Τσαγκαράδα Πηλίου: Το ιδανικό χωριό για τους λάτρεις του βουνού και της θάλασσας

Βουνό ή θάλασσα; Αν ανήκετε σε αυτούς που δεν μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα στα δύο και θέλουν μια απόδραση που προσφέρει τον απόλυτο συνδυασμό, τότε το Πήλιο είναι ο ιδανικός προορισμός για εσάς. Τα χωριά του βουνού των Κενταύρων συναγωνίζονται το ένα το άλλο σε φυσική ομορφιά και είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις κάποιο. Η Τσαγκαράδα, στην ανατολική πλευρά του Πηλίου, είναι αναμφίβολα ένα από τα ομορφότερα.

Αυτό το καταπράσινο χωριό έχει πανέμορφες πλατείες και εκκλησίες, παραδοσιακά αρχοντικά και πετρόχτιστα καλντερίμια, ενώ προσφέρει αρκετές ενδιαφέρουσες επιλογές για διαμονή και φαγητό. Η Τσαγκαράδα είναι το χωριό που μπορεί να σε οδηγήσει στο δάσος για να ανακαλύψεις τη μαγεία της πηλιορείτικης φύσης την ίδια στιγμή που μπορεί να σε στείλει σε υπέροχες παραλίες για να βουτήξεις στα νερά του Αιγαίου.

Τσαγκαράδα Πηλίου: Ανάμεσα στο δάσος και τη θάλασσα

Η Τσαγκαράδα είναι πνιγμένη στο πράσινο (πηγή: Shutterstock)

Σε απόσταση 50 χλμ. από τον Βόλο, στο Ανατολικό Πήλιο, εκεί όπου το βουνό συναντά τη θάλασσα, βρίσκεται η Τσαγκαράδα, ένα πανέμορφο χωριό πνιγμένο στο πράσινο. Όσοι λατρεύουν να «χάνονται» στη φύση, θα βρουν τον παράδεισό τους εδώ. Εντυπωσιακά αιωνόβια πλατάνια, τρεχούμενα νερά, λιθόκτιστα καλντερίμια και παραδοσιακά σπίτια, αραιά χτισμένα μέσα στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον, δημιουργούν το ιδανικό σκηνικό χαλάρωσης. Χτισμένη αμφιθεατρικά στην κατάφυτη πλαγιά, η Τσαγκαράδα χαρίζει μοναδική θέα στη θάλασσα του Αιγαίου, η οποία βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά.

Η κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής με τον διάσημο χιλιόχρονο πλάτανο (πηγή: Shutterstock)

Το χωριό αποτελείται από τέσσερις συνοικίες που έχουν πάρει το όνομά τους από τις εκκλησίες που βρίσκονται στις όμορφες πλατείες τους. Η παλαιότερη είναι αυτή των Ταξιαρχών, ακολουθούν η Αγία Παρασκευή, που δίπλα από την εκκλησία της βρίσκεται ένας θεόρατος πλάτανος (υπολογίζεται ότι έχει ηλικία πάνω από 1.000 χρόνια), ο Άγιος Στέφανος και η συνοικία της Αγίας Κυριακής που απλώνεται στο νοτιότερο σημείο. Ανάμεσα στα αξιοθέατα του χωριού είναι η Νανοπούλειος Σχολή και η Αχιλλοπούλειος Σχολή, ιστορικά κτήρια που αποτελούν δείγματα της τοπικής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής.

Πεζοπορία και βουτιές

Οι λάτρεις της πεζοπορίας θα βρουν τον παράδεισό τους στην Τσαγκαράδα (πηγή: Shutterstock)

Η Τσαγκαράδα, όπως και όλο το ανατολικό Πήλιο, είναι ιδανικός προορισμός για πεζοπορικές διαδρομές, μέσα σε καλντερίμια και μονοπάτια που χάνονται στα δάση της καστανιάς και της οξιάς. Φορέστε άνετα παπούτσια για περπάτημα και κάντε το γύρο του χωριού. Ένα από τα ομορφότερα μονοπάτια είναι αυτό που ξεκινάει από την Αγία Παρασκευή και, μετά από πορεία μέσα στο δάσος, καταλήγει στη Νταμούχαρη (γνωστή από την ταινία Mamma Mia) με το όμορφο φυσικό λιμανάκι και στη συνέχεια στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Αγίου Ιωάννη.

Η παραλία Μυλοπόταμος (πηγή: Shutterstock)

Με ορμητήριό σας την Τσαγκαράδα, μπορείτε να επισκεφθείτε υπέροχες παραλίες. Σε κοντινή απόσταση από το χωριό, ο εξωτικός και πανέμορφος Μυλοπόταμος είναι μία από τις διασημότερες και πιο πολυφωτογραφημένες παραλίες του Πηλίου. Το τοπίο είναι επιβλητικό: γαλαζοπράσινα νερά, χρυσή άμμος, λευκό βοτσαλάκι και ένας βράχος με άνοιγμα που χωρίζει την παραλία στα δύο. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και τη Φακίστρα, η οποία έχει μπει σε ουκ ολίγες λίστες με τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας. Για να προσεγγίσετε τον πανέμορφο μικροσκοπικό κόλπο, θα ακολουθήσετε την ταμπέλα από την Τσαγκαράδα και στη συνέχεια θα περπατήσετε σε ένα κατηφορικό μονοπάτι για 15-20 λεπτά.

Το μονοπάτι για την παραλία Φακίστρα (πηγή: Shutterstock)

reader.gr