Φαιή Γκαραγκούνη: Πέτυχα αυτό που αγαπώ

Η Φαιή Γκαραγκούνη μεγάλωσε σε μια οικογένεια, με δύο γονείς, εκπαιδευτικούς που αγαπούν την ιταλική γλώσσα.  Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να της μεταδώσουν τον θαυμασμό και την αγάπη, τόσο για την γλώσσα, όσο και για την κουλτούρα της Ιταλίας, ώστε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την διδασκαλία της.

Από μικρή στα βαθιά, δεδομένου ότι πέρυσι τον Ιούνιο ολοκλήρωσε τις σπουδές της, στην Ιταλική Φιλολογία και εκ τότε άρχισε να διδάσκει, στην οικογενειακή επιχείρηση, στο Κέντρο Ιταλικής Γλώσσας «Γκαραγκούνης Αλέκος».

Μεγάλωσες μέσα σε μια οικογενειακή επιχείρηση με επίκεντρο την ιταλική γλώσσα και αποφάσισες να ασχοληθείς ενεργά. Ποιες προκλήσεις είχες να αντιμετωπίσεις;

Η βασική πρόκληση που είχα να αντιμετωπίσω ήταν να ανταποκριθώ στις προσδοκίες  της επιχείρησης ,η οποία λόγω της πολυετούς επιτυχίας στο χώρο των Ιταλικών απαιτούσε καταρτισμένο δυναμικό με γνώσεις δημιουργικότητα και διάθεση για διδασκαλία  κάτι  το οποίο δεν με δυσκόλεψε  πολύ λόγω της  στενής μου επαφής από μικρή ηλικία με την ιταλική γλώσσα.

Η ιταλική γλώσσα έχει την θέση που της αξίζει, στην τοπική κοινωνία; Κερδίζει έδαφος;

Είναι ευτυχές το γεγονός πως η ιταλική γλώσσα έχει κερδίσει αισθητό έδαφος  και αυτό είναι ορατό από το ενδιαφέρον,  τόσο των ενηλίκων, όσο και των παιδιών το οποίο καθημερινά όλο και μεγαλώνει, διότι πρόκειται για μια γλώσσα γεμάτη πάθος  που γοητεύει όσους την ακούν.

Κατά την άποψη σου, η ιταλική γλώσσα είναι δύσκολη για τους Έλληνες μαθητές; Ποια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά της, με την ελληνική και ποιες διαφορές έχουν;

Σαφώς και σε σχέση με άλλες γλώσσες είναι  πιο βατή. Όσον αφορά την σχέση της με την ελληνική είναι πολύ κοντά και στην φιλοσοφία και στο λεξιλόγιο που εμφανίζει πολλά κοινά στοιχεία . Το ευέλικτο συντακτικό , η προφορά τους  είναι σχεδόν πάντα φωνητική ,δηλαδή αυτό που βλέπεις αυτό προφέρεις και ο τρόπος εκφοράς μοιάζει με την γλώσσα μας ,γι’ αυτό στο εξωτερικό πολλές φορές μας περνάν για Ιταλούς.

Πόσο σημαντική είναι η εκμάθηση ξένων γλωσσών;

Πολύτιμη είναι η εκμάθηση ξένων γλωσσών  ιδιαίτερα στις μέρες  μας  τόσο για επαγγελματικούς λόγους  και για σπουδές στο εξωτερικό , όσο όμως και για να αποκτήσουμε πολυπολιτισμική κουλτούρα  , να συνυπάρξουμε με άλλους λαούς, να διευρύνουμε τους πνευματικούς μας ορίζοντες  πόσο μάλλον στην Ιταλία μια χώρα με απέραντη ομορφιά.

Δύο χρόνια πανδημίας και όλα έχουν ανατραπεί σε όλα τα επίπεδα. Εσένα πόσο σε επηρέασε και πόσο άλλαξε τον τρόπο σκέψη σου, καθώς και την καθημερινότητα σου;

Βεβαίως  και με επηρέασε η πανδημία όπως και όλους μας,  διότι  αυτή συνεπαγόταν μια μακροχρόνια καραντίνα , κάτι το οποίο δεν με εμπόδισε σε μεγάλο βαθμό να συνεχίσω απρόσκοπτα την εργασία μου καθώς  προσαρμόστηκα και εξοικειώθηκα πλήρως  με την τηλεκπαίδευση .

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου, τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο;

Όσον αφορά τα μελλοντικά μου σχέδια είναι πολλά και ελπίζω να τα πραγματοποιήσω .Προς το παρόν πέτυχα αυτό που αγαπώ και θέλω να κάνω όσον αφορά την υπόλοιπη  επαγγελματική μου ζωή να είμαι καθηγήτρια ιταλικών και να διδάσκω στο φροντιστήριο μας  φέρνοντας και εγώ πολλές νέες επιτυχίες όπως όλα αυτά τα χρόνια.