Η ιδανική μαγειρίτσα για τους χορτοφάγους που δεν τρώνε κρέας αλλά τρώνε αυγό. Ιδανική και για όλους εμάς που αγαπάμε τα μανιτάρια.
40′ προετοιμασία 50′ μαγείρεμα Σύνολο: 1 ώρα και 30′
Υλικά
Μερίδες: 6-8
- 500 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα στα 2 ή στα 4 ανάλογα με το μέγεθος
- 500 γρ. πορτομπέλο (τα μεγάλα με το σκούρο μπεζ χρώμα)
- 500 γρ. πλευρώτους
- 500 γρ. μανιτάρια τρομπέτες (έχουν το χαρακτηριστικό σχήμα της τρομπέτας και φίνο, λουλουδένιο και ελαφρώς καπνιστό άρωμα. Αν δεν βρείτε, χρησιμοποιήστε μεγαλύτερη ποσότητα από τα άλλα μανιτάρια)
- 500 γρ. μανιτάρια κανθαρέλες ή σαντερέλες (χρυσοκίτρινα μανιτάρια με ανάλαφρο φρουτώδες άρωμα που θυμίζει βερίκοκο. Αν δεν βρείτε, χρησιμοποιήστε μεγαλύτερη ποσότητα από τα άλλα μανιτάρια – 2½ κιλά συνολικά)
- 80 ml ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 5 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (ή όσες θέλετε)
- 2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
- 250 ml κρασί λευκό
- 1 δαφνόφυλλο
- τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι θυμάρι ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, τριμμένο με τα δάχτυλα
- 1 κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου, κοπανισμένοι στο γουδί μέχρι να γίνουν σκόνη (υπάρχει και έτοιμο τριμμένο στα σούπερ μάρκετ)
- 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ (πιπερόριζα) σε σκόνη
- 2 ματσάκια ρόκα, χωρίς τα πολύ χοντρά κοτσάνια, χοντροκομμένη
- 5 – 6 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
- χυμός λεμονιού όσο μας αρέσει (κατά προτίμηση από 1 λεμόνι)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
- Για τη χορτοφαγική μαγειρίτσα με μανιτάρια, σκουπίζουμε τα μανιτάρια με μια βρεγμένη πετσέτα για να απομακρύνουμε τυχόν χώματα.
- Αφαιρούμε τα σκληρά κοτσάνια από τα πλευρώτους και κόβουμε το κάτω μέρος από τα ποδαράκια των λευκών μανιταριών και των πορτομπέλο αν είναι σκληρά.
- Κόβουμε τα λευκά μανιτάρια στα 2 (αν είναι μικρά) ή στα 4 (αν είναι μεγάλα), τα πλευρώτους και τα πορτομπέλο σε κύβους.
- Αν βρούμε κανθαρέλες και τρομπέτες, τις αφήνουμε άκοπες, γιατί είναι μικρές και έχουν ωραίο σχήμα.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλερι με 2 κουτ. σούπας από το μετρημένο λάδι, σε μέτρια φωτιά για 4 – 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το κρασί, τη δάφνη και το θυμάρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
- Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι που βάζουμε να κάψει σε πολύ δυνατή φωτιά σοτάρουμε διαδοχικά και σε δόσεις τα λευκά μανιτάρια, τα πορτομπέλο και τα πλευρώτους για 4-5 λεπτά το κάθε είδος, μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Κάθε δόση μανιταριών που σοτάρουμε την προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
- Αφού σοτάρουμε και τα 3 είδη μανιταριών και τα βάλουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε αρκετό νερό που να τα καλύψει καλά και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά.
- Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ξαφρίζουμε (με κουτάλα σερβιρίσματος και όχι τρυπητή).
- Στα 20 λεπτά, προσθέτουμε τις τρομπέτες και τις κανθαρέλες (αν τις χρησιμοποιήσουμε), τον κόλιανδρο και το τζίντζερ.
- Βράζουμε για άλλα 10 λεπτά.
- Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ίσα να καλύψουμε τα μανιτάρια (θέλει προσοχή να μη βάλουμε πολύ νερό, γιατί θα γίνει άνοστη η σούπα).
- Τότε, δηλαδή στα 10 λεπτά, ρίχνουμε τη ρόκα και απομακρύνουμε από τη φωτιά.
- Χτυπάμε τα αυγά με το χυμό λεμονιού σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε σε δόσεις αρκετό από το ζεστό ζουμί της κατσαρόλας, ώστε να ζεσταθεί το αυγολέμονο, και αυγοκόβουμε τη σούπα.
- Σείουμε την κατσαρόλα, με την χορτοφαγική μαγειρίτσα με μανιτάρια, να πάει το αυγολέμονο παντού και αλατοπιπερώνουμε.
gastronomos.gr