Κάκτοι: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το φυτό που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες τάσεις

Κάκτοι. Είναι υπέροχοι, είναι τάση στη διακόσμηση, είναι ανθεκτικοί και ένας υπέροχος τρόπος να αναβαθμίσεις την εικόνα του σπιτιού σου. Ακόμα και όσες δεν έχουμε ταλέντο στη διαχείριση φυτών, οι χαμηλές απαιτήσεις τους σε νερό είναι σαφώς κάτι που διευκολύνει.

Μπορείς να δημιουργήσεις ενδιαφέρουσες συνθέσεις και να προσθέσεις πράσινες πινελιές στο χώρο σου. Στο καθιστικό, στο μπαλκόνι, στην βεράντα, στην κρεβατοκάμαρα, στην κουζίνα, ακόμα και στο μπάνιο σου. Οι κάκτοι ταιριάζουν πολύ και συνδυάζονται υπέροχα με τα ψάθινα στοιχεία που “φοριούνται” πολύ στην καλοκαιρινή διακόσμηση.

Έντονοι χρωματικοί συνδυασμοί ή πιο γήινοι, σε μίνιμαλ ύφος ή σε πιο μαξιμαλιστικό, οι κάκτοι θα αποτελέσουν το στιλιστικό, φυσικό twist που θα ομορφύνει την εικόνα.

Μην ξεχνάς ότι το πράσινο ταιριάζει με όλα τα χρώματα, συνυπάρχει αρμονικά κι αυτό σε διευκολύνει. Δεν απαιτούνται υψηλές διακοσμητικές ικανότητες για να καταφέρεις να τους ενσωματώσεις στο ύφος του σπιτιού σου και σίγουρα θα προσθέσουν αυτό το “κάτι” που θα σου φτιάχνει τη διάθεση.

Στο τραπεζάκι του σαλονιού, στο κομοδίνο μικρά κακτάκια, μικρές διακοσμητικές νότες. Ή μεγαλύτεροι κάκτοι που πρωταγωνιστούν στο χώρο και δίνουν το χαρακτηριστικό τους στίγμα.

5 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΚΤΟΥΣ

Έχουν πολλές (πολλές!) ποικιλίες: Κοιτάζοντάς τους, ο περισσότερος κόσμος δυσκολεύεται να ξεχωρίσει τις διαφορές των κάκτων, μιας και μοιάζουν πολύ μεταξύ τους. Στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχει τεράστια ποικιλία ειδών κάκτου, που διαφέρουν σε ύψος από δύο εκατοστά έως και 20 (!) μέτρα!

Αναπτύσσονται πολύ αργά: Οι κάκτοι μπορούν να επιζήσουν για δεκαετίες ως φυτά εσωτερικού χώρου και για χιλιάδες χρόνια στο φυσικό περιβάλλον τους! Ταυτόχρονα, η ανάπτυξή τους γίνεται με τρομερά χαμηλούς ρυθμούς. Ένας κοινός κάκτος που αγοράζεις από το φυτώριο θα χρειαστεί 10 χρόνια για να ψηλώσει κατά δύο εκατοστά, ενώ για να καταφέρει να φτάσει στο πλήρες ύψος του, δηλαδή κοντά στα 15 μέτρα, θα πρέπει να περάσουν 200 χρόνια!

Ανθίζουν πολύ όμορφα λουλούδια: Και όμως, όλα τα είδη κάκτου μπορούν να ανθοφορήσουν και μάλιστα τα λουλούδια τους είναι από τα πιο εντυπωσιακά μεταξύ των φυτών! Ένας από τους λόγους που δεν συναντάς πολύ συχνά ανθισμένους κάκτους είναι η πολύ αργή ανάπτυξή τους. Παρ’ όλα αυτά, αν υποθέσουμε πως ο κάκτος που έχεις αγοράσει είναι ήδη ώριμος, ο τρόπος για να ανθοφορήσει είναι να τον αδρανοποιήσεις, σταματώντας το λίπασμα, μειώνοντας το πότισμα σε μια φορά το μήνα ή και λιγότερο και τοποθέτησέ τον σε φωτεινό και δροσερό σημείο του σπιτιού.

Είναι πολύ ανθεκτικοί: Οι κάκτοι είναι ιδανικοί ακόμη και για όσους δεν είναι ιδιαίτερα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στα φυτά τους. Αντέχουν χωρίς νερό για πάρα πολύ καιρό και μπορούν να επιβιώσουν από σχεδόν όλες τις αναποδιές. Το πιο “θανατηφόρο” χτύπημα είναι το υπερ-πότισμα, που καταλήγει στο σάπισμά τους. Ακόμη, όμως, και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει η πιθανότητα να σωθούν αν σταματήσεις να τους ποτίζεις για μερικούς μήνες. Το μόνο που δεν αντέχουν είναι οι extreme χαμηλές θερμοκρασίες.

Τα αγκάθια τους είναι πολύ αναγκαία: Οι κάκτοι δεν ήταν πάντα έτσι! Φοβερό; Η εμφάνιση αγκαθιών και βελόνων ήταν μια αναγκαιότητα στην εξέλιξή τους, μιας και έπρεπε να προστατευτούν από τα ζώα και τους ανθρώπους που τους έτρωγαν, με αποτέλεσμα να απειλείται το είδος τους με εξαφάνιση!

tlife.gr