Πως μπορούμε να ενισχύσουμε το μεταβολισμό μας- Από την διαιτολόγο- διατροφολόγο Ελευθερία Μπουντούρη

Ο μεταβολισμός είναι όλες οι χημικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρο μέσα στο σώμα μας. Το σύνολο αυτών των λειτουργιών για να γίνουν απαιτούν ενέργεια. Όπως ακριβώς το αυτοκίνητό μας απαιτεί βενζίνη για να κινηθεί, έτσι ο οργανισμός μας απαιτεί ενέργεια που μετριέται σε θερμίδες. Αυτή την ενέργεια τη λαμβάνουμε από τις τροφές που τρώμε.

Το “πόσες θερμίδες χρειαζόμαστε” για να υποστηρίξουμε όλες τις διαδικασίες του σώματος καθορίζει εάν έχουμε υψηλό ή χαμηλό μεταβολισμό. Ένας χαμηλός μεταβολισμός δαπανά λιγότερες θερμίδες από έναν υψηλό μεταβολισμό.

Τι μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό μας;

  • Το φύλο. Οι άνδρες έχουν υψηλότερο βασικό μεταβολικό ρυθμό, σε σχέση με τις γυναίκες ίδιου ύψους και ηλικίας. Αυτό οφείλεται στη διαφορά στη σύσταση του σώματος ανάμεσα στα δύο φύλα. Συγκεκριμένα, όσο μεγαλύτερη είναι η σύσταση σε μυϊκή μάζα τόσο αυξάνεται ο βασικός μεταβολικός ρυθμός.
  • Η ηλικία. Με την πάροδο των χρόνων η σύσταση του σώματός μας αλλάζει. Η λιπώδης μάζα αυξάνεται και η μυϊκή μάζα μειώνεται. Η παραπάνω αλλαγή οδηγεί σε σημαντική ελάττωση του βασικού μεταβολισμού.
  • Κακός ύπνος, φάρμακα, παθολογικές καταστάσεις, κληρονομικότητα, υποθερμιδικές δίαιτες.

Πως μπορώ να αυξήσω το μεταβολισμό μου; Αύξηση μυϊκού ιστού. Η αυξημένη μυϊκή μάζα συνεπάγεται και με αυξημένο μεταβολικό ρυθμό. Πιο συγκεκριμένα, ακόμη και μία μικρή αύξηση της μυϊκής μάζας από 2 έως 4 κιλά μπορεί να αυξήσει το βασικό μεταβολισμό κατά 7-8%, γεγονός που αυξάνει τη συνολική ενεργειακή δαπάνη κατά 90-110kcal ημερησίως. Η άσκηση με αντιστάσεις(λάστιχα, βάρη κ.λπ.) είναι ο ιδανικός τρόπος για την αύξηση της μυϊκής μάζας.

  • Τακτική άσκηση. Να βάλουμε την άσκηση στην καθημερινότητα μας. Εκτός, από κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής μπορούμε να κάνουμε περισσότερο περπάτημα κατά τη διάρκεια της ημέρας ή χαλαρό τρέξιμο.
  • Με ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Αποφύγετε τις στερητικές δίαιτες, πολύ χαμηλών θερμίδων. Αυτές έχουν ως αποτέλεσμα μειωμένο βασικό μεταβολικό ρυθμό και πιθανόν επανάκτηση του βάρους που χάθηκε ή ακόμη και αύξηση βάρους μεγαλύτερη από το βάρος έναρξης της προσπάθειας σας.
  • Με καλό ύπνο. 7-9 ώρες ημερησίως.
  • Με καλή ενυδάτωση του οργανισμού με νερό(2L/ημέρα).

Δεν υπάρχουν μαγικά τρόφιμα και σκευάσματα τα οποία αυξάνουν το μεταβολισμό μας, όπως αυτά διαφημίζουν!

Το μεταβολικό σας ρυθμό μπορείτε να τον μάθετε με τη μέθοδο της έμμεσης θερμιδομετρίας, την οποία μπορείτε να βρείτε στο γραφείο μας. Αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τη σύνταξη ενός αποτελεσματικού προγράμματος διατροφής. Η έμμεση θερμιδομετρία στηρίζεται στον υπολογισμό του οξυγόνου που καταναλώνει ο ανθρώπινος οργανισμός για τον προσδιορισμό του μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας.

Ο οργανισμός σου είναι ένα καλά ρυθμισμένο σύστημα με πολλές και διάφορες λειτουργίες, οι οποίες δεν είναι καθόλου τυχαίες. Μια από αυτές είναι και ο μεταβολισμός, ο οποίος αν απορρυθμιστεί., θα έχει και τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Εστίασε στη σωστή στρατηγική και θα τα καταφέρεις, όπως άλλωστε έχει συμβεί με ότι έχεις κατορθώσει μέχρι σήμερα στη ζωή σου.

Ελευθερία Μπουντούρη

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Ασκληπιού 9, Τρίκαλα

2431304686