Εύκολη, δροσερή και ελαφριά σαρλότ σαν τούρτα με βελούδινη κρέμα και φράουλες που θα εντυπωσιάσει στο γιορτινό τραπέζι και όχι μόνο.
30′ προετοιμασία 2 ώρες αναμονή Σύνολο: 2 ώρες και 30′
Υλικά
Μερίδες: 10
- 1 πακέτο μπισκότα σαβαγιάρ *
- 200 γρ. γάλα φρέσκο
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος
- 50 γρ. γιαούρτι αγελάδος, πλήρες, στραγγιστό
- 80 γρ. ζάχαρη άχνη
- 5 γρ. (1 φύλλο) ζελατίνη, μουλιασμένο σε ένα μπολ με κρύο νερό για λίγα λεπτά ώστε να μαλακώσει
- 500 γρ. φράουλες πλυμένες, στραγγισμένες, ψιλοκομμένες
Διαδικασία
- Για την σαρλότ με κρέμα γιαούρτι και φράουλες χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στον κάδο του μίξερ με το φτερό (ή σε ένα μπολ με το μίξερ χειρός) για 6-8 λεπτά ή μέχρι να γίνει σαντιγί και την κρατάμε στην άκρη.
- Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη και το γιαούρτι και με μια ευλύγιστη σπάτουλα ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν.
- Βγάζουμε τη ζελατίνη από το κρύο νερό και τη βάζουμε σε ένα μπολ με λίγο ζεστό νερό ώστε να λιώσει.
- Τη ρίχνουμε (χωρίς το νερό) στο μείγμα γιαουρτιού και ανακατεύουμε απαλά.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με τη σαντιγί και χτυπάμε με μίξερ χειρός ή με το σύρμα, μέχρι το μείγμα να σφίξει ελαφρώς.
- Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από τις φράουλες στο μείγμα της σαντιγί, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη.
- Βουτάμε ένα-ένα τα σαβαγιάρ στο μπολ με το γάλα και καλύπτουμε τα τοιχώματα μιας φόρμας με αποσπώμενα πλαϊνά, διαμέτρου περίπου 20 εκ.
- Συνεχίζουμε τη διαδικασία, μέχρι να καλύψουμε και τον πάτο του σκεύους και με ένα πινέλο αλείφουμε ελαφρώς με γάλα την επιφάνεια των σαβαγιάρ.
- Ρίχνουμε την κρέμα, την απλώνουμε ομοιόμορφα και σκορπίζουμε τις υπόλοιπες φράουλες.
- Βάζουμε τη σαρλότ στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες, μέχρι να σφίξει και να μπορεί να «σταθεί», ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε την σαρλότ με κρέμα γιαούρτι και φράουλες.
Μυστικά
*Σε συσκευασία 200 γρ., στα σούπερ μάρκετ, στα ράφια με τα είδη ζαχαροπλαστικής.
gastronomos.gr