Οι παιδικές ταινίες που πρέπει να δεις ως ενήλικας

ταν πρόκειται να βάλεις να δεις μία ταινία, συνήθως το είδος που θα επιλέξεις κρίνεται από τη διάθεσή σου την εκάστοτε στιγμή. Θρίλερ, κωμωδία, ταινία τρόμου, ρομαντική, περιπέτεια αλλάζουν ανάλογα με τα κέφια, όμως, υπάρχει ένα είδος που φαίνεται να αποτελεί passe-partout σε κάθε μέρα, περίσταση και mood: οι παιδικές.

Για πολλούς (σ.σ. για εμένα πρώτη – πρώτη), οι παιδικές ταινίες βρίσκονται σε περίοπτη θέση στο hall-of-fame των ταινιών, γιατί, θέλοντας και μη, αυτή η παιδικότητα και η αθωότητα που αναδύουν κάνει έκκληση στο εσωτερικό μας «παιδί» που πάντα έχει ανάγκη να εκφραστεί.

Αρκετές από τις παιδικές ταινίες που έχουν κυκλοφορήσει, ωστόσο, μπορεί να μην τις έχεις δει ή να τις έχεις δει τόσο παλιά που ουσιαστικά να μη θυμάσαι καν τι γίνεται.

Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, μερικές από τις καλύτερες παιδικές ταινίες που έχουν κυκλοφορήσει.

Παιδικές ταινίες που αγαπήσαμε:

Up (2009)

Ξεκάθαρα μία από τις πιο τρυφερές και ρομαντικές ιστορίες σε παιδική ταινία. Ένας 78χρονος που έχει χάσει τη σύζυγό του, την οποία υπεραγαπούσε, έχει εξελιχθεί σε έναν γκρινιάρη που δε βρίσκει χαρά, παρά μόνο όταν ένας μικρός πρόσκοπος εισβάλει απρόσμενα στη ζωή του. Από τις πιο συγκινητικές παραγωγές που θα δεις.

Lion King (1994)

Πρόκειται για τις περιπτώσεις που τα λόγια είναι κάπως περιττά, αφού όλο και κάποιος στον περίγυρο θα την έχει συζητήσει. Το Lion King παρουσιάζει τη δύναμη της πατρότητας και τη βίαιη ενηλικίωση ενός παιδιού -εδώ λιονταριού- μέσα από ένα τραγικό γεγονός. Να ευχηθούμε καλή επιτυχία για τη σκηνή με το Mufasa, είτε την έχεις ξαναδεί είτε όχι.

Despicable Me (2010)

Το Despicable Me, σε οποιαδήποτε ταινία από αυτές που έχουν κυκλοφορήσει, εγγυάται γέλιο. Παράλληλα, βέβαια, δείχνει πώς ένας ας πούμε αδίστακτος κακοποιός καταφέρνει να αλλάξει, όταν τρία κοριτσάκια που έφερε στη ζωή του για να τα χρησιμοποιήσει, εξελίσσονται στις κόρες που ποτέ δεν ήξερε πως είχε ανάγκη. Από εδώ βγήκαν και τα minions, οπότε, ναι, αξίζει.

Anastasia (1997)

Μπορεί η Χιονάτη και η Σταχτοπούτα να είναι πιο διάσημες από την Αναστασία, αλλά η ιστορία της τελευταίας είναι πιο βαθιά και συναισθηματική και βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Τσάρου Νικόλαου ΙΙ, του αυτοκράτορα της Ρωσίας. Στην πραγματικότητα, τα πράγματα είχαν ένα πολύ πιο σκοτεινό τέλος από αυτό που παρουσιάζεται στην ταινία, αλλά αυτό που σε τραβάει είναι η απεικόνιση της ανάγκης να βρεις ποιος είσαι και η σημασία της οικογένειας.

Raya and the Last Dragon (2021)

Από τις πολύ πρόσφατες αφίξεις σε παιδικές ταινίες, το Raya and the Last Dragon εξιστορεί τα γεγονότα που μεσολαβούν στο ταξίδι της ηρωίδας που ψάχνει για τον τελευταίο δράκο στη Γη για να βοηθήσει να ενωθούν όλοι οι ξένοι λαοί, οι οποίοι ανούσια τσακώνονται μεταξύ τους. Η έλλειψη εμπιστοσύνης, ακόμα και στον άνθρωπο που θεωρείς αδερφό και η καταδικασμένη ανθρωπότητα είναι μερικά από τα μηνύματα που περνούν μέσα από την ταινία.

Kung Fu Panda (2008)

Πέρα από το all-star cast της ταινίας (Jack Black, Angelina Jolie, Ian McShane, Dustin Hoffman, Jackie Chan, Seth Rogen, Lucy Liu), ο πρωταγωνιστής Po θα σου φέρει αρκετές συγκινήσεις. Για τον τρόπο που βλέπει τη ζωή και τον εαυτό του. Για τη σχέση του με τον θετό του μπαμπά. Και φυσικά για την αγάπη του για το Kung Fu. Μία ταινία που πραγματικά αναδεικνύει την ομορφιά της διαφορετικότητας.

Inside Out (2015)

Η πιο σύγχρονη παρουσίαση ψυχολογίας σε παιδική ταινία τα τελευταία χρόνια έγινε μάλλον με το Inside Out. Η ταινία δίνει σε ένα παιδί να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα συναισθήματά του σαν να είναι μικρές, φανταστικές φιγούρες που κατοικούν στο σώμα του. Κάπως υπέροχο.

Finding Nemo (2003)

Η μάχη ενός πατέρα ψάρι-κλόουν να βρει τον γιο του που έχουν αιχμαλωτίσει και πηγαίνουν στο Σίδνεϋ, μιλάει όχι μόνο για την πατρότητα αλλά και για τη δύναμη της φιλίας. Από αυτήν την ταινία έχουν βγει και μερικοί από τους πιο εικονικούς χαρακτήρες ever σε παιδικές ταινίες, όπως ο Nemo, o Marlin και η Dory.

Toy Story (1995)

Ας μη μιλήσουμε κατευθείαν για το κλάμα στο Toy Story 4, ας εστιάσουμε στο γεγονός ότι το Toy Story γενικά ανήκει στις παιδικές ταινίες που όλοι πρέπει να δουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ένα παιχνίδι cowboy απειλείται με την άφιξη ενός νέου παιχνιδιού -του Buzz Lightyear-, γιατί αυτός τον αντικαθιστά ως το καλύτερο παιχνίδι του δωματίου. Εννοείται πως όλα τα παιχνίδια έχουν ζωή και προσωπικότητα και θα ευχόσουν να τα είχες στο δικό σου κρεβάτι.

Shrek (2001)

Τον Shrek πρέπει να τον έχεις στο μυαλό σου ως το «Παραμύθι VS Πραγματικότητα» και ακριβώς για αυτό είναι που θα τον αγαπήσεις. Είναι o περίτεχνα καθημερινός του εαυτός που -κλασικά- ερωτεύεται την πριγκίπισσα, αλλά το happily ever after έχει τη δική του εκδοχή.

queen.gr