Κετάνζι Μπράουν Τζάκσον: Η πρώτη μαύρη δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Ιστορική στιγμή για τον θεσμό της δικαιοσύνης στις ΗΠΑ καθώς η Γερουσία προχώρησε στην επικύρωση του διορισμού της δικαστικού Κετάνζι Μπράουν Τζάκσον στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Έτσι έγινε η πρώτη μαύρη δικαστής στην ιστορία των 233ων χρόνων από την ίδρυση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Όλοι οι γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος και τρεις Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ της εισόδου της 51χρονης δικαστικού στον αμερικανικό «ναό» του δικαίου.

Η Τζάκσον είχε επιλεγεί στα τέλη Φεβρουαρίου από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να διορίσει, για πρώτη φορά, μια Αφροαμερικανή στο Ανώτατο Δικαστικό όργανο της χώρας, που ιδρύθηκε το 1789.

«Είναι μια υπέροχη μέρα, μια χαρούμενη μέρα, μια εμπνευσμένη μέρα» είπε χαιρετίζοντας την απόφαση ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ.

Για να υπογραμμίσει τον ιστορικό χαρακτήρα αυτού του διορισμού, η Κάμαλα Χάρις, η πρώτη μαύρη που έγινε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, προήδρευσε της ψηφοφορίας.Στους 115 δικαστές που έχουν υπηρετήσει έως τώρα στο Ανώτατο Δικαστήριο, δεν υπήρχαν παρά μόνο πέντε γυναίκες – τέσσερις λευκές και μια Ισπανόφωνη – καθώς και δύο Αφροαμερικανοί, εκ των οποίων ένας, ο Κλάρενς Τόμας, διορίστηκε από τον Τζορτζ Μπους και υπηρετεί ακόμη.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο, η Κετάνζι Μπράουν Τζάκσον θα αντικαταστήσει τον προοδευτικό δικαστή Στίβεν Μπράιιερ, 83 ετών, ο οποίος θα συνταξιοδοτηθεί στα τέλη Ιουνίου.

Πρόκειται για τον πρώτο διορισμό δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο επί προεδρίας του Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο, δεν θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στο διάσημο κολέγιο των εννέα δικαστών, του οποίου η αποστολή είναι να διασφαλίζει τη συνταγματικότητα των νόμων και να διευθετεί τις σημαντικές δημόσιες συζητήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως η άμβλωση ή ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

.bestnews.gr