Μελίνα Παξινού: Μεγάλωσα σε ένα σπίτι γεμάτο μουσική

H Μελίνα Παξινού είναι σαξοφωνίστρια και συνθέτρια, γεννημένη και μεγαλωμένη στο Αμβούργο.

Σπούδασε μουσική παραγωγή, σύνθεση και ενορχήστρωση στην SRH Hochschule der populaeren Kuenste στο Βερολίνο (BA 2018). Πλέον διαμένει μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου.

Μεγάλωσε σε ένα σπίτι γεμάτο μουσική, με τα ακούσματα του Χατζιδάκι και του ρεμπέτικου.

Τα πρώτα μαθήματα τα έκανε με τον μπαμπά της, ο οποίος της μάθαινε κομμάτια στο πιάνο ‒εκείνος έπαιζε τα ακόρντα και η Μελίνα ακολουθούσε με τις μελωδίες. Συνέχισε με μαθήματα πιάνου στη Yamaha Music School Hamburg, όπου στην ηλικία των εννέα πήρε μια υποτροφία για σύνθεση. Στα δέκα ήρθε και η επαφή με την τζαζ μουσική, η σχέση της με το σαξόφωνο και την τζαζ big band του μουσικού σχολείου Wilhelm-Gymnasium του Αμβούργου.

Η καταγωγή της από την πλευρά του μπαμπά της είναι Πειραιώτικη και από την μεριά της μαμάς της Τρικαλινή. (O παππους της ήταν ο ποδοσφαιριστής Σπύρος Τσιάνος).

Οι συνθέσεις της είναι ένας συνδυασμός από μοντέρνο Jazz και ελληνικά μουσικά στοιχεία  Greek Jazz. Έχει κυκλοφορήσει τρεις δίσκους το «Circle of Oddness» (2018) , το «Athens» (2019) με guest τον σπουδαίο λυράρη και φιλέλληνα Ross Daly και το ‚Remixes EP‘ (2020) σε συνεργασία με την θρυλική Λένα Πλάτωνος.

Όλα τα 3 άλμπουμ κυκλοφόρησαν στην δισκογραφική εταιρία «MachenMachenMachen» (Plaza Plasa Edition) του Franz Plasa στο Αμβούργο.

Έχει συμμετάσχει σε  διάφορα φεστιβάλ και κοντσέρτα του εξωτερικού αλλά και της Ελλάδας όπως στην Fabrik (Hamburg), Goldbekhaus (Hamburg), B-flat Jazzclub (Berlin), Zig Zag Jazzclub (Berlin), Syros Jazz Festival, The Zoo (Athens), Music Showcase Greece (Thessaloniki), Duende Jazz Bar (Thessaloniki), Red Bull Music (London), Hilton (Athens) , Hotel Grande Bretagne (Athens) και άλλα.

Πότε θυμάσαι τον εαυτό σου να ασχολείται με τη μουσική και τι αφορούσε αυτό ;

Από πολύ μικρή ηλικία ήρθα σε επαφή με τη μουσική καθώς οι γονείς μου κάνανε ρεμπέτικες βραδιές στο σπίτι, παίζανε μουσική και καλούσανε πολύ κόσμο. Μεγάλωσα σε ένα σπίτι γεμάτο μουσική, με τα ακούσματα του Χατζιδάκι και του ρεμπέτικου. Τα πρώτα μαθήματα πιάνου τα έκανα με τον μπαμπά μου, ο οποίος μου μάθαινε να παίζω της μελωδίες και εκείνος έπαιζε τα ακόρντα. Έπειτα άρχισα να παίρνω μαθήματα πιάνου σε ωδείο και στην ηλικία των 10 ετών, ήρθα σε επαφή με την τζαζ μουσική, όταν πήγα στο μουσικό σχολείο του Αμβούργου, “Wilhelm- Gymnasium”.

 Γιατί επέλεξες το σαξόφωνο;

Το σαξόφωνο το επέλεξα, επειδή στο μουσικό σχολείο που πήγαινα, υπήρχαν ήδη πολλά άτομα που παίζανε πιάνο, οπότε έπρεπε να διαλέξω και κάποιο όργανο ακόμα. Τώρα, γιατί επέλεξα το σαξόφωνο συγκεκριμένα δεν θυμάμαι ακριβώς αλλά αυτό που θυμάμαι είναι ότι πάντα με εντυπωσίαζε η μορφή του, o ιδιαίτερος ήχος και το χρυσό του χρώμα.

 Συνάντησες εμπόδια στην έως τώρα επαγγελματική σου εξέλιξη;

Πάντα υπάρχουν εμπόδια, το θέμα είναι πως τα αντιμετωπίζεις. Προσπαθώ να βρίσκω σε κάθε εμπόδιο και μια θετική πλευρά ώστε να μου δίνει δύναμη να συνεχίζω.

Σίγουρα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο όπως την τζαζ, έχω την ανάγκη να είμαι τριπλά προετοιμασμένη αλλά αυτό και πάλι είναι κάτι που σε πάει μπροστά.

Δυο χρόνια πανδημίας και όλα έχουν ανατραπεί σε όλα τα επίπεδα. Πόσο σε επηρέασε και πόσο άλλαξε τον τρόπο σκέψης και την καθημερινότητα;

Σε αυτά τα δυο χρόνια αφιερώθηκα στην μουσική παραγωγή για ταινίες και διαφημίσεις και ήταν ένα πράγμα που μπορούσα να κάνω και από σπίτι χωρίς επαφή με κόσμο. Συνεργάστηκα online με εταιρίες όπως την Twisted Jukebox, του Λονδίνου για το άλμπουμ «Jazz Noir» και εμβάθυνα της γνώσεις μου στην σύνθεση για ταινίες στο online workshop του συνθέτη Βασίλη Μήλεση και ιδρυτή της «Screen Composer Academy».

Παράλληλα σε αυτό έγραψα τη μουσική για το παιδικό ηχητικό παραμύθι «Τα 8 ψαράκια και η χρονομηχανή»  της Στέλλας Τσιάνιου και του Δημήτρη Αθανασίου, στο οποίο οι εκφωνητές ήταν ο Λευτέρης Λαζάρου, Χριστόφορος Πέσκιας, Αστέριος, Ιλάν, Μάνθος Γιουρτζόγλου, Αμαλία και Βεατρίκη Βίνος, Βάσσο Χριστοδούλου, Σπύρος Λευκοφρίδης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Κλωνής, Ρία Καραγιάμπα, Νίκος Τράντος και Στέφανος Διβάνης.

Πρόσφατα δεχτήκαμε με πολλή χαρά την σφραγίδα της Unesco για το παραμύθι στην ελληνική γλώσσα από την κυρία Γεωργία Παράσχου (Ιδρύτρια του Humanity Greece & Διευθύντρια Πολιτισμού & Νεολαίας του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων) και τον κύριο Ιωάννη Μαρωνίτη (Πρόεδρος & CEO International Action Art Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.

“Η εξαιρετική αυτή έκδοση είναι ένα κλειδί που ανοίγει την ψυχή και τον νου του παιδιού. Διευρύνει τους ορίζοντες στην δημιουργικότητα, στην αλληλεγγύη , στην συνεργασία. Στέλνει ηχηρά μηνύματα και δίνει απαντήσεις στους προβληματισμούς και ανησυχίες των παίδων και των γονέων“

 Στης 20. Μαΐου θα κυκλοφορήσει και το 4ο  άλμπουμ σου, με τίτλο «Τime – Melina Paxinos Quartet feat. Andreas Polyzogopoulos», το οποίο είναι αφιερωμένο στον χρόνο. Μίλησε μας για το νέο σου δισκογραφικό βήμα.

Το νέο μου άλμπουμ «Τime – Melina Paxinos Quartet feat. Andreas Polyzogopoulos», το οποίο θα κυκλοφορήσει στη 20 Μαΐου.

Το αφιερώνω στα «τώρα» μας, γιατί ο χρόνος είναι το πιο πολύτιμο πράγμα που έχουμε. Μαζί μου στην μπάντα βρίσκονται ο Γιάννης Παπαδόπουλος στο πιάνο, ο Ντίνος Μάνος στο μπάσο και ο Δημήτρης Κλωνής στα τύμπανα. Αυτή τη φορά προσκάλεσα ως guest μουσικό τον Ανδρέα Πολυζωγόπουλο, ο οποίος μας συνοδεύει με το λυρικό του παίξιμο, στην τρομπέτα και στο flugelhorn. Το τελευταίο κομμάτι στο άλμπουμ, είναι μια διασκευή από το ρεμπέτικο τραγούδι  «Τα ματόκλαδα σου λαμπούν»  του Μάρκου Βαμβακάρη, σε τζαζ εκδοχή. Με αυτόν τον τρόπο φέρνω το παρελθόν, δηλαδή την πολιτιστική μας κληρονομιά, στο παρόν. Σε αυτό το άλμπουμ, η μοντέρνα τζαζ συναντά το μεσογειακό άρωμα και δημιουργεί ένα μικρό ταξίδι στο χρόνο, δηλαδή το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, με τη βοήθεια των μελωδιών.

Ποια είναι τα επόμενα live?

Τα επόμενα μας live θα είναι στης 9 Ιουλίου στο Rhodes Jazz Festival με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Σέργιο Αϊβάζη, και στης 14, 15 & 16 Ιουλίου στο Athens Epidaurus Festival με καλλιτεχνική διευθύντρια την Κατερίνα Ευαγγελάτου και στην καλλιτεχνική επιμέλεια των εκδηλώσεων „Τζαζ στην πλατεία“ (Πειραιώς 260), ο Δημήτρης Τσάκας.