Οι καλύτερες τροφές για την υγεία του κόλπου

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διατηρηθεί ο κόλπος σας υγιής: να κάνετε ασφαλές σεξ, να κάνετε ετήσιους γυναικολογικούς ελέγχους, να γυμνάζεστε τακτικά και να αντιμετωπίζετε οποιεσδήποτε λοιμώξεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αλλά μπορεί να μην γνωρίζετε ότι η υγιεινή διατροφή και η επιλογή ορισμένων τροφών μπορούν επίσης να προάγουν την κολπική υγεία.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις τροφές που μπορείτε να φάτε για να «στηρίξετε» την υγεία της ευαίσθητης περιοχής σας:

Γιαούρτι

Ο κόλπος σας περιέχει μεγάλες ποσότητες «καλών» βακτηρίων που βοηθούν στην προστασία σας από τα «κακά» βακτήρια που μπορεί να εισέλθουν στο σώμα σας. Μπορείτε να βοηθήσετε στην αύξηση των επιπέδων των χρήσιμων βακτηρίων τρώγοντας τροφές όπως το γιαούρτι. Τα καλά βακτήρια στο γιαούρτι μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν εξισορροπώντας τα επίπεδα οξέων στα κολπικά υγρά σας.

Για μεγαλύτερο όφελος, επιλέξτε μάρκες γιαουρτιού που περιέχουν ζωντανές καλλιέργειες, όπως Lactobacillus.

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Όπως το γιαούρτι, ορισμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση περιέχουν χρήσιμα καλά βακτήρια. Αυτά περιλαμβάνουν ορισμένα είδη ξινολάχανου και τουρσιά, kimchi, kombucha και κεφίρ.

Ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων για να δείτε αν το προϊόν που αγοράζετε περιέχει ζωντανές καλλιέργειες.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, σπόροι και δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν ενώσεις γνωστές ως πρεβιοτικά. Τα πρεβιοτικά είναι μια αγαπημένη τροφή των καλών βακτηρίων του εντέρου, τα οποία βοηθούν να διατηρείται ολόκληρο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου του κόλπου σας, υγιές και σε ισορροπία.

Στόχος να τρώτε τουλάχιστον 28 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα.

Χυμός μούρων

Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι η κατανάλωση χυμού cranberry μειώνει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, αλλά επίσης αποτρέπει τις κολπικές λοιμώξεις. Οι ενώσεις στα cranberries θα μπορούσαν να εξισορροπήσουν το επίπεδο pH του κόλπου και η όξινη ιδιότητά του βοηθά στην καταπολέμηση των βακτηρίων που προκαλούν λοιμώξεις.

Απλώς διαβάστε την ετικέτα και αγοράστε καθαρό χυμό cranberry χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Νερό

Εντάξει, δεν είναι φαγητό. Αλλά το νερό μπορεί να βοηθήσει τον κόλπο σας διατηρώντας τους ιστούς ενυδατωμένους και βοηθώντας το σώμα σας να αποβάλλει αποτελεσματικά τα «απόβλητα».

Φροντίστε την υγεία του κόλπου σας

Ακόμη και όταν κάνετε έξυπνες επιλογές κάθε μέρα για να προάγετε την κολπική σας υγεία, μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα.

Εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε κολπικά συμπτώματα, όπως κνησμό, κάψιμο, έκκριμα, ανεξήγητη αιμορραγία, πόνο, μυρωδιά ψαριού, ακράτεια ή αυξημένη επιθυμία για ούρηση, ζητήστε από έναν γυναικολόγο να αξιολογήσει τα συμπτώματά σας.

vita.gr