Η αξία του νονού και μετά το Πάσχα

Αρκετές φορές οι συζητήσεις στις παρέες κινούνται γύρω από τις γιορτές του παρελθόντος. Σχεδόν όλοι μας έχουμε ομολογήσει τη σχέση που είχαμε ή και έχουμε με τον νονό και τη νονά μας. Με το Πάσχα λοιπόν να βρίσκεται προ των πυλών ίσως έχουμε αναρωτηθεί αν έχουμε επιλέξει σωστούς νονούς για τα παιδιά μας, αν είμαστε εμείς σωστοί νονοί ή ακόμα αν οι δικοί μας νονοί μάς προσέφεραν αυτό που θέλαμε.

Είμαστε άραγε καλοί νονοί μόνο όταν προσφέρουμε στα βαφτιστήρια μας πληθώρα υλικών αγαθών κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα, γενέθλια κ.λπ.; Η απάντηση είναι όχι. Και ενώ κι αυτό φυσικά χρειάζεται και είναι θεμιτό, ωστόσο δεν αρκεί. Εχουμε την τύχη να ζούμε σε μία εποχή όπου δεν λείπουν οι κοινωνικοί προβληματισμοί και επαναξιολογούνται τα υλικά αγαθά. Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι θα ήταν ιδανικό να χτίσουμε μία «πνευματική» σχέση με το βαφτιστήρι μας και να το πάρουμε «από το χέρι» για να το οδηγήσουμε σε αυτό το όμορφο μονοπάτι της πνευματικής αναζήτησης.

Είμαι καλή νονά;

Ας δούμε λοιπόν πέντε tips για να γίνουμε οι καλύτεροι νονοί που μπορούμε.

1 Μία δράση, μια σχέση ζωής

Μία θεατρική παράσταση, μια επίσκεψη σε κάποιο μουσείο, μια βόλτα σε κάποιον ανοιχτό αρχαιολογικό χώρο είναι λίγες μόνο από τις δραστηριότητες που μπορείτε να καθιερώσετε και να κάνετε μαζί με το βαφτιστήρι σας. Βρείτε δύο ή τρεις διαφορετικές δράσεις, μιλήστε με το παιδί και συναποφασίστε για το τι θα κάνετε. Οργανώστε μαζί του ολόκληρη την ημέρα, πώς θα πάτε, τι θα δείτε εκεί που θα πάτε, αν θα πάτε μετά για μία πορτοκαλάδα ή για φαγητό και πού, αλλά και τι ώρα θα γυρίσετε. Καλό είναι όλα αυτά να γίνουν λίγες ημέρες νωρίτερα και έπειτα από συνεννόηση με τον γονέα.

2 «Νονίσιο» movie night Movie night ή νύχτα πρεμιέρας;

Οπως και να το χαρακτηρίσουμε είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δεθείτε ακόμα περισσότερο με το παιδί και με τους γονείς του, πράγμα που χρειάζεται να γίνεται από καιρό σε καιρό. Κάντε το movie night μία μοναδική εμπειρία! Ετοιμάστε το σαλόνι παραμερίζοντας τα τραπέζια και τα λοιπά έπιπλα και καθίστε άνετα στο πάτωμα και στον καναπέ με τα μαξιλάρια, τα φουσκωτά στρώματα του camping και «χουχουλιάρικες» κουβέρτες. Παίξτε επιτραπέζιο παιχνίδι, μαγειρέψτε παρέα ένα αγαπημένο φαγητό του παιδιού, φτιάξτε μια γαβάθα ποπ-κορν και δείτε μία όμορφη παιδική ταινία!

3 Η ολοδική σας παράδοση

Πολλές οι παραδόσεις που κληρονομούμε. Τι γίνεται όμως με αυτές που κληροδοτούμε; Είναι πολύ όμορφο όταν μαζί με τα παιδιά δημιουργούμε νέες παραδόσεις, τις οποίες μπορούμε να περάσουμε από γενιά σε γενιά. Μην ξεχνάμε ότι κάποια στιγμή ενδέχεται και τα δικά μας βαφτιστήρια να γίνουν νονοί. Τι καλύτερο από το να συνεχίσουν αυτό που έχουμε ξεκινήσει μαζί; Πάμε να δούμε τι μπορεί να είναι αυτό. Μπορούμε μέσα στις γιορτές να φτιάχνουμε μαζί τα γλυκά των εορτών, μπορούμε μία εβδομάδα πριν από την ονομαστική του γιορτή να πηγαίνουμε μαζί να διαλέξουμε το δώρο του, μπορούμε κάθε χρόνο να ντυνόμαστε αποκριάτικα με στολές που έχουμε φτιάξει μόνοι μας και είναι ζευγάρια (π.χ. Τομ και Τζέρι κ.λπ.), μπορούμε να βοηθάμε στην οργάνωση των γενεθλίων του ή να φτιάχνουμε μαζί την τούρτα. Δεν υπάρχουν περιορισμοί. Το μόνο που χρειάζεται είναι η καλή μας διάθεση και το να είμαστε συνεπείς σε αυτή την περιοδικότητα.

4 Η λαμπάδα μου και η λαμπάδα σου

Οργανώστε μία ημέρα κατασκευής λαμπάδας για τους δυο σας. Αγοράστε υλικά και κάντε το πιο όμορφο ανακάτεμα στο σπίτι σας! «Αραδιάστε» τα υλικά στο τραπέζι και αφήστε τη φαντασία σας να ξεχειλίσει. Ο μόνος περιορισμός είναι να φτιάξετε εσείς τη λαμπάδα του βαφτιστηριού σας και εκείνο τη δική σας!

5 Να σας κάνω το τραπέζι;

Με τη μεσογειακή κουλτούρα να είναι στις φλέβες μας, αλλά και τη γαστρονομία να παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, τι καλύτερο από το να δείξετε την ευγνωμοσύνη σας με ένα γεύμα που θα έχει ως κύριο συστατικό την πολλή αγάπη. Ο λόγος για τους γονείς του παιδιού οι οποίοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί γι’ αυτή την τόσο μοναδική σχέση. Οργανώστε λοιπόν μαζί με το βαφτιστήρι σας ένα γεύμα προς τιμήν των γονιών του. Αποφασίστε το μενού και μαγειρέψτε το παρέα. Δεν μας νοιάζει να βγει το φαγητό ή το στρώσιμο του τραπέζιού τέλειο. Αυτό που έχει σημασία είναι να το πραγματοποιήσετε παρέα και να έχει ως τιμώμενα πρόσωπα τους γονείς του και κουμπάρους σας.

.imommy.gr