Ποια είναι η Έμα Στόουν, η εκθαμβωτική πρωταγωνίστρια του Λάνθιμου

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Έμα Στόουν δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από τις κερκίδες του ΣΕΦ, όπου παρακολούθησε από κοντά στον αγώνα μπάσκετ του Ολυμπιακού κόντρα στη Μονακό, δίπλα στον Γιώργο Λάνθιμο.

Ποια είναι όμως η Έμα Στόουν και πόσα ξέρουμε πραγματικά για αυτήν;

Η Έμα Στόουν γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου το 1988 στην Αριζόνα των ΗΠΑ. Γνωστή για τη φυσική της γοητεία, τη γεροδεμένη φωνή της και την προσαρμοστικότητα σε ένα ευρύ φάσμα ρόλων.

Απέκτησε την πρώτη της υποκριτική εμπειρία παίζοντας στο Valley Youth Theatre στο Phoenix. Κατά τη διάρκεια της πρώτης χρονιάς στο γυμνάσιο, έπεισε τους γονείς της να της επιτρέψουν να μετακομίσει στο Λος Άντζελες για να ακολουθήσει καριέρα ηθοποιού. Εκείνη και η μητέρα της πήραν ένα διαμέρισμα εκεί και η Στόουν έκανε κατ’ οίκον μαθήματα μεταξύ των οντισιόν.

Ο πρώτος της ρόλος ήρθε το 2005 όταν πήρε το ρόλο της Laurie Partridge στο The New Partridge Family.

Ακολούθησαν περισσότεροι τηλεοπτικοί ρόλοι και το 2007 η Στόουν έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο παίζοντας με τον Τζόνα Χιλ και τον Μάικλ Σέρα στην εφηβική κωμωδία Superbad.

Ο Στόουν συνέχισε να εμφανίζεται σε παρόμοιες ταινίες, από τις οποίες η πιο αξιοσημείωτη ήταν η κωμωδία τρόμου Zombieland (2009).

Την επόμενη χρονιά, η Στόουν πέτυχε τον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο, στην εφηβική κωμωδία Easy A (2010), όπου η καριέρα της απογειώθηκε.

Ο Στόουν εμφανίστηκε μαζί με τον Ράιαν Γκόσλινγκ στη ρομαντική κομεντί με μεγάλη απήχηση Crazy, Stupid, Love (2011) και στη συνέχεια επιλέχτηκε για τον ρόλο του Skeeter, της επίδοξης συγγραφέα που παίρνει συνεντεύξεις από αφροαμερικανές νοικοκυρές (που παίζουν οι Viola Davis και Octavia Spencer) για τις εμπειρίες τους από τη δουλειά για λευκές οικογένειες στο The Help της Tate Taylor – την πρώτη της εμπειρία εκτός κωμωδίας.

Στη συνέχεια, η Στόουν έπαιξε τη φίλη του Πίτερ Πάρκερ, Γκουέν Στέισι, στις ταινίες με υπερήρωες The Amazing Spider-Man (2012) και The Amazing Spider-Man 2 (2014), και πήρε άλλη τροπή ως το έρωτα του Γκόσλινγκ στην ευρέως διαδεδομένη αστυνομική ταινία Gangster Squad. (2013). Έπαιξε επίσης μαζί με τον Κόλιν Φερθ στη ρομαντική κωμωδία του Γούντι Άλεν, Magic in the Moonlight (2014).

Η Στόουν προτάθηκε για Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της ως συναισθηματικά ασταθής κόρη του πρωταγωνιστή, τον οποίο υποδύεται ο Μάικλ Κίτον, στο Birdman ή (The Unnexpected Virtue of Ignorance) (2014). Ήταν το ντεμπούτο της στο Μπρόντγουεϊ το 2014 στο ρόλο της Σάλι Μπόουλς στο Καμπαρέ, ωστόσο, που τράβηξε τα βλέμματα του σκηνοθέτη Ντάμιεν Σαζέλ.

Υποδυόταν την επίδοξη ηθοποιό Mia, της οποίας το γλυκόπικρο ειδύλλιο με τον πιανίστα της τζαζ Sebastian (Gosling) αποτελεί την πλοκή στο μιούζικαλ της ταινίας La La Land (2016). Η μαγευτική ερμηνεία της Stone της έφερε ένα βραβείο BAFTA, μια Χρυσή Σφαίρα και το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου.

Το 2017 η Έμα Στόουν πρωταγωνίστησε στο Battle of the Sexes ως πρωταθλήτρια τένις Billie Jean King στον αγώνα του 1973 εναντίον του Bobby Riggs (Steve Carell).

Στη συνέχεια ξανασυναντήθηκε με τον ηθοποιό της στο Superbad, Jonah Hill, στην τηλεοπτική μίνι σειρά Maniac (2018), στην οποία απεικόνισαν δύο αγνώστους που συμμετέχουν σε μια φαρμακευτική δοκιμή που υπόσχεται να τελειώσει τα προβλήματά τους. Την ίδια χρονιά ο Στόουν πρωταγωνίστησε μαζί με τη Ρέιτσελ Βάις στο σκοτεινό ρομπ της περιόδου The Favourite. Για την ερμηνεία της, η Στόουν έλαβε την τρίτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Στη συνέχεια επανέλαβε τον ρόλο της από το Zombieland για το σίκουελ του 2019. Αργότερα δάνεισε τη φωνή της στην οικογενειακή ταινία κινουμένων σχεδίων The Croods: A New Age (2020). Το 2021 ο Στόουν πήρε τον ομώνυμο ρόλο στην Cruella, μια ζωντανή κωμωδία για την Κρουέλα Ντε Βιλ, την κλασική «κακιά» της Disney από τα Εκατό και Ένα Σκυλιά Δαλματίας.

Το όνομα «Έμα» και τα κόκκινα μαλλιά

Η Έμα Στόουν (το κανονικό της όνομα είναι Έμιλι) επέλεξε το όνομα «Έμα» όταν έκανε εγγραφή στο Σωματείο Ηθοποιών (Screen Actors Guild – SAG) και το όνομα «Έμιλι Στόουν» ήταν ήδη καταχωρημένο. Η οικογένεια και οι φίλοι της την φωνάζουν Έμιλι.

Αν και είναι γνωστή ως κοκκινομάλλα, η Στόοουν στην πραγματικότητα είναι φυσική ξανθιά. Κατάφερε να κερδίσει τον πρώτο της ρόλο ως έφηβη, αφού πρώτα έβαψε τα μαλλιά της καστανά σκούρα. Ο κινηματογραφικός παραγωγός Τζαντ Άπατοου την άλλαξε από μελαχρινή σε κοκκινομάλλα για το ρόλο της στην ταινία Superbad.Επέστρεψε στο ξανθό για την ταινία The Amazing Spider-Man.Η Στόουν μετακόμισε από το Λος Άντζελες στο Γκρίνουϊτς Βίλατζ της Νέας Υόρκης το 2009.

Το 2015 μετακόμισε πίσω στο Λος Άντζελες. Έχει έναν σκύλο, τον Ρεν (Ren). Η μητέρα της Στόουν διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού και θεραπεύτηκε το 2008. Το 2010 για να γιορτάσει τα δυο χρόνια από τη θεραπεία της μητέρας της, η Στόουν έγραψε ένα γράμμα στον Πωλ Μακάρτνεϊ ζητώντας του να ζωγραφίσει δυο πόδια πουλιών, επειδή το τραγούδι «Blackbird» των Beatles από το 1968 είναι το αγαπημένο τραγούδι της μητέρας της.

Ο Μακάρτνεϊ το έκανε και έτσι η Στόουν και η μητέρα της τα έκαναν τατουάζ στους καρπούς των χεριών τους. Από τότε, η Στόουν έχει δουλέψει με τη Revlon και το Stand Up to Cancer για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του καρκίνου των γυναικών. Η Στόουν ξεκίνησε σχέση με τον συμπρωταγωνιστή της στο The Amazing Spider-Man, Άντριου Γκάρφιλντ το 2011. Παρ’ όλ’ αυτά, όπως και ο Γκάρφιλντ αποκάλυψε σε συνέντευξή του, χώρισαν το 2015.

in.gr