Μυστικά για να σας πετύχουν τα πασχαλινά τσουρέκια

Πάσχα χωρίς πασχαλινά τσουρέκια δε γίνεται. Τα φτιάχνουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα και μπορεί να είναι μπελαλίδικα και να θέλουν τον χρόνο τους, τίποτα όμως δε συγκρίνεται με την μυρωδιά της μαστίχας και των αρωματικών μπαχαρικών που κατακλύζει το σπίτι όσο ψήνονται στον φούρνο.

Οι συνταγές για τσουρέκια ποικίλουν. Υπάρχουν τσουρέκια με σοκολάτα, με μαστίχα που είναι και τα παραδοσιακά, με ξηρούς καρπούς κτλ. Εξίσου πολλές είναι οι επιλογές και για τη διακόσμησή τους: τσουρέκια πλεξούδα, τσουρέκια στρογγυλά, με διακοσμητικό αυγό στο κέντρο, χωρίς αυγό.

Πώς θα φτιάξετε τσουρέκια αφράτα, νόστιμα και με ίνες;

Όποια συνταγή και να ακολουθήσετε υπάρχουν ορισμένα μυστικά για να βγει το τσουρέκι μαστιχωτό όσο πρέπει, νόστιμο και αφράτο. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Μετρήστε σωστά τα υλικά

Στη ζαχαροπλαστική, στην αρτοποιία και ειδικά στις συνταγές για τσουρέκια, το σωστό μέτρημα των υλικών είναι το παν και αυτό για να βγει σωστή τόσο η υφή όσο και η γεύση. Τα τσουρέκια περιέχουν μαστίχα, μαχλέπι και άλλα μπαχαρικά και χρειάζεται η κατάλληλη ισορροπία για να βγει ένα καλό γευστικά αποτέλεσμα. Για παράδειγμα λίγο παραπάνω να σας ξεφύγει η μαστίχα, θα δώσει μία πικρή επίγευση.

Χρησιμοποιήστε το σωστό αλεύρι

Το αλεύρι μπορεί να κάνει τη διαφορά στη γεύση και την υφή των τσουρεκιών σας. Στο εμπόριο μπορείτε να το βρείτε και ως «αλεύρι για τσουρέκια». Έχει περισσότερη γλουτένη, υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και είναι αυτό που θα κάνει τη ζύμη πιο ελαστική και θα βοηθήσει τα τσουρέκια σας να φουσκώσουν περισσότερο αποκτώντας παράλληλα την κατάλληλη υφή.

tsoureki mustika 3

Ζυμώστε με το χέρι

Καλό το μίξερ, αλλά το σωστό, το υπομονετικό ζύμωμα με το χέρι δίνει στα τσουρέκια ακόμα περισσότερες ίνες και τα κάνει ακόμα πιο αφράτα.

Αφήστε τα να φουσκώσουν για αρκετή ώρα

Τα τσουρέκια θέλουν υπομονή και σεβασμό. Μην βιαστείτε στο ζύμωμα και ούτε να τα βάλετε στον φούρνο. Αφήστε να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος και έπειτα αφού κάνετε τις πλεξούδες ή τους δώσετε ό,τι άλλο σχήμα θέλετε, αφήστε τα να ξαναφουσκώσουν.

Μην χρησιμοποιείτε αλεύρι στο ζύμωμα

Μπορεί να ακολουθείτε αυτήν την πρακτική όταν φτιάχνετε σπιτικό ψωμί ή μπισκότα, τα τσουρέκια όμως έχουν μία εντελώς διαφορετικό φιλοσοφία και παρασκευή. Στόχος είναι η ζύμη να είναι μαλακή για αυτό και το παραπάνω αλεύρι μπορεί να τα κάνει σκληρά και θα θυμίζουν σκληρό ψωμί.

Μην ανοίξετε τον φούρνο κατά το ψήσιμο

Κανόνας που πρέπει να ακολουθείται είτε ψήνετε κέικ, είτε μπισκότα, είτε ψωμί.

mothersblog.gr