Τι είναι αυτό που κάνει την αναπνοή δυσάρεστη; – 10 αιτίες για την κακοσμία

Ξυπνάμε το πρωί και νιώθουμε την ανάσα στο στόμα μας βαριά, όμως αρκετές φορές ακόμη και με το πλύσιμο των δοντιών τα πράγματα δεν καλυτερεύουν σημαντικά. Τι είναι αυτό που φταίει;

Δέκα λόγοι που κάνουν το στόμα μας να μυρίζει, αλλά και tips για να ξεμπερδεύουμε από αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση ακολουθούν παρακάτω.

Αλκοόλ, καφές, τσιγάρο

Μια βραδιά με αλκοόλ, μπορεί να προκαλέσει παραπάνω από ένα hangover. Το αλκοόλ για να εξατμιστεί στεγνώνει το στόμα, βοηθώντας έτσι να αναπτυχθούν τα μικρόβια που προκαλούν δυσοσμία στο στόμα. Το πρόβλημα ενισχύεται με τον καφέ, το τσιγάρο, αλλά και με τα πικάντικα τρόφιμα. Επίσης, η ξηροστομία στη διάρκεια του ύπνου, δικαιολογεί την κακοσμία του στόματος, με το πρωινό ξύπνημα.

Η γλώσσα

Τα μικρόβια στη γλώσσα είναι βασική αιτία της αναπνοής που μυρίζει. Η οδοντόβουρτσα ή το ειδικό εργαλείο για τον καθαρισμό της γλώσσας μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Στην ειδική ξύστρα γλώσσας αποφύγετε τα εύθραυστα πλαστικά ή τα μέταλλα για να μην διακινδυνεύσετε να κοπείτε.

Δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων

Όταν μειώνετε τους υδατάνθρακες και αυξάνετε την πρωτεΐνη για να χάσετε βάρος, το σώμα αρχίζει να καίει λίπος για ενέργεια. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί κετόνες, ενώσεις που προκαλούν άσχημη αναπνοή. Σε αυτήν την περίπτωση, το καλύτερο πλύσιμο των δοντιών δεν θα λύσει το πρόβλημα, οπότε εδώ, τη λύση μπορεί να δώσει μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη. 

Το κοινό κρυολόγημα

Μέσα σε όλες τις ενοχλήσεις που προκαλούν οι αναπνευστικές λοιμώξεις όπως το κοινό κρυολόγημα και η βρογχίτιδα, μπορούν επίσης να σας προκαλέσουν και κακοσμία στο στόμα, γιατί τα μικρόβια που τις προκαλούν, τρέφονται από το μπούκωμα της μύτης. Κι αν έχετε βουλωμένη μύτη, τότε θα αναπνέετε από το στόμα, στεγνώνοντάς το, προκαλώντας ακόμη πιο έντονη αναπνοή.

Έλκος στομάχου

Ένα μικρόβιο, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, μπορεί επίσης να προκαλέσει κακοσμία, σύμφωνα με μια μελέτη στο Journal of Medical Microbiology. Η θεραπεία για το μικρόβιο μπορεί να σας απαλλάξει όχι μόνο από τους κινδύνους του ελικοβακτηριδίου, αλλά και από την δυσάρεστη αναπνοή. Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιβιοτικά, που πρέπει να σας συνταγογραφήσει ο γιατρός σας. 

Φάρμακα

Περισσότερα από 400 συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά και αντιαλλεργικά φάρμακα μπορούν να μειώσουν δραστικά τη ροή του σάλιου. Αυτό όμως βοηθά στην απομάκρυνση των τροφίμων και των βακτηρίων, κρατώντας μακριά την κακοσμία του στόματος. Η αλλαγή των φαρμάκων μπορεί να μην είναι πάντα εφικτή, οπότε η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση συνιστά να παραμένετε ενυδατωμένοι και να μασάτε τσίχλα χωρίς ζάχαρη για να διατηρείτε το στόμα σας υγρό. Ειδικά στοματικά διαλύματα μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Αμυγδαλές

Οι αμυγδαλές στο πίσω μέρος της γλώσσας μπορεί να καλυφθούν από βακτήρια, κομμάτια τροφής και νεκρά κύτταρα που σχηματίζουν ένα σκληρό στρώμα που συνήθως φεύγει μόνο του. Στο μεταξύ όμως μπορείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία, κάνοντας γαργάρες με αλατόνερο. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να προτείνει κι άλλες επιλογές.

Αποξηραμένα φρούτα

Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τα βακτήρια που προκαλούν μυρωδιές την λατρεύουν. Ένα τέταρτο του φλιτζανιού με σταφίδες έχει 21 γραμμάρια ζάχαρη. Η ίδια ποσότητα αποξηραμένων βερίκοκων έχει 17 γραμμάρια ζάχαρη. Δηλαδή 4-5 κουταλάκια του γλυκού καθαρή ζάχαρη. Για τον ίδιο λόγο, τα αποξηραμένα φρούτα κολλούν στα δόντια, οπότε για να είστε σίγουροι ότι δεν θα θρέψετε τα μικρόβια στο στόμα σας, φροντίστε μετά από ένα σνακ να χρησιμοποιήσετε την οδοντόβουρτσα και το νήμα σας.

Παλινδρόμηση στο στομάχι

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια κοινή πεπτική διαταραχή. Η δυσάρεστη αναπνοή, μπορεί να οφείλεται σε κάποια άπεπτη τροφή που επανέρχεται ή από τον ερεθισμό από το οξύ του στομάχου που επιστρέφει στον οισοφάγο. Εδώ χρειάζεται η βοήθεια του γιατρού σας. 

Σπασμένα δόντια και σφραγίσματα

Η κακή κατάσταση των δοντιών με επιτρέπει στις τροφές να παγιδεύονται στα ενδιάμεσα κενά, αναπαράγοντας τα μικρόβια που προκαλούν τερηδόνα, ουλίτιδα και κακοσμία του στόματος. Η κακή εφαρμογή οδοντοστοιχιών μπορεί να προκαλέσει τα ίδια προβλήματα. Τρέξτε στον οδοντίατρο για καινούριο σφράγισμα ή για ανανέωση των παλιών που έχουν σπάσει.

in.gr