Εμβολιασμός παιδιών για τη Μηνιγγίτιδα Β: Για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο αυτό το καλοκαίρι

Ωστόσο, κατά τη διάρκειά της, λόγω της εμφάνισης του νέου αυτού εχθρού, αφήσαμε για λίγο «στην άκρη» άλλες νόσους, εξίσου σημαντικές και επικίνδυνες, οι οποίες συνεχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους στις ζωές των μικρών μας.

Καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος της άνοιξης, οι αφορμές για αλληλεπίδραση και επαφή μεταξύ των παιδιών διαρκώς αυξάνονται, καθώς συναντώνται όλο και περισσότερο σε παιδικές χαρές, πλατείες και χώρους παιχνιδιού. Συνήθως, άλλωστε, αυτήν την εποχή του χρόνου, που οι ιώσεις δεν βρίσκονται σε έξαρση, ο φόβος των γονιών μειώνεται και τα μέτρα προστασίας έναντι των ιών και των βακτηρίων χαλαρώνουν, κάτι που συμβαίνει αυτό το διάστημα και σε ό,τι αφορά στον Covid-19. Ωστόσο, οι γονείς θα πρέπει πρώτα να έχουν σιγουρευτεί ότι τα παιδιά τους έχουν θωρακιστεί έναντι κινδύνων που δεν έχουν εποχικότητα.

Μια τέτοια απειλή, η οποία δεν έχει εποχικότητα και απειλεί την υγεία των παιδιών μας καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, είναι η μηνιγγίτιδα Β. Μία σπάνια, αλλά ιδιαιτέρως σοβαρή νόσος, για την οποία ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός.

Η σημασία του να προσέχουμε για να έχουμε

Μπορεί για πολλές από εμάς οι γνώσεις μας γύρω από τη μηνιγγίτιδα Β να είναι περιορισμένες ή να πιστεύουμε πως πρόκειται για μία νόσο που δεν μας αφορά και τόσο όμως, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως το πρώτο τρίμηνο του 2022 έκανε την εμφάνισή του στη χώρα μας και πρόκειται για ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα μηνιγγίτιδας Β, σε παιδί ηλικίας μικρότερης των πέντε ετών.

Τι σημαίνει αυτό; Πως είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας ότι παρότι η μηνιγγίτιδα Β είναι σπάνια και παρότι τα κρούσματα μειώθηκαν κατά την πανδημία, λόγω των περιοριστικών μέτρων και της προστασίας του πληθυσμού από την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια, αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να επανεμφανιστεί, ειδικά έπειτα από το «εμβολιαστικό κενό» που δημιούργησε η πανδημία -κάτι που έχει ήδη συμβεί ακόμα και με άλλα «ξεχασμένα» λοιμώδη νοσήματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για εμάς, λοιπόν, που δεν θέλουμε να βρεθούμε προ εκπλήξεων, το συγκεκριμένο περιστατικό, το οποίο εμφανίστηκε σε μία περίοδο κατά την οποία τα περιοριστικά μέτρα ήταν σε ισχύ σε μεγάλο βαθμό, πρέπει ενδεχομένως να μας βάλει σε σκέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι από τον μήνα που διανύουμε και μετά, μιας και έχει ανακοινωθεί πως τα περιοριστικά μέτρα θα χαλαρώσουν κι άλλο και οι μάσκες θα αποτελέσουν παρελθόν από τον επόμενο μήνα.

Η αλήθεια είναι πως τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, καλούμαστε να είμαστε πιο προσεκτικές, καθώς η post-covid εποχή και οι συνέπειες που φέρει, είναι εδώ. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε, αλλά αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να μην αφήσουμε το «εμβολιαστικό κενό» που δημιουργήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών μας. Και για να συμβεί αυτό, αρκεί να πραγματοποιήσουμε μία επίσκεψη στον παιδίατρο μας, ο οποίος θα μας επιβεβαιώσει αν το παιδί μας έχει εμβολιαστεί έναντι της μηνιγγίτιδας Β ή αν πρέπει να προχωρήσουμε στον σχετικό εμβολιασμό -και να είμαστε ήρεμες για την υγεία των μικρών μας.

Picture2.jpg

Δίνοντας απαντήσεις στα πιο κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τη νόσο

Φυσικά, η υπευθυνότητα προϋποθέτει και γνώση. Πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των μικρών μας, άλλωστε; Το πρώτο βήμα για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τη μηνιγγίτιδα Β, λοιπόν, είναι το να ενημερωθούμε σχετικά με το ποιους προσβάλλει περισσότερο και το ποια είναι τα βασικά συμπτώματα της συγκεκριμένης νόσου.

Η αλήθεια είναι, λοιπόν, πως η μηνιγγίτιδα Β αποτελεί μία ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο, η οποία δεν κάνει διακρίσεις, καθώς προσβάλλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα -ακόμη και μέσα σε 24 μόλις ώρες- και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Αναφορικά με τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες της νόσου, αξίζει να γνωρίζουμε πως παρά το γεγονός πως οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, τα βρέφη και τα νήπια είναι ομάδες υψηλού κινδύνου και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες.

Πέρα από τις κατηγορίες που προσβάλλει, βεβαίως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και τα συμπτώματα, μέσω των οποίων εκδηλώνεται η μηνιγγίτιδα Β. Σχετικά με αυτά, το γεγονός πως τα αρχικά στάδια της νόσου μοιάζουν με εκείνα της απλής ίωσης, μπορεί να δημιουργήσουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα». Ωστόσο, η μηνιγγίτιδα Β εξελίσσεται ραγδαία. Εκτός από τον υψηλό πυρετό, τον πονοκέφαλο και τον έμετο, λοιπόν, άλλα συμπτώματα της νόσου είναι η αυχενική δυσκαμψία, η φωτοφοβία και το αιμορραγικό εξάνθημα.

Picture3.jpg

Η υγεία μας, όπως γνωρίζουμε, είναι το πολυτιμότερο αγαθό στη ζωή μας. Είναι σαφές, λοιπόν, πως η προστασία έναντι της μηνιγγίτιδας Β είναι επιτακτική ανάγκη. Αυτήν την άνοιξη, λοιπόν, ας κάνουμε ένα «δώρο» στα παιδιά μας και κατ’ επέκταση σε εμάς τις ίδιες. Ποιο είναι αυτό; Ο εμβολιασμός τους, που αποτελεί ουσιαστικό μέτρο πρόληψης. Ειδικά εάν το παιδί μας είναι από δύο μηνών και άνω, δεν χρειάζεται δεύτερη σκέψη, καθώς μπορούμε να προβούμε στην έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού του και έτσι, να το προστατεύσουμε και να απαλλαγούμε από το άγχος.

queen.gr