Η Διατροφή ως όπλο για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας – Από την Διαιτολόγο- Διατροφολόγο Ελευθερία Μπουντούρη

Κυτταρίτιδα είναι η εναπόθεση νερού και λίπους στον υποδόριο ιστό (κάτω από το δέρμα), λόγω κακής αιμάτωσης και εξαρτάται κι από τη δομή και το μέγεθος των λιποκυττάρων. Προκαλείται από αλλαγές στη δομή των λιποκυττάρων και των συνδετικών ιστών που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματός. Αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε αύξηση μεγέθους των λιποκυττάρων, τα οποία σπρώχνουν προς τα έξω τον συνδετικό ιστό, κάτω από το δέρμα. Έτσι δημιουργείται μια κατάσταση κατά την οποία το δέρμα εμφανίζεται ελαφρώς ανώμαλο και με λακκάκια.

Αίτια της εμφάνισης κυτταρίτιδας είναι οι ορμόνες, η κακή διατροφή, ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής γενικότερα (κάπνισμα, αλκοόλ, καταχρήσεις), γενετική προδιάθεση, αύξηση βάρους, διαταραγμένη κυκλοφορία του αίματος, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και εγκυμοσύνη. Μερικοί άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη γενετική προδιάθεση, ενώ ο βαθμός της κυτταρίτιδας σχετίζεται το ποσοστό σωματικού λίπους και την ηλικία. Το πάχος του δέρματος επίσης επηρεάζει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, ωστόσο κάθε σωματότυπος μπορεί να την παρουσιάσει, ακόμη και σε φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί μέσο για την πρόληψη και καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος με φυσιολογικό ποσοστό λίπους μειώνει σε σημαντικό βαθμό της εμφάνισή της.

  • Τα αντιοξειδωτικά θεωρούνται από τους καλύτερους σύμμαχους στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας όπως οι βιταμίνες C (εσπεριδοειδή, φράουλες, μπρόκολο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά) και Ε (φυτικά έλαια, σουσάμι), τα φλαβονοειδή (εσπεριδοειδή, κεράσια, κουνουπίδι, κρεμμύδια, τσάι, κόκκινο κρασί και κακάο), το β-καροτένιο (καρότα, εσπεριδοειδή), το συνένζυμο Q (σόγια, σκουμπρί, σαρδέλα),ο ψευδάργυρος (θαλασσινά, ξηροί καρποί, δημητριακά, σκληρά τυριά) και το σελήνιο (δημητριακά, ξηροί καρποί).
  • Περιορίστε τα «κακά», κορεσμένα λιπαρά, δηλαδή τα ζωικά λιπαρά και αυξήστε τα «καλά» λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, τα καρύδια και τα αμύγδαλα, το λιναρόσπορο, τη σόγια, τα λιπαρά ψάρια (περιέχουν ω-3) και τα φυτικά σπορέλαια (αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο).
  • Τρόφιμα πλούσια σε αλάτι(νάτριο) όπως είναι τα παστά, οι κονσέρβες, τα πατατάκια, τα αλμυρά τυριά και τα τρόφιμα τύπου Junk food, καλό είναι να αποφεύγονται. Αρκετά τρόφιμα δεν είναι εμφανώς αλατισμένα, αλλά περιέχουν υψηλές ποσότητες κρυμμένου αλατιού γι’ αυτό να ελέγχετε πάντα τις ετικέτες τους.
  • Με δεδομένο ότι αυξημένες ποσότητες ινσουλίνης μπορεί να σχετίζονται με την εμφάνιση κυτταρίτιδας, συστήνεται ισορροπημένη κατανάλωση υδατανθράκων μέσα στην ημέρα, καθώς είναι υπεύθυνοι για την αύξηση της ορμόνης αυτής. Έτσι, διαλέξτε προϊόντα ολικής άλεσης, καταναλώστε φρούτα και λαχανικά ως σνακ και μαζί με τα γεύματά σας αντίστοιχα, ενώ μπορείτε  να συνοδεύσετε το μεσημεριανό και το βραδινό σας και πάλι με ολικής άλεσης αμυλούχα τρόφιμα, όπως ψωμί, ζυμαρικά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, και παξιμάδια στις σωστές ποσότητες.
  • Το αλκοόλ μας αφυδατώνει και ενισχύει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, οπότε είναι σημαντικό να περιορίσουμε τις ποσότητες του αλκοόλ που καταναλώνουμε και να επιλέγουμε νερό για να ξεδιψάσουμε και όχι αλκοόλ.
  • Το σημαντικότερο: Πίνετε πολλά υγρά! Αυξημένη πρέπει να είναι και η κατανάλωση του νερού. 10-12 ποτήρια νερού είναι μια συνιστώμενη ποσότητα, η οποία αυξάνεται κατά τους θερινούς μήνες ή έπειτα από αυξημένη φυσική δραστηριότητα. Το νερό συμμετέχει στον μεταβολισμό όλων των βασικών θρεπτικών συστατικών. Υγρά λαμβάνουμε κι από τα τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, το γάλα, τους χυμούς, τις σούπες ή από αφεψήματα, όπως χαμομήλι, λουίζα, τίλιο κ.α.

Τέλος, η κάθε μορφής άσκηση συμβάλλει στην καύση θερμίδων, στην καλύτερη αιμάτωση των ιστών και κυκλοφορία του αίματος, καθώς και στη διατήρηση ή απώλεια του σωματικού βάρους. Με την καθιστική ζωή το λεμφικό υγρό λιμνάζει και οι τοξίνες που συσσωρεύονται μπλοκάρουν τον λιπώδη ιστό, ευνοώντας την ανάπτυξη κυτταρίτιδας.

Συμπερασματικά, η μείωση της όψης φλοιού πορτοκαλιού δεν είναι θέμα σωστής διατροφής δύο εβδομάδων, αλλά μιας διατροφικής συμπεριφοράς που διέπει την καθημερινότητά μας, σε συνδυασμό πάντα με την ήπια φυσική δραστηριότητα.

Ελευθερία Μπουντούρη

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ασκληπιού 9, Τρίκαλα

2431304686