Γυαλιά ηλίου: 4 πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν τα αγοράσετε

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι τα γυαλιά ηλίου είναι ένα προαιρετικό αξεσουάρ για το καλοκαίρι. Όμως, περισσότερο από μια δήλωση μόδας, τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα για την προστασία των ματιών σας. Χωρίς αυτά, οι υπεριώδεις ακτίνες μπορούν να βλάψουν τον φακό και τον κερατοειδή χιτώνα του ματιού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καταρράκτη ή καρκίνο του δέρματος στον εύθραυστο ιστό γύρω από το μάτι. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος εάν τα μάτια σας είναι ανοιχτόχρωμα.

Αν λοιπόν ψάχνετε για ένα νέο ζευγάρι γυαλιών ηλίου δώστε βάση στην προστασία των ματιών και την άνεση – πέρα από το στυλ.

Δείτε μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου, πριν αγοράσετε ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου, καθώς δεν προσφέρουν όλα την ίδια προστασία:

#1 UV προστασία

Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να έχουν 100% προστασία από τις ακτίνες UVB και UVA. Αν και είναι γνωστό ότι η UVB είναι πιο επιβλαβής για το δέρμα και τα μάτια, οι γιατροί προτείνουν να αποφεύγονται και οι δύο τύποι ακτίνων. Οι φακοί θα πρέπει επίσης να μπλοκάρουν μήκη κύματος UV έως και 400 νανόμετρα.

Τα προστατευτικά γυαλιά ηλίου με γρατσουνιές θα πρέπει να αντικατασταθούν ή να επισκευαστούν, καθώς η ζημιά στην προστατευτική επίστρωση μπορεί να αφήσει τις ακτίνες UV. Η προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία είναι ιδιαίτερα σημαντική για παιδιά και εφήβους, καθώς τα μάτια τους απορροφούν περισσότερες ακτίνες UV από ό,τι οι ενήλικες. Το 80% της έκθεσης ενός ατόμου στη διάρκεια της ζωής του στις ακτίνες UV συμβαίνει πριν από την ηλικία των 18 ετών.

#2 Μέγεθος

Μεγαλύτεροι σκελετοί καλύπτουν μεγαλύτερη περιοχή του προσώπου, παρέχοντας έτσι περισσότερη προστασία στο δέρμα και τα μάτια. Τα γυαλιά ηλίου με φακούς που καλύπτουν και μέρος των κροτάφων μπορεί να είναι ωφέλιμα για να μπλοκάρουν τις ακτίνες που προέρχονται από τα πλάγια.

Τα σωστά τοποθετημένα γυαλιά είναι επίσης μια σημαντική παράμετρος που συχνά ωστόσο παραβλέπεται. Τι σωστό είναι τα γυαλιά σας να έχουν στενή εφαρμογή στο πρόσωπο. Ιδανικά, θέλετε τα γυαλιά ηλίου που καλύπτουν μέρος των κροτάφων σας να αποκλείουν όσο το δυνατόν περισσότερο φως.

#3 Χρώμα

Επειδή η προστατευτική επίστρωση UV είναι διαυγής, οι πιο σκούροι φακοί δεν είναι απαραίτητα πιο ωφέλιμοι από τους ανοιχτότερους φακούς. Ωστόσο, η απόχρωση των γυαλιών μπορεί να είναι πιο κατάλληλη για ορισμένες ρυθμίσεις. Ενώ τα γκρι γυαλιά μειώνουν τη συνολική φωτεινότητα χωρίς παραμόρφωση χρώματος, οι πορτοκαλί φακοί λειτουργούν καλύτερα σε συνθήκες με χαμηλότερες ρυθμίσεις φωτισμού και μπορούν να βελτιώσουν την αντίληψη του βάθους.

Η προτίμησή σας για την απόχρωση, ωστόσο, μπορεί να σχετίζεται περισσότερο με το χρώμα των ματιών σας. Τα άτομα με μπλε μάτια, που έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στο φως, τείνουν να κλίνουν προς τους γκρίζους φακούς επειδή εμποδίζουν περισσότερο ορατό φως. Τα άτομα με καστανά μάτια τείνουν να κλίνουν προς τους καφέ φακούς, ώστε να μην χρειάζεται να βγάζουν και να ξαναβάζουν τόσο συχνά τα γυαλιά τους.

#4 Ποιότητα

Τα γυαλιά ηλίου που δεν παρέχουν προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία μπορούν στην πραγματικότητα να κάνουν τα μάτια πιο ευάλωτα σε ζημιές. Οι σκούροι φακοί χωρίς προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία μπλοκάρουν το ορατό φως, το οποίο κάνει τις κόρες του ματιού να διαστέλλονται. Χωρίς προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, ακόμη πιο επιβλαβείς ακτίνες UV μπορούν να εισέλθουν στα μάτια μέσω μιας διεσταλμένης κόρης, ακόμα κι αν αισθάνεστε ότι είστε προστατευμένοι. Τη μεγαλύτερη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, την προσφέρουν τα πολωμένα γυαλιά ηλίου, καθώς εμποδίζουν όλες τις οριζόντιες ακτίνες UV.

Εάν σας συμβαίνει συχνά να στραβώνεστε εξαιτίας της αντηλιάς – ίσως από το σκι, την οδήγηση ή το ψάρεμα – οι πολωτικοί φακοί μπορεί να σας βοηθήσουν. Αυτοί οι φακοί μπορούν να μειώσουν το φως που αντανακλάται σε επιφάνειες όπως το χιόνι, το δρόμο και το νερό.

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να διασφαλίσετε ότι αγοράζετε γυαλιά ηλίου που προστατεύουν καλύτερα τα μάτια σας και εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, ένας οφθαλμίατρος ή εξουσιοδοτημένος οπτικός μπορεί να σας βοηθήσει.

vita.gr