Το παιδί μου τρέμει τις βελόνες – Πώς θα ξεπεράσει το φόβο του;

Για ορισμένα παιδιά τα εμβόλια και οι ενέσεις προκαλούν απλά μια μικρή αναστάτωση, ενώ άλλα με τις βελόνες μπορούν πραγματικά να παραλύσουν από τον φόβο τους. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως τρυπανοφοβία και συνήθως εμφανίζεται μετά από μία αρνητική εμπειρία (μια εξέταση αίματος ή κάποια ένεση) και ακολουθεί τα παιδιά για χρόνια (αρκετές φορές ακόμα και στην ενήλικη ζωή).

Οι μελέτες δείχνουν ότι το 40% των παιδιών κάτω των 12 ετών αλλά και το 20% των εφήβων έχουν φόβο για τις βελόνες ή τις σύριγγες, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να αναβάλλουν τις εξετάσεις ή και τους εμβολιασμούς των παιδιών τους. Όμως, δεδομένου ότι τα εμβόλια και τα φάρμακα σε μορφή ένεσης παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ασθενειών και στη θεραπεία ασθενειών, είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους να παρηγορούμε τα μικρά παιδιά όταν έρθει η ώρα να αντιμετωπίσουν αυτές τις βελόνες.

Πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να το διαχειριστούν

Για τα μωρά, τα εμβόλια μπορεί να είναι πολύ λιγότερο δραματικά. Μερικές γκριμάτσες ή το αγαπημένο τους τραγουδάκι μπορεί να είναι αρκετά για να τους αποσπάσουν την προσοχή από αυτό που συμβαίνει. Ωστόσο, αν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο για να καταλαβαίνει τι γίνεται, είναι απίθανο να αποφύγετε τα κλάματα και τις φωνές.

Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές για να καταπραΰνετε αυτούς τους φόβους και να παρηγορήσετε τα παιδιά όταν πλησιάζει η ώρα της ένεσης:

Να είστε ειλικρινείς μαζί τους

Μπορεί να είναι πολύ δελεαστικό να κρύψετε την αλήθεια για μια επερχόμενη ένεση. Οι μάχες συνήθως ξεκινούν τη στιγμή που τα παιδιά ακούν για το ραντεβού που εκκρεμεί. Ωστόσο, το να λες ψέματα γι’ αυτό μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Εάν πείτε στο παιδί σας ότι θα βγείτε για παγωτό μετά τον παιδικό σταθμό, αλλά καταλήξει ξαφνικά στο ιατρείο, μπορεί αυτό να του δημιουργήσει δυσπιστία και να το κάνει να αισθάνεται λιγότερο ασφαλές.

Παραμείνετε ήρεμοι και σίγουροι

Τα παιδιά τρέφονται από τα συναισθήματά μας. Εάν αισθανθούν ότι είστε νευρικοί ή ότι περιμένετε να αντιμετωπίσετε το χάος, μπορεί γρήγορα να φοβηθούν περισσότερο. Αλλά αν παραμείνετε ψύχραιμοι, ήρεμοι και συγκεντρωμένοι, μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας μια μικρή δόση αυτοπεποίθησης.

Εξασκηθείτε λίγες μέρες πριν τον εμβολιασμό

Πολλά παιδιά επωφελούνται από την εξάσκηση λίγες μέρες πριν το ραντεβού για τον εμβόλιο, ειδικά αν είναι 4 ετών ή μεγαλύτερα. Σε αυτήν το role playing, μπορείτε πρώτα να προσπαθήσετε να αφήσετε το παιδί σας να είναι ο γιατρός που σας δίνει μια ευκαιρία (αυτό είναι όταν επιδεικνύετε τη δική σας γενναιότητα) και μετά να στραφείτε στο να δώσετε στο παιδί σας την ευκαιρία να προετοιμαστεί για τη μεγάλη μέρα.

Εξηγήστε τους γιατί εμβολιάζονται

Καθώς τα παιδιά ωριμάζουν, λαχταρούν μια βαθύτερη κατανόηση της ζωής. Η εξήγηση του γιατί τους αρέσει κάτι μπορεί να τα βοηθήσει να μάθουν περισσότερα για αυτό. Οι σαφείς και σύντομες εξηγήσεις μπορούν να αφαιρέσουν μέρος του φόβου για το άγνωστο.

Παρέχετε περισπασμούς

Οι περισπασμοί μπορεί να είναι ευλογία για τα μικρά παιδιά που φοβούνται τις ενέσεις. Ένα παιχνίδι που φέρατε από το σπίτι, ένα τραγούδι που θα πείτε μαζί ή ένα αστείο, μπορούν να κάνουν τη δουλειά ενώ το παιδί σας περιμένει να εμβολιαστεί. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από το παιδί σας να σας περιγράψει κάτι, όπως το αγαπημένο του γεύμα ή ένα μέρος, για να το βοηθήσετε να επικεντρωθεί σε κάτι άλλο.

Φέρτε έναν φίλο

Η παρουσία ενός φίλου ή ενός αδερφού στο ραντεβού μπορεί επίσης να αποσπάσει την προσοχή και να προσφέρει μια αίσθηση ασφάλειας σε ένα άγνωστο μέρος. Επιπλέον, μερικές φορές τα μεγαλύτερα παιδιά ενθαρρύνονται να «φορούν» ένα γενναίο πρόσωπο όταν υπάρχουν συνομήλικοι.

Βγείτε από το δωμάτιο αν χρειαστεί

Εάν το παιδί σας καταρρεύσει ψυχικά, κανένα από τα κόλπα δεν λειτουργεί και το θέαμα του μικρού σας να ουρλιάζει από φόβο σας αναστατώνει – είναι απολύτως εντάξει να φύγετε από το δωμάτιο και να επιτρέψετε στους επαγγελματίες γιατρούς να το χειριστούν. Οι παιδίατροι και οι νοσοκόμες είναι εκπαιδευμένοι να διαχειρίζονται αυτές τις καταστάσεις, γι’ αυτό μη διστάσετε να αναπνεύσετε και να βγείτε έξω από το δωμάτιο αν χρειάζεται. Θα τελειώσει πριν το καταλάβετε!

Προσφέρετε θετικούς επαίνους και μικρές ανταμοιβές

Μόλις τελειώσει η ένεση, επαινέστε το παιδί σας! Πείτε του πόσο περήφανοι είστε για αυτό και πόσο γενναίο είναι. Μικρές ανταμοιβές, όπως ένα αυτοκόλλητο ή ένα ταξίδι στο πάρκο, μπορούν επίσης να κάνουν θαύματα. Ο έπαινος και οι ανταμοιβές μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να συσχετίσουν την κατάσταση με τη διασκέδαση και τη θετικότητα αντί για τον φόβο.

Το παιδί σας μπορεί να μην αγαπήσει ποτέ τις βελόνες, αλλά με μερικά κόλπα και πολλή αγάπη, μπορείτε να το βοηθήσετε να τις μισεί λίγο λιγότερο κάθε φορά!

.imommy.gr/