτέχνης είναι πως οι δημιουργίες του αφήνονται ανοιχτά προς ερμηνεία, αν και είναι δύσκολο για κάποιον να μην εντοπίσει ένας βαθύτερο, εσωτερικό αγώνα ή ένα συναισθηματικό στοιχείο μέσα σε κάθε κομμάτι. 

Δες τα γλυπτά στη gallery που ακολουθεί…

queen.gr