Ελευθερία Μπουντούρη: Με ενδιέφερε πάντα ο υγιεινός τρόπος ζωής

Η Ελευθερία Μπουντούρη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος  και επέλεξε αυτόν τον κλάδο, έχοντας ως απώτερο σκοπό να βοηθάει τους ανθρώπους να φτάσουν στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.

Εχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικό σεμινάριο πάνω στην παιδιατρική διατροφή και στις στρατηγικές αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας, ενώ αυτό το διάστημα επικεντρώνεται στην αθλητική διατροφή.

Όπως σημειώνει είναι αρκετά σημαντικό όταν κάποιος αποφασίσει να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό διατροφολόγο-διαιτολόγο να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες και τις συμβουλές που θα του δοθούν για να μπορέσει να δει το αποτέλεσμα και την αλλαγή που επιθυμεί.

Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με επαγγελματικά με τη διατροφή;

Από νεαρή ηλικία ασχολούμουν με οποιαδήποτε μορφής φυσική δραστηριότητα και ανέκαθεν διάβαζα με μεγάλο ενδιαφέρον διάφορα άρθρα υγείας και διατροφής. Με ενδιέφερε πάντα ο υγιεινός τρόπος ζωής και διαβίωσης και έψαχνα πάντα τρόπους να τρέφομαι πιο υγιεινά και να βρίσκομαι σε καλή φυσική κατάσταση. Τότε κατάλαβα πως αυτό που θέλω να κάνω στη ζωή μου είναι να ασχολούμαι με την υγιεινή διατροφή και να βοηθάω τους ανθρώπους να φτάσουν στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.

Ποιοι ψυχολογικοί παράγοντες πιστεύετε πως ωθούν τους πελάτες σας να αναζητούν την βοήθεια σας;

Οι κύριοι ψυχολογικοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν έναν άνθρωπο στον διαιτολόγο έχουν να κάνουν με την εμφάνιση και την εικόνα του σώματος. Στην πραγματικότητα, όμως, η εικόνα του σώματος μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς ψυχολογικών αιτιών, τα οποία μπορεί να είναι αμέτρητα και να διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η διατροφή με την ψυχολογία είναι ισχυρά συνδεδεμένοι τομείς. Δυστυχώς ή ευτυχώς, το φαγητό αποτελεί μέσο λήψης ενέργειας, συναναστροφής με άλλους ανθρώπους, εκτόνωσης, ευχαρίστησης κ.α. Αποφεύγουμε ή αντιμετωπίζουμε καταστάσεις μέσω του φαγητού. Αυτό δείχνει πως το συνδέουμε άμεσα με τη διάθεσή μας και την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

Πόσο σημαντικό είναι να ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών, τόσο στην απώλεια βάρους, όσο και στις  διατροφικές μας συνήθειες;

Είναι αρκετά σημαντικό όταν κάποιος αποφασίσει να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό διατροφολόγο-διαιτολόγο να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες και τις συμβουλές που θα του δοθούν για να μπορέσει να δει το αποτέλεσμα και την αλλαγή που επιθυμεί. Πέρα από τη διατροφική παρέμβαση που κάνουμε στον διαιτώμενο, στόχος μας είναι να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης τους και τις αντιλήψεις του σχετικά με το φαγητό και τη διατροφή., προκειμένου η αλλαγή να είναι μακροχρόνια και μόνιμη.

Τρεφόμαστε σωστά ή ακόμα έχουμε δρόμο;

Θεωρώ πως στη σημερινή εποχή έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα σε σχέση με παλαιότερα. Βλέπουμε πως πλέον στην αγορά υπάρχουν πιο ”υγιεινά” τρόφιμα σε σχέση με  παλαιότερα, όπως τρόφιμα με λιγότερη ή καθόλου ζάχαρη.  Άρα φαίνεται πως οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να προβληματίζονται σχετικά με τη διατροφή τους και τι τρόφιμα επιλέγουν να βάλουν μες το σπίτι.  Επίσης, καθημερινά παρατηρώ με μεγάλη μου χαρά πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται στην αξία ενός γενικότερου υγιεινού τρόπου διατροφής και προσπαθούν γι’ αυτό. Από την άλλη όμως η εύκολη πρόσβαση στο ”fast food” και η διαφήμιση μέσω των social media και της τηλεόρασης κάποιων ανθυγιεινών προτύπων φαίνεται πως επηρεάζει τη μάζα του πληθυσμού και μαζί με άλλους παράγοντες όπως οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής και οι αρκετές εργασιακές ώρες. Επομένως, έχει γίνει ένα βήμα μπροστά σε σχέση με παλαιότερα αλλά έχουμε δρόμο ακόμα.

Πόσο καθοριστική για τη μετέπειτα ζωή του ανθρώπου είναι η διαμόρφωση μιας ισορροπημένης διατροφής από νεαρή ηλικία;

Οι λόγοι για τους οποίους είναι σημαντικό να διαμορφώνονται υγιεινές διατροφικές συνήθειες και άσκησης από τη νεαρή ηλικία είναι αρκετοί. Οι διαφορετικοί τρόποι ζωής, οι συνήθειες, τα πολιτικοοικονομικά δρώμενα, η παιδεία, οι κοινωνικές συνθήκες, οι προβληματισμοί, οι ιδιαιτερότητες, οι παραδοσεις και η θρησκεία επηρεάζουν σημαντικά τη διατροφική συμπεριφορά, και συνεπώς τη συνολική υγεία. Υγιεινές συνήθειες διατροφής από τη νεαρή ηλικία, σε συνδυασμό με άσκηση έχουν δείξει πως μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, εμφάνιση διαβήτη και αντίστασης στην ινσουλίνη, παθήσεις των οστών και του θυρεοειδούς αδένα. Επομένως, η υιοθέτηση ενός υγιεινή τρόπου ζωής από νεαρή ηλικία μπορεί να προφυλάξει το άτομο από πληθώρα ασθενειών και αυτοάνοσων νοσημάτων στο μέλλον και να διαφυλάξει στη σωματική και ψυχική του υγεία.

Τι γνώμη έχεις για την Vegan διατροφή; Κατά την δική σου άποψη πόσο θρεπτικό και υγιεινό είναι να τρέφεται κάποιος με προϊόντα αποκλειστικά και μόνο φυτικής προέλευσης

Όταν μιλάμε για τη Vegan διατροφή, όπου αποφεύγονται όλα τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, το πιο πιθανό είναι πως ιδίως σε περιπτώσεις αθλητών, να αυξηθεί το ρίσκο για ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, οι οποίες θα μπορούν να καλυφθούν μόνο με κάποιο συμπλήρωμα, αφού πλέον οι τροφές που παρέχουν τα συστατικά αυτά δεν θα καταναλώνονται. Επομένως, όταν κάποιος αποφασίσει να ακολουθήσει ένα χορτοφαγικό μοντέλο διατροφής θα πρέπει να ελέγχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με εξετάσεις προκειμένου να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν τυχόν απώλειες που μπορεί να προκύψουν. Βέβαια, έχει παρατηρηθεί πως ακολουθώντας ένα τέτοιο μοντέλο διατροφής μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης κάποιων ασθενειών όπως δυσλιπιδαιμίες και καρδιαγγειακά νοσήματα. Όμως, δεν είναι απαραίτητο να αποκλείσουμε τις ζωικές πηγές τροφών για να το επιτύχουμε αυτό, αρκεί να υπάρχει μία ισορροπία στη διατροφή μας. Το αν κάποιος επιλέξει να γίνει χορτοφάγος ή όχι ανήκει στη δική του αντίληψη και κρίση, εμείς ως ειδικοί έχουμε την υποχρέωση να τον βοηθήσουμε ώστε να παραμείνει υγιής και να τον κατευθύνουμε να τρέφεται σωστά.

Τ0  υπερβάλλον βάρος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας ακόμη και σε μικρές ηλικίες. Πότε ένα παιδί είναι παχύσαρκο;

Φυσικά, το υπερβάλλον βάρος και κατ’ επέκταση και το αυξημένο λίπος προκαλούν στον οργανισμό μια χρόνια φλεγμονή η οποία ρίχνει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει την άμυνα του οργανισμού. Επίσης, ενδέχεται να προκαλέσει διαβήτη και ορμονικές διαταραχές. Στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει και πρόβλημα στην ανάπτυξη. Το υπερβάλλον βάρος έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση καρκίνου και καρδιακών προβλημάτων. Ας μην ξεχνάμε και τα ψυχολογικά προβλήματα που δημιουργεί σε ένα παιδί το παραπάνω βάρος λόγω της εικόνας του και ότι κάποιες φορές δεν μπορεί να ακολουθήσει τους συνομηλίκους του σε κάποιες φυσικές δραστηριότητες. Ένα παιδί είναι παχύσαρκο όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι πάνω από το φυσιολογικό.

Ποιοι παράγοντες οδηγούν στην παχυσαρκία;

Οι κύριοι παράγοντες πρόκλησης του φαινομένου είναι η διατροφή, η έλλειψη δραστηριότητας(ακινησία) αλλά και η κληρονομικότητα. Σε γενικές γραμμές, το αυξημένο βάρος προκαλείται από αυξημένη κατανάλωση θερμίδων, σε συνδυασμό με λίγη ή καθόλου άσκηση και γενετική προδιάθεση. Η παχυσαρκία προκαλείται όταν, για μεγάλο χρονικό διάστημα,  το σώμα παίρνει περισσότερες θερμίδες από όσες χρησιμοποιεί. Άρα σημαντικό ρόλο παίζουν οι διατροφικές συνήθειες. Πιο σπάνια μπορεί η παχυσαρκία να ξεκινήσει ή να επιδεινωθεί λόγω ορμονικών διαταραχών ή παθήσεων ή καποιας φαρμακευτικής αγωγής. Η κατανόηση μας για τις αιτίες της παχυσαρκίας αυξάνεται συνεχώς καθώς ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερες ορμόνες που παράγονται από τα κύτταρα του λίπους και επηρεάζουν την όρεξη, τον μεταβολισμό και την πρόσληψη βάρους.

Η επιστήμη της διατροφής εξελίσσεται συνεχώς. Πρέπει ο ειδικός να είναι συνεχώς ενημερωμένος πάνω στις νέες τεχνικές

Η επιστήμη της διατροφής όπως και ολόκληρος ο κόσμος συνεχώς εξελίσσεται και ένα επαγγελματίας υγείας οφείλει να βρίσκεται συνεχώς ενημερωμένος σχετικά με τις νέες έρευνες και δεδομένα τα οποία προκύπτουν και να τα χρησιμοποιεί καταλλήλως.

Φαίνεται πως μεγάλα βήματα έχουν γίνει στον τομέα της διατροφογενετικής και στο πως συνδέεται η διατροφή με το γενετικό μας προφίλ. Το γραφείο μας είναι εξοπλισμένο με τα διατροφογενετικά τεστ τα οποία αποτελούν την πιο σύγχρονη μέθοδο για μια πιο εξειδικευμένη διατροφή ανάλογα με το γενικό μας προφίλ. Δημιουργούμε δηλαδή μια διατροφή ανάλογα με τα γονίδια μας.