Παρασκευή Παλάτου: Θέλει χρόνο η αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς

Στο trikalalife μίλησε η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Παρασκευή Παλάτου και έδωσε χρήσιμες συμβουλές για την διατροφή, τι πρέπει να προσέχουμε, την σημασία της μεσογειακής διατροφής, αλλά και πόσο τελικά επηρέασε τη διατροφή μας η οικονομική κρίση.

Παράλληλα, σημειώνει ότι «ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει παίξει σπουδαίο ρόλο στην έξαρση της παχυσαρκίας, αλλά μην ξεχνάμε πως η τροφή είναι επιλογή».

Τί σε έκανε να επιλέξεις το επάγγελμα του διατροφολόγου και ποια διατροφή υποστηρίζεις; Έχοντας υπάρξει παιδί και έφηβη με επιπλέον κιλά, η έννοια της δίαιτας μπήκε από πολύ νωρίς στο μυαλό μου! Ακόμα θυμάμαι τις διαφημίσεις των ινστιτούτων αδυνατίσματος στην τηλεόραση και τον εαυτό μου να παρακαλάει τη μητέρα μου να με πάει! Η ενασχόληση με αυτό το επάγγελμα υγείας ήταν όπως καταλαβαίνετε  ζωτικής σημασίας για μένα! Η διαχείριση του βάρους δεν είναι εύκολο πράγμα, είναι ένας προσωπικός “Γολγοθάς”  που πιστέψτε με αφήνει ανεξίτηλα σημάδια στην ψυχή του ατόμου που τον αντιμετωπίζει! Όσον αφορά το ποια διατροφή υποστηρίζω, φυσικά τη μεσογειακή!

Είναι το μόνο διατροφικό σχήμα που πραγματικά προάγει την υγεία μακροπρόθεσμα και υπάρχουν άπειρες μελέτες και μεταναλύσεις που το αποδεικνύουν περίτρανα!

«Η Δευτέρα είναι μια καλή μέρα να ξεκινήσουμε δίαιτα»;

Eάν  ξεκινήσουμε με την ιδέα “από Δευτέρα” το χάσαμε το παιχνίδι. Δεν υπάρχει κατάλληλη μέρα, εποχή ή έτος, υπάρχει κατάλληλη στιγμή! Η έναρξη μίας διατροφικής παρέμβασης προϋποθέτει τη δέσμευση της αλλαγής! Όπως είπα και προηγουμένως , η αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς δεν είναι κάτι εύκολο, θέλει χρόνο, θέλει πείσμα, υπομονή και επιμονή! Η κατάλληλη στιγμή έρχεται όταν το άτομο είναι πραγματικά αποφασισμένο να διαχειριστεί το πρόβλημα του και ξεκινάει  αυτό το διατροφικό ταξίδι με ένα μεγάλο “θέλω”! Μόνο με το μεγάλο θέλω θα έρθει αυτή η μαγική Δευτέρα, Τρίτη κ.ο.κ. Εάν ο διαιτώμενος οδηγείται από το «πρέπει» αυτομάτως η όλη διαδικασία γίνεται κάτι  το καταναγκαστικό και πιεστικό και η προσπάθεια αποκτά ημερομηνία λήξης!

Η οικονομική κρίση έχει διαδραματίσει ρόλο στη διατροφή;

Φυσικά και μάλιστα μεγάλο! Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως σε όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης ανέβηκε το κόστος των προϊόντων στις λαϊκές αγορές και των υπεραγορών τροφίμων, ενώ ταυτόχρονα έπεσε αυτό των ταχυφαγείων! Το πρόχειρο φαγητό έγινε η  πιο οικονομική και γρήγορη επιλογή με αποτέλεσμα την εκρηκτική αύξηση της υπερβαρίας και παχυσαρκίας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, σε όλες τις χώρες!

Υπάρχουν τελικά μαγικές λύσεις για την απώλεια βάρους;

Εάν υπήρχαν μαγικές και εύκολες λύσεις, δεν θα υπήρχε λόγος να υπάρχουμε ως κλάδος! Η αλήθεια είναι ότι η επιστημονική κοινότητα ψάχνει διακαώς για κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πιο γρήγορη και άμεση απώλεια βάρους, αλλά έχει ακόμα πολύ δρόμο! Το λίπος είναι η αποθηκευμένη ενέργεια στο σώμα μας που περιμένει την επόμενη περίοδο «ασιτίας»  για να χρησιμοποιηθεί! Εάν δε δημιουργήσουμε αυτή την έλλειψη ενέργειας, το σώμα θα συνεχίσει να την αποταμιεύει και η ζυγαριά μας θα συνεχίσει να ανεβαίνει! Επομένως όταν  ένα άτομο καταναλώνει μέσω της τροφής περισσότερη ενέργεια από αυτή που μπορεί να διαχειριστεί το σώμα του μέσα στην ημέρα, τότε η περίσσεια αυτής της ενέργειας αποθηκεύεται με τη μορφή λίπους! Όλοι μιλάνε για το τι χρειάζεται να κάνουμε για να “κάψουμε” το “αποθηκευμένο” λίπος, εγώ θα σας πω  το αντίθετο,ότι για να αποθηκεύσουμε ένα επιπλέον κιλό λίπους χρειάζεται να καταναλώσουμε 9000 θερμίδες παραπάνω από αυτές που ξοδεύει το σώμα μας υπό φυσιολογικές συνθήκες! Ανάλογα με το διάστημα μέσα στο οποίο έγινε η κατανάλωσή τους, θα γίνει και η αντίστοιχη αύξηση βάρους!

Είναι τελικά η παχυσαρκία ασθένεια ή συνέπεια του σύγχρονου τρόπου ζωής;

Η παχυσαρκία είναι ξεκάθαρα ασθένεια και μάλιστα από τις πιο σοβαρές της σύγχρονης εποχής! Υπέρταση, δυσλιπιδαιμίες, μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτης, εμφράγματα, ισχαιμικά επεισόδια, καρκίνος( τουλάχιστον 17 μορφές του) έχει αποδειχθεί ότι συνδέονται άμεσα με την παχυσαρκία! Εννοείται πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει παίξει σπουδαίο ρόλο στην έξαρση της παχυσαρκίας, αλλά μην ξεχνάμε πως η τροφή είναι επιλογή! Εγώ επιλέγω τι θα φάω , τι θα βάλω στο τραπέζι της οικογένειάς μου!

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου;

Τα επόμενα σχέδιά μου… Σίγουρα θα συνεχίσω να ασκώ αυτό το επάγγελμα που τόσο αγαπώ με τον ίδιο ζήλο, όπως επίσης θα συνεχίσω να επιμορφώνομαι με κάθε τρόπο καθώς η επιστήμη της Διατροφής και της Διαιτολογίας εξελίσσεται συνεχώς όπως και όλες οι Ιατρικές και παραϊατρικές επιστήμες!