Έλλη Καστρίκα: Αποστολή και όραμα μου είναι να υποδέχομαι τα μωρά σε ένα κόσμο που θα αγκαλιάζει την διαφορετικότητα

Η Έλλη Καστρίκα  είναι επαγγελματίας μαία – τα τελευταία οκτώ χρόνια – και ασχολείται με το μοντέλο τοκετού one to one care από το 2013.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, στη Σχολή Μαιευτικής συνέχισε με  υποτροφία, το Μεταπτυχιακό της στη Βιολογία της Αναπαραγωγής.

Κατέχει  διεθνείς πιστοποιήσεις για το τοκετό, το waterbirth, το θηλασμό και το βρεφικό μασάζ, ενώ αυτό το διάστημα  είναι φοιτήτρια της Σχολής Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας με αγαπημένο μοντέλο ειδίκευσης της προσωποκεντρική μέθοδο.

 Συν-δημιουργός του «wewelcomebabies»  ένος χώρου που προσφέρει μαιευτικές υπηρεσίες σεμινάρια γονεικότητας και συμβουλευτική για θέματα γυναίκειας υγείας.

Όπως σημειώνει η ίδια «αποστολή και όραμα μου είναι να υποδέχομαι τα μωρά σε ένα κόσμο που θα αγκαλιάζει την διαφορετικότητα και να φροντίζω τις γυναίκες. Και αυτό κάνω καθημερινά. Κάθε χρόνο προετοιμάζω και είμαι δίπλα σε170 ζευγάρια στη διάρκεια του τοκετού, στη λοχεία και στο θηλασμό. Προετοιμαζόμαστε και συνδεόμαστε για να κάνουμε το τοκετό πάρτι την γονεϊκότητα παιχνίδι και να φροντίζουμε το σώμα μας».

Κα. Καστρίκα, είστε μαία. Ποιο είναι το έναυσμα να ασχοληθείτε με την μαιευτική και εν έτει 2022 ποιες είναι οι αρμοδιότητες σας;

Μια ιστορία που άκουγα από τη πατέρα μου ήταν ο λόγος που με οδήγησε να ακολουθήσω το επάγγελμα της μαίας και να νιώθω τόσο μεγάλη σύνδεση με το κλάδο της μαιευτικής. Αυτή η ιστορία που πέρασε στη επόμενη γενιά και συνεχίζει να με εμπνέει και να με καθοδηγεί. Η προγιαγιά μου, όπως μου έλεγε ο πατέρας μου ήταν μια δυναμική μαμή που βοήθησε δεκάδες γυναίκες να γεννήσουν με ασφάλεια τα μωρά τους στο σπίτι την δεκαετία του 1950.  Κάθε τοκετός μια ιστορία, μια διαδρομή μια μαρτυρία στο θαύμα της φύσης. Οι μαίες είμαστε μέχρι και σήμερα αυτοί οι παρατηρητές του θαύματος της δημιουργίας της ζωής. Η σύγχρονη  μαία είναι υπεύθυνη για τη παρακολούθηση της κύησης, τη διεκπεραίωση του φυσιολογικού τοκετού  σε μαιευτήριο ή στο σπίτι, τη υποστήριξη της γυναίκας στη λοχεία και το θηλασμό. Η σύγχρονη μαία ολοκληρώνοντας ένα κύκλο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης πενταετούς  φοίτησης θα την συναντήσουμε να κατέχει  ενεργό ρόλο σε όλες σχεδόν τις βαθμίδες του τομέα υγείας που ασχολούνται με τη γυναίκα , τη έγκυο και το μωρό.

Ποιος είναι ο κοινωνικός ρόλος των μαιών;

 Η μαία αναλαμβάνει δράσεις και παρεμβαίνει υποστηρικτικά στη κοινότητα με στόχο την υγεία των γυναικών και των οικογενειών τους. Η φροντίδα που παρέχει η μαία είναι ολιστική και είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματική για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στη γυναίκα και την οικογένειά της. Ο κοινωνικός ρόλος της μαίας είναι αδιαμφησβήτητα  ο πιο ουσιαστικός για να θέσει τα θεμέλια για μια κοινωνία που θα αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα, θα σέβεται τη  αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος , θα βάζει σε πρώτο πλάνο τη ολιστική  φροντίδα και θα δίνει πάντα επιλογές .

Συν-δημιουργός του wewelcomebabies  ένος χώρου που προσφέρει μαιευτικές υπηρεσίες  σεμινάρια γονεικότητας  και συμβουλευτική για θέματα γυναίκειας υγείας.

Το we welcome babies είναι η ματιά μου στη γονεϊκότητα και στη ολιστική προσέγγιση που χρειάζεται ειδικά στη αρχή αυτής της περιόδου για το ζευγάρι. Κάθε φορά που γεννιέται ένα παιδί στο κόσμο χρειάζεται ένα χαρούμενο καλώς όρισμά, όπως λέει και το όνομά μας. Έτσι δημιουργήθηκε ένας χώρος διαδικτυακός που προσφέρει ελεύθερα πληροφορίες σε θέματα τοκετού, θηλασμού και γονεϊκότητας. Παράλληλα  μαζί με αναγνωρισμένους επαγγελματίες στο χώρο της υγείας δημιουργήσαμε κύκλους σεμιναρίων για τη προετοιμασία του τοκετού, τη εισαγωγή στέρεων τροφών, τις πρώτες βοήθειες για βρέφη και μικρά παιδιά ,το δημιουργικό παιχνίδι και το βρεφικό μασάζ. Όλα αυτά είναι διαθέσιμα διαδικτυακά αλλά σύντομα θα δημιουργήσουμε το φυσικό μας χώρο όπου θα περιμένουμε να συνδεθούμε με τους μελλοντικούς και νέους γονείς.

Ποιο είναι το επίπεδο της χώρας μας, σε σχέση με άλλες χώρες στον τομέα αυτό;

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που έχει πει  Agnes Gereb : H ελευθερία σε μια χώρα μπορεί να μετρηθεί με την ελευθερία στον τοκετό», αυτή η φράση φέρνει  στο προσκήνιο μία από τις σοβαρότερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αφορά στις συνθήκες γέννησης ενός ανθρώπου και ταυτόχρονα φωτίζει το καθολικό αίτημα επαναδιεκδίκησης της επιλογής στον τοκετό  για τις γυναίκες  ειδικά στη χώρα μας. 

Η Ελλάδα καταγράφει από τα υψηλότερα ποσοστά καισαρικής τομής στο κόσμο, με αυτό να ανέρχεται στο 56,4 % βάση επίσημων στατιστικών ενώ σε κατά τόπους μαιευτήρια της χώρας αυτό μπορεί να φτάνει το 80%. Είναι μια μάστιγα που συνδέεται με τα υψηλά ποσοστά μαιευτικής βίας. Τι μας λέει αυτό το ποσοστό σε μια πρώτη ανάγνωση ότι κάτι παραπάνω από μισό πληθυσμό δεν μπορεί να γεννήσει φυσιολογικά, πόσο λογικό μπορεί να μοιάζει αυτό το ποσοστό είναι το πρώτο που σκέφτεσαι ένας παρατηρητής. Η ιατρικοποίηση του τοκετού στη Ελλάδα, έχει δημιουργήσει μια κανονικοποιηση των παρεμβατικών τοκετών, της καισαρικής τομής και της τοκοφοβίας. Οι παρεμβάσεις σε ένα τοκετό αυξάνουν το ρίσκο για τη ασφάλεια τόσο της μητέρας όσο και του μωρού. Τέτοιου είδους παρεμβάσεις είναι η διαδικασία της πρόκλησης πριν τις 40 εβδομάδες όταν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, η χρήση φαρμάκων , η χρήση της περινεοτομής, η μη λήψη φαγητού και νερού κατά τη διάρκεια του τοκετού, η απομάκρυνση του μωρού από τη μητέρα του αμέσως μετά τον τοκετό και πολλά άλλα και η λίστα δεν τελειώνει και φανταστείτε αναφέρω ενδεικτικά μερικά.

Η έλλειψη ενημέρωσης για τις επιλογές στον τοκετό, η διαστρεβλωμένη παρουσίαση της φυσιολογικής διαδικασίας του τοκετού, ενισχύουν αυτό το σκηνικό που κάνει χιλιάδες γυναίκες στη χώρα μας να βιώνουν τη μαιευτική βία. Στόχος για το κάθε επαγγελματία που ασχολείται με τη μαιευτική οφείλει να είναι η γυναίκα να βιώσει ένα τοκετό με σεβασμό , αγάπη και γαλήνη.

Επηρέασε η πανδημία την επιθυμία και την διάθεση για απόκτηση οικογένειας;

Αρχικά, είδαμε σημαντική μείωση στο αριθμό των γεννήσεων τα τελευταία χρόνια της πανδημίας πράγμα που μας αποτυπώνει το άγχος που έχουν βιώσει αρκετά ζευγάρια. Τα ζευγάρια θα αναβάλουν τη απόκτηση οικογένειας και σίγουρα στο κάδρο προβάλλεται και  οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Η οποία θα επηρεάσει, σε μικρότερο η μεγαλύτερο βαθμό, την προσωπική και οικογενειακή εισοδηματική κατάσταση πάνω από το 59% του πληθυσμού σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες.

Παράλληλα, είστε φοιτήτρια σχολής Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας. Με αγαπημένο μοντέλο ειδίκευσης της προσωποκεντρική μέθοδο. Πως συνδυάζονται αυτά τα δύο;

Η ενασχόληση μου με τη ψυχοθεραπεία , ως σύμβουλος ψυχικής υγείας σε λίγο καιρό είναι μια συνέχεια της σχέσης μου με τη μαιευτική. Στο κέντρο της δουλειάς μου βρίσκεται ο άνθρωπος. Το πως αισθάνεται , πως βιώνει τις αλλαγές, πως διαχειρίζεται το άγχος. Είναι όλα αυτά που μας φέρνει σε επαφή η γονεϊκότητα, η εγκυμοσύνη, η λοχεία.

Η προσωποκεντρική συμβουλευτική ή ψυχοθεραπεία είναι μια μορφή θεραπείας κατά την οποία η σχέση ανάμεσα στο σύμβουλο και τον πελάτη είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη και την αλλαγή.  Η θεραπευτική σχέση θεωρείται πρωταρχικής σημασίας. Η προσωποκεντρική προσέγγιση τη θεωρεί από μόνη της θεραπευτική.  Η τάση πραγμάτωσης του ατόμου παρέχει το κίνητρο για την ανάπτυξη και την αλλαγή, όμως, για να μπορέσει να λειτουργήσει, είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας όπου το άτομο γίνεται αποδεκτό και κατανοητό.

Δυο χρόνια πανδημίας και όλα έχουν ανατραπεί σε όλα τα επίπεδα. Εσάς πόσο σε επηρέασε και πόσο άλλαξε τον τρόπο σκέψης και την καθημερινότητα;

Είναι δυο χρόνια που μας άλλαξαν πολύ. Σκεφτήκαμε όλοι πόσο πολύτιμες είναι οι στιγμές που περνούν και δώσαμε μια υπόσχεση στο να φροντίζουμε περισσότερο τη υγεία και το εαυτό μας. Βρεθήκαμε πολλές ώρες μόνοι με τον εαυτό μας σε αυτά τα χρόνια της πανδημίας, εκεί έθεσα και στόχους στο επίπεδο της  αυτοπραγμάτωσης και τη αυτοβελτιώσης.

Σίγουρα μέσα σε αυτά τα χρόνια μας δόθηκαν ευκαιρίες να συνδεθούμε με τα μονοπάτια της γνώσης σε πανεπιστήμια του εξωτερικού που μέχρι τότε δεν είχαμε φανταστεί ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να ακολουθήσουμε. Έτσι μέσα σε αυτή τη κατάσταση βρήκα τη ευκαιρία να ενισχύσω τη γνώση, με διαδραστικές πλατφόρμες που μου χάρισαν μια μοναδική εμπειρία εκπαίδευσης και αλληλεπίδρασης.

 Ποια είναι τα σχέδια σας για τη χρονιά που διανύουμε; 

Η συνεχή εξέλιξη μου στο χώρο της μαιευτικής μέσα από τη έρευνα και η ενεργή μου προσφορά στη εξάλειψη της μαιευτικής βίας είναι για μένα σκοπός που θα με καθοδηγεί όλα τα χρόνια.

Θα ήθελα να δω να βγαίνουμε από τους περιορισμούς της Covid εποχής να δούμε ξανά πρόσωπα , χαμόγελα να αγκαλιαστούμε και με  ενέργεια να συνεχίσουμε τις ζωές μας.

Πιο ειδικά για τη χρονιά που διανύουμε θα ήθελα να δημιουργήσω περισσότερες δράσεις με το we welcome babies και να δω γρήγορα έτοιμο και το φυσικό του χώρο.