Πώς να φροντίσετε το νέο σας κουτάβι

Για το πώς μπορούμε να «υποδεχτούμε» το νέο μας κουτάβι στο σπίτι, καθώς και όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε πριν την πρώτη μας επίσκεψη στην/στον κτηνίατρο, μιλά η Δρ Μαρία Λινού, η οποία είναι απόφοιτος της Κτηνιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας. 

Μέσα από την επιστημονική και επαγγελματική της κατάρτιση, τα ενδιαφέροντά της επικεντρώνονται στην εφαρμογή των αρχών της Ενιαίας Υγείας στη Δημόσια Υγεία, στη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη των ασθενειών ζώων και ανθρώπων.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της Δρ Μαρία Λινού, Προέδρου της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας:

Ένα νέο κατοικίδιο χρειάζεται φροντίδα και υπομονή για να συνηθίσει το νέο του περιβάλλον, ειδικά αν πρόκειται για ένα κουτάβι. Η κατάλληλη προετοιμασία πριν φτάσει το κουτάβι σας στο νέο του σπίτι, αλλά και οι πρώτες μέρες σε αυτό, είναι ζωτικής σημασίας για να κάνει μία ομαλή μετάβαση στη νέα του ζωή.

Φροντίστε να έχετε προμηθευτεί όλα όσα μπορεί να χρειαστεί το νέο σας κουτάβι για την προσαρμογή του, όπως κλουβί, κουβέρτες, τροφή, παιχνίδια και άλλα. Προσαρμόστε επίσης το σπίτι σας ανάλογα, ώστε να προστατεύσετε το κουτάβι σας. Κρύψτε τα καλώδια, τοποθετήστε καθαριστικά που περιέχουν χημικά σε σημεία που δε θα τα φτάσει το σκυλάκι σας και αν έχετε σκάλες, τοποθετήστε πύλες.

Τις πρώτες μέρες κρατήστε το περιβάλλον του σπιτιού σας ήσυχο, ώστε το κουτάβι σας να προσαρμοστεί πιο εύκολα στο νέο χώρο. Αφήστε το κουτάβι να έρθει σ’ εσάς και μην το πλησιάσετε πολύ. Είναι πιθανό να του προκληθεί μεγαλύτερο άγχος αν προσπαθείτε να το κάνετε πολλές αγκαλιές. Επιπλέον είναι καλό το πρώτο βράδυ να το βάλετε να κοιμηθεί στο κλουβί του μαζί με ένα αντικείμενο που έχει τη μυρωδιά σας. Με αυτόν τον τρόπο το κουτάβι σας θα είναι προστατευμένο, χωρίς όμως να χάνει την οπτική επαφή με το περιβάλλον.

Η διατροφή είναι επίσης ένας παράγοντας που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Οι διατροφικές ανάγκες ενός κουταβιού αλλάζουν αναλόγως με τα στάδια της ενηλικίωσης. Μέχρι τότε όμως το κουτάβι σας θα πρέπει να καταναλώνει ειδική τροφή για κουτάβια, ενώ θα πρέπει να γνωρίζετε πως δεν ενηλικιώνονται όλα τα κουτάβια στον ίδιο χρόνο. Τις πρώτες ημέρες προσαρμογής είναι σημαντικό το κουτάβι σας να καταναλώνει την τροφή που του έδιναν οι προηγούμενοι κηδεμόνες. Οι γνώριμες γεύσεις θα βοηθήσουν το κουτάβι να βιώσει την αλλαγή πιο εύκολα. Μετά το στάδιο προσαρμογής, σταδιακά, μπορείτε να αλλάξετε την τροφή του και να μεταβείτε στην τροφή της επιλογής σας.

Picture2

Πρώτη μέρα στην/στον κτηνίατρο

Η πρώτη επίσκεψη στην/στον κτηνίατρο σας είναι καλό να γίνει αφού έχουν περάσει μερικές ημέρες από την είσοδο του κουταβιού στο σπίτι, έτσι ώστε να μπορεί η/ο κτηνίατρος να έχει ένα πρώτο ιστορικό του ζώου σύμφωνα με αυτά που εσείς θα έχετε παρατηρήσει τις πρώτες ημέρες της συμβίωσης με το νέο σας κουτάβι. Στην επίσκεψη αυτή, το κουτάβι θα λάβει την πρώτη κτηνιατρική του φροντίδα και εσείς θα ενημερωθείτε, θα πάρετε οδηγίες και πλάνο για τα επόμενα βήματα της φροντίδας της υγείας του.

queen.gr