H άνοιξη θέλει ανθισμένο κήπο στο μπαλκόνι- Φτιάξε τον δικό σου με 5 έξυπνα βήματα

Μας λείπει ένας κήπος… Ειδικά σε όσους από εμάς μένουμε στην πόλη. Το μόνο που μας δίνει χαρά μόλις μπαίνει η άνοιξη είναι το μπαλκόνι μας, γι΄ αυτό και αναζητάμε τρόπους για να το καθαρίσουμε και να το ομορφύνουμε με φυτά, λουλούδια και αναπαυτικά έπιπλα για να το απολαμβάνουμε.

Είναι πολύ λογικό από τη στιγμή που ζούμε σε ένα αστικό, μικρό χώρο, να θέλουμε να παραμείνουμε συνδεδεμένοι με τη φύση. Η καλλιέργεια και η διατήρηση φυτών στο μπαλκόνι βελτιώνει όχι μόνο την όψη του εξωτερικού χώρου αλλά και τη διάθεσή μας. Όταν ξεκινάμε όμως να δημιουργούμε έναν μικρό κήπο σε μια αυλή ή ένα μπαλκόνι, θα πρέπει να αξιολογήσουμε πρώτα τον χώρο για να καταλάβουμε ποια φυτά μπορούμε πραγματικά να αξιοποιήσουμε. Από την καλλιέργεια λουλουδιών και λαχανικών μέχρι βότανα και πιο τροπικές επιλογές, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φυτέψεις και να οργανώσεις τον κήπο του μπαλκονιού σου με επιτυχία.

1. Αξιολόγησε σωστά πόσος ήλιος λούζει το μπαλκόνι σου

Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές με το χώρο και το κλίμα, αξιολογώντας όλους τους παράγοντες που απαιτούνται για να διασφαλίσουμε την υγιή ανάπτυξη των φυτών. Μέτρα τις ώρες που ο ήλιος λούζει το μπαλκόνι σου, πόσο χώρο έχεις για γλάστρες και ζαρντινιέρες συν, πόση προστασία θα έχουν τα φυτά σου από αέρα και βροχές. Αυτό θα σε βοηθήσει να τακτοποιήσεις τον κήπο του μπαλκονιού σου για να μεγιστοποιήσεις την ανάπτυξη των φυτών σου.

2. Ποια φυτά επιβιώνουν

Είναι εύκολο να διαλέξεις φυτά που αγαπάς αλλά για να αποφύγεις την απογοήτευση, άσε τον ήλιο και τον χώρο που έχεις να επηρεάσουν τις τελικές σου αποφάσεις και δεν θα το μετανιώσεις. Τα φυτά που θα επιλέξεις να βάλεις στο μπαλκόνι σου εξαρτάται επίσης από τον χώρο που έχεις διαθέσιμο. Θα πρέπει επίσης να εξετάσεις την κατεύθυνση που βλέπει το μπαλκόνι σου και να αγοράσεις φυτά με βάση τον ήλιο που μπορούν να τα λούζει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακριβώς όπως η διάταξη του μπαλκονιού σου, θα πρέπει επίσης να λάβεις υπόψη τις συνθήκες στο μπαλκόνι σου,

3. Επίλεξε φρούτα και λαχανικά

Εάν θέλεις ο κήπος του μπαλκονιού σου να φιλοξενεί και να καλλιεργεί κυρίως λαχανικά, να είσαι σίγουρη ότι είναι απολύτως εφικτό. Αρχάριος κηπουρός ή όχι, για καλύτερο ποσοστό επιτυχίας, επίλεξε ποικιλίες που ταιριάζουν στον χώρο του μπαλκονιού σου και στις συνθήκες καλλιέργειας. Όσο δελεαστικό κι αν είναι η υπέρβαση, αντιστάσου! Αν φτιάχνεις ένα μικρό μπαλκόνι, είναι καλύτερα να επιλέξεις νάνους ποικιλίες ή λαχανικά και φυτά που φυσικά καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο. Τα λαχανικά που καλλιεργούνται πιο εύκολα στο μπαλκόνι τείνουν να έχουν μια όρθια, πιο τακτοποιημένη και μικρότερη συνήθεια ανάπτυξης, καθώς και μικρότερα φρούτα. Είναι επίσης καλύτερο να επιλέγεις καθορισμένες ποικιλίες, καθώς αυτές τείνουν να είναι πιο συμπαγείς.

4. Επίλεξε τα σωστά φυτά για τις γλάστρες σου

fyta_balconi6.jpg

Οι ντομάτες είναι ένα από τα πιο εύκολα λαχανικά για καλλιέργεια σε γλάστρες και θα ευδοκιμήσουν εφόσον έχουν 5 έως 6 ώρες ηλιακού φωτός την ημέρα. Αν έχεις περιορισμένο χώρο, δοκίμασε ντοματίνια. Οι πιπεριές μπορούν επίσης να καλλιεργηθούν εύκολα σε γλάστρες. Εάν έχετε μια γλάστρα με αρκετά βαθύ πάτο για να υποστηρίξει τις μακριές ρίζες τους, τα κοντά καρότα μπορούν επίσης να καλλιεργηθούν σε ένα μπαλκόνι. Απόφυγε το υπερβολικό πότισμα και κράτησε το φύλλωμα στεγνό για να αποφύγεις προβλήματα με το ωίδιο. Τέλος, τα μπιζέλια είναι ένα άλλο εξαιρετικό λαχανικό κατάλληλο για κηπουρική στο μπαλκόνι.

5. Βάλε ύψος όπου χρειάζεται

Να χρησιμοποιείς μεγάλες γλάστρες με ύψους: είναι ιδανικές για τις περισσότερες καρποφόρες καλλιέργειες. Οι μικρές γλάστρες μπορούν να στρεσάρουν τα φυτά επειδή είναι επιρρεπείς στο να στεγνώσουν πολύ γρήγορα. Καθώς τα φυτά ωριμάζουν, οι ρίζες τους θα καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο στη γλάστρα, μειώνοντας την ικανότητα συγκράτησης νερού του εδάφους, την ίδια στιγμή που το φυτό που ωριμάζει χρειάζεται περισσότερο νερό. Η φύτευση μπαλκονόκηπων μπορεί επίσης να είναι πιο περίπλοκη επειδή δεν υπάρχει χώμα για να φυτέψεις απευθείας, γι΄αυτό επίλεξε ένα ειδικό σημείο για μια μεγάλη ζαρντινιέρα και πρόσθεσε λίγη γοητεία και προσωπικότητα στο μπαλκόνι σου.

.queen.gr