Τα λαχανικά που δεν πρέπει να λείπουν από τα γεύματά σας

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα λαχανικά είναι απαραίτητο μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Όχι μόνο είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, αλλά μπορούν επίσης να ενσωματωθούν εύκολα σχεδόν σε κάθε γεύμα.

Σούπερ λαχανικά

Είτε τα ενσωματώνετε στην ομελέτα σας, τα αναμειγνύετε στο smoothie σας είτε τα βάζετε στο μπουρίτο σας, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι η ιδανική επιλογή για να προσθέσετε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά στα γεύματά σας.

Bok choy.. το πολύτιμο

«Τα σταυρανθή λαχανικά φαίνεται σύμφωνα με μελέτη, να μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και περιέχουν θρεπτικά αντικαρκινικά συστατικά όπως βιταμίνη C, E, βήτα-καροτίνη, φυλλικό οξύ και σελήνιο, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνουν την ανάπτυξη όγκων» μας λένε οι ειδικοί.

Εκτός από το ότι είναι γεμάτο με βιταμίνες και μέταλλα για την οικοδόμηση των οστών όπως ασβέστιο, σίδηρος, φώσφορος, μαγνήσιο και βιταμίνη Κ, το bok choy είναι πλούσιο σε κερκετίνη, ένα φλαβονοειδές που έχει συνδεθεί με μειωμένη φλεγμονή και προστασία από χρόνιες ασθένειες.

Φύτρα μπρόκολου

Αν έχετε βαρεθεί το μπρόκολο, γιατί να μην δοκιμάσετε τις φύτρες του; Πρόκειται για λαχανικά ηλικίας 3 έως 5 ημερών με μικρά πράσινα φύλλα. Ενώ προσφέρουν τον ίδιο αριθμό θερμίδων και μακροθρεπτικών συστατικών με το μπρόκολο ανά ουγγιά, περιέχουν περίπου 100 φορές περισσότερη γλυκοραφανίνη.

«Όταν αυτή μασηθεί μετατρέπεται στη φυτοχημική σουλφοραφάνη, η οποία έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση» εξηγούν οι ειδικοί.

Κάρδαμο

Το κάρδαμο ανήκει στα σταυράνθη λαχανικά και έχει μια ελαφρώς πικάντικη και πιπεράτη γεύση, μαζί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία μας. Ακριβώς επειδή έχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά με τις λιγότερες θερμίδες, αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους έχουν στόχο να αδυνατίσουν.

Επιπλέον, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το κάρδαμο περιέχει υψηλές ποσότητες φυτικών ινών που προάγουν την πέψη, βιταμίνη C που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό αλλά και γλυκοσινάτες που προλαμβάνουν τις ασθένειες.

vita.gr