Κι όμως, η κάθε γάτα γνωρίζει το όνομα της άλλης, σύμφωνα με μια νέα έρευνα

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Κιότο ανακάλυψαν ότι οι γάτες που ζουν με άλλα αιλουροειδή μπορούν να αναγνωρίσουν τα ονόματα των δικών τους φίλων ακόμη και των ανθρώπων με τους οποίους ζουν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο περιοδικό Scientific Reports, εξετάζοντας 48 γάτες που είτε ζούσαν σε νοικοκυριά με τουλάχιστον τρεις άλλες γάτες είτε ήταν από «καφετέριες για γάτες» όπου συγκατοικούσαν με πολλά άλλα αιλουροειδή. Για να ελέγξουν την αναγνώριση του ονόματός τους, οι ερευνητές έδειξαν σε κάθε γάτα μια οθόνη σ’ έναν υπολογιστή που έδειχνε το πρόσωπο μιας οικείας γάτας και μια ηχογράφηση του ιδιοκτήτη τους που φώναζε είτε το πραγματικό όνομα των εμφανιζόμενων γατών είτε ένα όνομα που δεν ταίριαζε με τη γάτα στην οθόνη.

Όταν άκουσαν ονόματα που δεν ταίριαζαν με το άτομο που εμφανιζόταν, οι σπιτόγατες ήταν μπερδεμένες. Αν το όνομα ταίριαζε με το πρόσωπο που έβλεπαν, κοιτούσαν περισσότερο την οθόνη. «Μόνο οι σπιτόγατες περίμεναν ένα συγκεκριμένο πρόσωπο γάτας όταν άκουγαν το όνομά της», έγραψαν οι ερευνητές.

Αν η γάτα σου κάνει πως δεν σε ακούει, απλώς σε αγνοεί

gates.jpg

Ο ερευνητής της επιστήμης των ζώων, Saho Takagi, είπε στο ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο The Asahi Shimbun ότι τα ευρήματα είναι «εκπληκτικά». Παρόλο που οι γάτες φαίνεται να αγνοούν τους ανθρώπους που φωνάζουν τα ονόματά τους επειδή δεν μας καταλαβαίνουν, αποδεικνύεται ότι μάλλον είναι απλώς …αγενείς. «Θέλω οι άνθρωποι να γνωρίζουν την αλήθεια. Τα αιλουροειδή δεν φαίνεται να ακούν τις συνομιλίες των ανθρώπων, αλλά στην πραγματικότητα ακούνε τα πάντα», είπε ο Takagi.

Οι ερευνητές δοκίμασαν ένα παρόμοιο τεστ με ανθρώπινα πρόσωπα αντί για γάτες, αλλά αυτά τα αποτελέσματα ήταν λιγότερο ξεκάθαρα. Διαπίστωσαν, ωστόσο, ότι οι γάτες από νοικοκυριά με περισσότερους ανθρώπους που ζούσαν μαζί τους, έδειχναν περισσότερο δισταγμό όταν φώναζαν το λάθος όνομα – πιθανώς επειδή αυτές οι γάτες ακούνε τους ανθρώπους να απευθύνονται ο ένας στον άλλο με το όνομά τους πιο συχνά. «Η συχνότητα και ο αριθμός της έκθεσης στα ερεθίσματα μπορεί να κάνει πιο πιθανή τη συσχέτιση ονόματος-προσώπου στις γάτες».

gates_onomata-(2).jpg

Η συμπεριφορά και η μάθηση της γάτας είναι ένας συνεχής τομέας μελέτης για τους ερευνητές. Το 2020, μια μελέτη έδειξε ότι οι γάτες μπορούν να μάθουν συμπεριφορές παρακολουθώντας τι κάνουν οι άνθρωποι και το 2019, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γάτες είναι λιγότερο απόμακρες από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι.

queen.gr